aki :: nader

Maak kennis met aki, de groep waarmee drumster/componiste Anke Verslype zich meteen een eigen plekje in het vaderlandse muzieklandschap toeëigent. Ergens op het grensgebied tussen jazz, kamermuziek en dromerige soundscapes. 

In 2020 studeerde de oorspronkelijk uit West-Vlaanderen afkomstige maar ondertussen in Antwerpen residerende Verslype af aan het Antwerpse Conservatorium. Waar ze tot dan vooral bezig was achter de vellen van bands als het synthpop trio Fortress of de dreampop band Whilla Whisper focuste ze zich daarna volledig op haar eigen project aki. De voorbije jaren bracht aki al twee EP’s uit (Warme Dagen (2020) en Niobe (2021)), maar nu komt de ondertussen tot kwintet uitgegroeide band met een eerste langspeler op de proppen.

Al mag er meteen bijgezegd worden dat de samenstelling van aki nogal fluïde is. Enkel gitarist Willem Heylen (Cinema Paradiso) – die Verslype leerde kennen aan het Conservatorium – was er al elke keer bij. Waren al van de partij op Niobe: Harpiste Marjolein Vernimmen – die tot nu vooral actief was in de klassieke muziek – en bassist Ruben De Maesschalk (Bombataz). Helemaal nieuw bij aki is klarinettist Joachim Badenhorst (Carate Urio Orchestra). 

Wat meteen opvalt aan nader is hoe naadloos de verschillende nummers bij elkaar aansluiten. Ze ademen een filmische sfeer uit, waarbij het gezelschap dromerige beelden oproept. De nummers lijken stuk voor stuk op muziek gezette kortverhalen waarbij Verslype en co de luisteraar meesterlijk meenemen naar een andere, bijna sprookjesachtige wereld. Wat aki brengt, is niet de muziek van het grote gebaar of de makkelijke effecten. Het zijn nummers die langzaam hun subtiele geheimen prijsgeven. Warm en intimistisch, mysterieus en feeëriek. 

Maar aki is vooral het werk van de componiste Verslype. Op het door Willen Heylen geschreven “Terugflits” na zijn alle nummers van haar hand. Als drumster neemt ze een rol aan die ondergeschikt is aan de songs. nader is dan ook voornamelijk het resultaat van een band die goed op elkaar ingespeeld is, die samen een organisch en coherent geheel vormt. Natuurlijk leggen de songs subtiel andere accenten. Er is de licht exotische toets in “Twijfelaar” of het geschuur en geschuifel van Verslypes drums in “Alles Hier Hetzelfde”. Badenhorst krijgt regelmatig de ruimte om zijn ding te doen en op nummers als “De Dag Is Traag” of “Tuintje” subtiel accenten te leggen. 

nader is een album dat zich ophoudt in een niemandsland tussen verschillende stijlen. Maar onder de dromerige, bedwelmende sfeer van het album zitten composities die een rijkdom aan emoties herbergen. Wie zijn muziek graag recht naar het hart heeft gaan, is bij aki aan het juiste adres. 

Momenteel is aki bezig aan een uitgebreide tournee door Vlaanderen. De exacte data zijn te vinden op de site van Jazzlab. Anke Verslype is dit seizoen (samen met Willem Heylen) ook artist in residence in de Rataplan.  

7.5
Release:
2022
W.E.R.F. Records
Beeld:
Monday Agbonzee Jr.
Joachim Badenhorst, Anke Verslype

verwant

Lennart Heyndels Quartet :: Codex Au Soleil

De pausen van Avignon, de Honderdjarige Oorlog, de builenpest,...

Carate Urio Orchestra :: Cosmos

Bijna vijf jaar na Garlic & Jazz is Joachim...

Cinema Paradiso :: Volume 2

Het eerste album van dit trio uit 2019 kreeg...

2 x Jürgen Augusteyns :: De god van ongeveer + Rapper!

Das Ewige Ende // Diptych, het EP’tje dat Jürgen...

aanraders

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

The Slow Show :: Subtle Love

Eigenlijk had The Slow Shows daags na verschijnen van...

Goes & Goes :: Nie Gezeverd

Bestaat er zoiets als blues uit Vlaamse klei getrokken?...

Public Service Broadcasting :: This New Noise

Geef J. Willgoose, Esq. een oubollig onderwerp en hij...

Comité Hypnotisé :: Danza del Piri-Piri

Return of the Jedi, The Godfather III, Back to...

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in