Emiliana Torrini and The Colorist Orchestra

Een eigenzinnige Ijslandse zangeres mét een wereldhit (‘Jungle Drum’) die al jaren in zee duikt met een al even eigenzinnig, achtkoppig Belgisch muzikantencollectief? Een uniek, lichtjes magisch concert met op de setlist haast uitsluitend nagelnieuwe songs? Il – excuseer: elle- faut le faire!

Al dient gezegd dat ook het grotendeels klassiek getinte Colorist Orchestra op het gebied van samenwerkingsverbanden zijn pappenheimers heus wel kent. In het verleden begeleidden en verrijkten ze zo de muziek van onder meer de Ierse Lisa Hannigan, de Amerikaanse Howie Gelb en de Belgische Gabriel Rios. Je blik verruimen heet dat dan. En ook al haastte het collectief zich bij aanvang om te vertellen dat ze deze setlist nog nooit voor een publiek hadden gespeeld, de zaal was er niet minder enthousiast om.

In opener ‘Mikos’ bijvoorbeeld ging de als vanouds warmbloedige stem van Torrini een mooi duel aan met snerpende violen en de rest van het orkest. Het al eerder met The Colorist Orchestra uitgebrachte ‘Caterpillar’ bracht een nog grotere glansrol voor de daarnet al vermelde, deze keer zo zoet als stroop klinkende violen. En Emiliana zelf? Die stuntelde als vanouds tussen de prachtsongs in met warrige bindteksten, haast als een schattig en verlegen communicantje van twaalf.

Wat wij er konden uit opmaken is dat er een nieuwe remixplaat met The Colorist Orchestra op komst is, dat die opnames niet gespaard bleven van Ijslandse tegenslagen zoals elektriciteitspannes en heftige stormen en de nieuwe plaat dus heel toepasselijk ‘Racing the Storm’ gaat heten. Humor! “Right Here” was vervolgens een wervelwind van een song: staccato in de strofes, zo vol als de mond van een bloedmooie femme fatale in de refreinen, crescendo-opbouw. Zo moet grunge met klassieke instrumenten klinken, geen speld tussen te krijgen.

En zo ging deze dot van een prachtconcert dus maar door, soms eens kabbelend als een glinsterend bergriviertje, dan weer fors en heftig als, welja, een forse storm. In het al eerder opgenomen, hier schitterend gebrachte ‘When we Dance’ bijvoorbeeld was het puur genieten geblazen. In het kraakverse “The Illusion Curse” smolten Oosterse geluiden dan weer naadloos aan bij een synthesizer die geluiden produceerde die zo gestolen leken van een new romantics-popgroep ergens heel begin jaren tachtig, terwijl de laatste songs van deze uiterst nieuwe setlist nog een centrale rol toebedeelden aan een erg goed gecaste xylofoon.

Géén bisronde echter, en dus ook al helemaal geen ‘Jungle Drum’. Niet getreurd, met dit gedurfde try-outconcert programmeerde het Hasseltse Cultureel Centrum zelfbewust voor een avond die nog avontuurlijke klonk dan dokter Livingstone op zijn eerste reis in het Amazonewoud. En jawel, de afwezigen hadden voor massa’s ongelijk, echt!

aanraders

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

Elvis Costello & Steve Nieve

Elvis Costello en Steve Nieve zijn al bijna vijf...

65DaysOfStatic Plays Wild Light :: 22 september 2023, Trix

Ook in een wereld waarin The Rolling Stones blijven...

Billy Bragg

Zo sympathiek dat ie letterlijk alles en iedereen ontwapent....

Misty Fields 2023 :: Een hitmachine van een andere planeet

Vorig jaar staken we er nog een teen in...

verwant

The Colorist & Emiliana Torrini :: The Colorist & Emiliana Torrini

We schrijven 16 mei 2009. In de Ultra Top...

Brussels Summer Festival bevestigt Emiliana Torrini en Milky Chance

Het Brussels Summer Festival heeft recent enkele nieuwe namen...

Emiliana Torrini :: 13 november 2013, Botanique

Emiliana Torrini is al vier albums lang vertolkster van...

Emiliana Torrini :: Tookah

De IJslands/Italiaanse indiepopprinses is eindelijk terug met een lik...

Een “Tookah” op uw bakkes van Emiliana Torrini

Ze heeft ons lang laten wachten, maar vijf jaar...

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...
Vorig artikel
Volgend artikel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in