Danger Mouse feat. Black Thought :: No Gold Teeth

Of Mouse and Men in de muziekwereld: producer Danger Mouse spant in de single “No Gold Teeth” samen met The Roots-frontman Black Thought. Het duo holt door de straten van Philadelphia en geeft ons het nakijken, met onze basketsloefkes aan.

Of Mouse and Men in de muziekwereld: producer Danger Mouse spant in de single “No Gold Teeth” samen met The Roots-frontman Black Thought. Het duo holt door de straten van Philadelphia, onstopbaar. Vrijwel meteen verdwijnen ze weer uit het zicht, om hun plaat Cheat Codes verder af te maken.

Jack White. MF Doom. Daniele Luppi. Norah Jones. Karen O. Een lijst celebs die werd gedwongen onzedig te zijn op weer een plakkerige zetel in de Hollywood Hills? Gelukkig niet, neen. Het zijn slechts enkele van de namen waar Gnarls Barkley-producer Danger Mouse al mee wist samen te werken. Op welke cocktail parties hij rondhangt, we zouden het graag weten. Maar een ding is zeker: de beau monde in muziekland springt blijkbaar niet gillend op tafel als de Muis zich laat zien.

En dat is geheel terecht. De producer is van alle markten thuis, gaande over filmische soundtracks op het geniale Rome uit 2011 en Lux Prima in 2019, over het meer als Motown soul klinkende werk bij Gnarls Barkley in het begin van vorig decennium tot de gevaarlijk klinkende underground hiphop op The Mouse and The Mask in 2005. Steeds weet hij zich te transformeren tot de perfecte emulgator om de muzikale mayonaise te doen plakken, zonder brokjes en stukjes. Artiesten klinken hierin vaak heel anders dan we van hen gewoon zijn. Ja, ze krijgen plaksnor en valse bril op, en toch klinkt het resultaat niet gespeeld.

De naam die nu weer met de Muis de verkleedkoffer induikt, heet Black Thought. Frontman van the Roots, het vehikel van dat ander producerkanon Questlove. Op de single “No Gold Teeth”, een voorloper van het in Augustus verwachte album Cheat Codes, holt de rapper onstopbaar langs op een funky sample van Hugh Masekela’s nummer “Stop”. Hij drijft zichzelf steeds tot het uiterste, ja, slapen doen we wel als we dood zijn. Verder razen richting de top, eenzaam en alleen boven de rest uittoorenen, voor minder doet hij het niet. En zelfs daar blijft het in zesde versnelling gaan:  “But nah, I won’t stop, won’t drop, won’t retire / I am my own supplier, selling goods to the buyer.” De honderdvijftig seconden durende verbale tornado doet qua flow en ingenieus ineengeknutselde rijmschema vaak terugdenken aan de betreurde woordengrootmeester MF Doom. Gouden tanden dan misschien niet, maar deze eer krijg je wel opgespeld. Willen of niet.

Het verwachte album belooft verder ook guest appearances van onder andere Joey Bada$$, A$AP Rocky, Run the Jewels en Michael Kiwanuka. Een gastenlijst indrukwekkender dan die van de Grammy awards, miljaar. Buiten adem van deze opwarming leggen wij de verzuurde trommelvliezen nog even op de massagebank, uitkijkend naar de rest van het muzikale geweld. Intussen toch maar eerst even die ‘Start to Run’-app downloaden.

BMG

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

verwant

Black Thought & El Michels Affair :: Glorious Game

Geen gedoe: Glorious Game van Black Thought en El...

El Michels Affair & Black Thought :: Glorious Game

Voor wie nog twijfelt aan de schoonheid van het...

Eindejaarslijstje 2022 van Harald Devriendt

“Een vos verliest zijn streken niet”. Dank je voor...

Danger Mouse & Black Thought :: Cheat Codes

Een nieuwe plaat van Danger Mouse, in de vertrouwde...

J. Dilla :: Donuts

Donuts, het tweede en laatste soloalbum van J. Dilla,...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in