Pavement :: Be The Hook

"Everybody, get your hands together / And cheer for this rock-and-roll band" zingt Malkmus in "Be The Hook" dat ons al helemaal warm maakt voor de reissue van Terror Twilight.

Op 8 april krijgt ook Terror Twilight, het laatste album van Pavement, eindelijk een welverdiende luxe-heruitgave. Als voorsmaakje lossen ze nu “Be The Hook”, een tweeënhalf minuten durend madeleinekoekje dat ons terugvoert naar simpelere tijden.

Terror Twilight kwam toentertijd op een vreemd moment. De nineties sleepten richting uitgang, houthakkershemden en principes van anti-commerciële logica waren alweer uit de mode en de graaicultuur van de dotcombubbel bleef groeien, samen met het geloof in ongebreidelde groei. Het jaar 2000 kwam eraan en dit was niet langer het tijdperk van Pavement. Het was een schemerige tijd waar angst op de loer lag voor wie de ratrace met lede ogen aankeek. Dus gooide Pavement in 1999 de handdoek in de ring, nog maar enkele jaren nadat ze de neus aan het venster van het grote succes hadden gestoken maar net niet hard genoeg doorgeduwd hadden om er helemáál te geraken.

Nigel Godrich, de producer van REM en Radiohead, had nochtans het plan opgevat om hen met Terror Twilight op te stuwen in de vaart der volkeren. Hij liet hen zelfs voor het eerst opnemen in dure opnamestudio’s. Maar dure studio’s was niet waar Stockton’s finest thuishoorden. Er ontstond onenigheid tussen Godrich en de band. De reissue zal op de vinylversie dan ook de tracklisting hebben die Godrich voor ogen had, terwijl de cd-versie de originele tracklisting behoudt, zoals de band dat wilde.

Deze reissue vult die originele tracklisting aan met zowaar 28 (!) onuitgegeven nummers en repetitieopnames. Die overdaad hoeft echter geen probleem te zijn. Westing (By Musket and Sextant) had al eerder bewezen dat schitterende nummers bij Pavement niet per se op de reguliere albums terecht kwamen. Je zou haast geloven dat 2022 wel beter moet worden dan 2021. “Be The Hook” is één van die extra nummers op de reissue en wat we hier krijgen is vintage Pavement. Lifecoach Stephen Malkmus laat zijn geest heerlijk meanderen: ” I open my mouth / And out comes shit” (zéker wanneer hij over ‘Me-hi-co’ begint) terwijl de gitaren zwalpen, en de drums weer eens niet goed opgelet hebben tijdens de les, maar op de momenten dat het allemaal samenvalt, ontstaat een heerlijk bezwerende groove.

Akkoord, de extreem rafelige randjes uit de beginperiode waren er tegen 1999 al afgevijld – je kan nu eenmaal niet jarenlang ongestraft instrumenten bespelen zonder er íéts van op te steken – maar nog steeds klinkt “Be The Hook” alsof het nummer niet werd opgenomen in een dure studio, maar wel in een kartonnen doos op straat die vochtig is geworden van de regen. Waarvoor hulde.

Terror Twilight Farewell Horizontal komt uit op 8 april, op 7 november staat Pavement in het Koninklijk Circus te Brussel.

Beeld:
Masao Nagasaki

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

verwant

Eindejaarslijst 2022 van Jef De Ridder

Dit was voor mij geen jaar van de gitaar....

Pavement

Pavement stopte ermee in 1999. Nu, drieëntwintig jaar later,...

Stephen Malkmus :: ”Wij mensen van voor het internet zijn anders”

Wat hij ook doet of laat, tot het einde...

Canshaker Pi :: Canshaker Pi

Zelden spitsten we de laatste jaren zo snel onze...

BEST OF: Pavement

Geef toe: meestal zijn die verzamelaars van je favoriete...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in