Concerttips oktober 2021

, , ,

De opstart van het concertseizoen was vorige maand nog wat twijfelachtig, maar daar valt in oktober helemaal niks meer van te merken. Op de echt grote namen is het nog even wachten, maar daarom is er des te meer ruimte om uw ontdekkingssandalen aan te trekken. We hebben een hele rist interessante, uitdagende, prikkelende of gewoon keiharde concerten uitgekozen die definitief het neergedwarrelde stof na anderhalf jaar gatzitten uit uw kieren en spleten zullen blazen.

Adrian Crowley :: 2 oktober, In Heaven kerkconcert Sint-Denijs – 3 oktober, AB Club Brussel

Eind april verscheen The Watchful Eye of the Stars, Crowley’s negende eigenzinnige album. Enigszins anders dan vorige platen, maar met verrassende arrangementen en straffe teksten weet de Ier altijd te overtuigen. Live is Crowley een tikkeltje minder beklijvend, maar nog altijd dubbel en dik de moeite. Bovendien krijgen we 2 kansen om hem aan het werk te zien: op zaterdag in de kerk van Sint-Denijs (bij Kortrijk) en op zondag een blij weerzien in de AB Club. Vooral de eerste dag zal een bijzondere belevenis zijn, want met zijn zachte bariton weet Crowley elke ruimte te vullen. En dat zal nu ongetwijfeld ook weer het geval zijn.

https://www.adriancrowley.com/tour

Love & Revenge + N3rdistan :: 6 oktober, De Roma Antwerpen

Een double bill in De Roma voor liefhebbers van wie zijn oosterse mystiek graag mengt met hedendaagse elekronica en hiphop. Love & Revenge is een multimediaal project van twee Franse artiesten met Libanese roots waarbij klassiekers uit de Midden-Oosterse muziek live door de elektronische mangel worden gehaald, met toevoeging van traditionele instrumenten, keyboards en beelden uit Arabische filmklassiekers. N3rdistan brengt poëtische en maatschappelijk kritische teksten op beats die nu eens opzwepend, dan weer  bezwerend laveren tussen hiphop, rock en traditioneel.

https://www.deroma.be/nl/agenda/love-revenge-n3rdistan/10725/

ECHT! :: 7 oktober, Beursschouwburg Brussel

Deze vier gasten uit Brussel hadden onze aandacht al een tijdje weten te strikken met hun rotaanstekelijke mix van jazz, hiphop en elektronica. Ook op plaat staat ECHT! Meer dan hun mannetje, met de geweldige EP ‘DOUF’ uit 2019 en nu ook de recent uitgebrachte LP “Inwane”, die hun ‘elektronische muziek met echte instrumenten’-aanpak nog meer verfijnt. Afgelopen augustus zetten ze de grote tent van Jazz Middelheim al helemaal in de fik. Laat ons hopen dat de blusapparaten van de Beursschouwburg voor dit releasefeestje goed bijgevuld zijn.

https://www.beursschouwburg.be/nl/events/echt/

Beatrice Dillon & Kuljit Bharma / Lucy Railton & Khyam Allami :: 9 oktober, STUK Leuven 

Het gebeurt niet vaak dat een losse concertavond verantwoordelijk is voor twee premières. Nog zeldzamer is het als beide premières onuitgegeven samenwerkingen voor het eerst naar de bühne brengen. STUK speelt het klaar. De meest in het oog springende naam is uiteraard Beatrice Dillon, die vorig jaar hoog in de lijstjes eindigde met haar debuut ‘Workaround’. Je komt niet om te dansen, maar stiekem zal het toch gebeuren. Deze avond is niet te missen voor wie graag z’n hersenen laat prikkelen.

https://www.stuk.be/nl/programma/beatrice-dillon-kuljit-bhamra-lucy-railton-khyam-allami

Flying Horseman :: 13 oktober, N9 Eeklo – 20 oktober, De Roma Antwerpen.

Het zijn drukke tijden voor Bert Dockx. Na zijn solo-optredens vorige maand en optredens met Dans Dans vanaf volgende maand, gaat hij nu de hort op met Flying Horseman, waarvan het laatste album ‘Mothership’ tussen de plooien van de pandemie viel. Nochtans was dat album nóg maar eens een bevestiging van wat onze eigen (gp) omschreef als de hun typerende geladen sfeer van rode wijn, zware gordijnen en narcotische waas, maar dan mét toegevoegde lichtheid als extra ingrediënt. Wij gaan alvast onze “Set Reset” dansmoves inoefenen.

https://www.bestov.be/content/flying-horseman

Drew McDowall / Nik Void :: 15 oktober, Les Ateliers Claus Brussel

Een unieke double bill die eigenlijk voor de hand ligt. Nik Void (Factory Floor) is een generatie jonger dan Drew McDowall (Coil), maar hun werk is zonder meer verwant. Denk troosteloze post-industriële Engelse Midlands en een voorliefde voor repetitieve muziek. Ook nog eens in het fantastische Les Ateliers Claus.

http://www.lesateliersclaus.com/activities/frontporch-day-1-drew-mcdowall-nik-void

Desertfest :: 15-17 oktober, Trix Antwerpen – 30 oktober, Vooruit Gent

De algemene vergadering van de Gilde van de Zware Riffs werd een jaartje uitgesteld, maar is dit jaar weer terug, en hoe! Niet alleen kan het klassieke Desertfestweekend in Trix zoals voorheen plaatsvinden, maar wordt de Gentse vooruit ook een dagje omgetoverd tot een zompig gitaarmoeras. Helaas nog geen grote namen uit de States, maar met Motorpsycho, Colour Haze, DOOL, Sunnata  en het geniale Slift staan er meer dan voldoende puike internationale acts op het festival. Om nog maar te zwijgen van de enorme weelde aan Belgische acts die je kan bewonderen. Alkerdeel, Eleanora, Hemelbestormer, PEUK, Ignatz en hoofdvogel Wolvennest spelen allemaal een thuismatch. Er gaan veel own-goals gescoord worden dit jaar.

 https://www.desertfest.be/

FUJI||||||||||TA :: 19 oktober, STUK Leuven

Een van de hoogtepunten van Rewire Online afgelopen voorjaar en in deze registratie zie je meteen waarom. FUJI||||||||||TA staat garant voor een concert waarin alle zintuigen geprikkeld worden. Met een zelfgemaakt instrument brengt hij het publiek eerst tot rust, om het vervolgens naar een andere wereld te vervoeren. Geheel in lijn met een avondje ‘klanken die je nog niet gehoord had’ is trouwens het voorprogramma van Bloedneus & De Snuitkever.

https://www.stuk.be/nl/programma/fuji-ta-bloedneus-de-snuitkever

Matt Horan :: vanaf 20 tot en met 27 oktober op verschillende locaties in België

De coronacrisis gaf Matt Horan, zanger bij de country-punkband Dead Bronco, een kans om op zijn eentje een hommage te brengen aan zijn grote countryvoorbeelden. Tears From the Mountain kwam misschien op een ongelukkig moment op de markt, maar nu kan Horan eindelijk zijn rustigere countrykant laten schitteren tijdens deze promotietour. Wie houdt van banjo, country en een lach en een traan, weet waarheen. Namelijk in Gaurain-Ramecroix, Bree, Waardamme, Sugny, Luik, Mechelen of Aarschot. En zeg niet dat we u niet gewaarschuwd hebben!

https://rootstownaarschot.wordpress.com/avails/matt-horan/

Freddie Konings :: 22 oktober, AB Brussel – 30 oktober, Trix Antwerpen

De Antwerpse rapper met Liberiaanse roots is aan een steile opmars bezig. Met vier albums in de laatste twee jaar heeft hij razendsnel een ijzersterk repertoire opgebouwd, waarin hij telkens duidelijk maakt waarvoor hij staat: mensen motiveren die geen uitweg zien. Konings heeft niet de makkelijkste levensloop gehad tot nu toe, maar hij blijft een positief verhaal schrijven met een sterke podiumpresence en een perfect afgevijlde flow.

https://www.abconcerts.be/nl/agenda/freddie-konings/a105J000004WZQ2QAO

Raw Peace, Gutter, Bezette Stad, Prey :: 22 oktober, Antwerp Music City Antwerpen

Hardcore is niet door. Integendeel: geen betere tijd dat deze om de lamentabele staat van de planeet van je af te schreeuwen. The City Is Dead houdt al enige tijd de vinger aan de pols van de huidige staat van het genre en schiet weer in gang met een stevige affiche topkabaal. Het Gentse Raw Peace zijn intussen gevestigde namen in de vaderlandse scene, en daar is meer dan redenen genoeg voor. Met het Franse Gutter en Prey uit Tilburg geven tekenen de buurlanden ook present, maar we zijn nog het meest geïntrigeerd door thuisspelers Bezette Stad. Hun ultrakorte EP op bandcamp klinkt alvast uitstekend, en ze beloven voor vanavond: “Kwartiertje (misschien wel 16 minuten) kot kapot”. Zin in!

https://www.facebook.com/events/213609597469088

Lolina / SkyH1 :: 23 oktober, Vooruit Gent

Oktober is Videodroommaand en laat Lolina en SkyH1 nu net graag geziene gasten zijn in de Vooruit. Wie Videodroom zegt, zegt ook ‘de vetste A/V shows die er bestaan’. Lolina brengt er een live soundtrack voor haar nieuwe graphic novel-project, terwijl SkyH1 zich laat bijstaan door Margarita Maximova. Dit alles in de knusse nok van de Vooruit, ook bekend als de Domzaal.

https://www.vooruit.be/nl/agenda/4049/Sky_H1_Margarita_Maximova_AV_show_/

Linea Aspera :: 30 oktober, Botanique Brussel

Zo vlak voor Allerheiligen is een streepje gitzwarte wave altijd meegenomen. Wie Mochat Doma, Lebanon Hanover of Black Marble al tof vindt, moet zeker dit avondje in de Botanique overwegen. De band is sinds hun comeback twee jaar geleden sterker dan ooit.

https://botanique.be/nl/concert/linea-aspera-dalhia-2021

Stuff. :: gans oktober doorheen België en Nederland

Dit najaar daalt het intergalactische combo STUFF. nog een laatste keer af naar Vlaanderen, want volgend jaar lassen de heren een pauze in. Haast je dus om ze nog een laatste keer te zien. STUFF. klinkt immers als geen enkele andere band aan deze zijde van de dampkring. Aan hun formule hebben de heren niet gemorreld, ze hebben haar enkel nog verder geperfectioneerd. Ze maken nog steeds inventieve en stuwende funky hiphopjazz met de drums als hortende metronoom waar de kenmerkende klankenbrij van het Electric Wind Instrument van Andrew Claes, de keys van Joris Caluwaerts, de bas van Dries Laheye en de scratches van Mixmonster Menno als een kleurenfilter overheen liggen. Zijn ze op plaat alleen maar beter geworden, dan weet iedereen die ze al aan het werk zag dat ze live nóg beter zijn.

http://stuffisthebandname.com/

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

verwant

#So2022: Bert Dockx/Dans Dans :: Palmares

Om afscheid te nemen van 2022 presenteert elke dag...

UNWIND 2022 :: De avond is ongemak

Een nieuw festival lanceren? Goed dan, maar wel voorzichtig....

DIT WAS 2021: Adrian Crowley :: “Er is niet één manier om teksten te schrijven”

De hele maand december blikt enola terug op het...

Eindejaarslijstje 2021 van Jef De Ridder

2021 was voor mij een vreemd muzikaal jaar. Niet...

Desertfest Gent 2021 :: een grote Gentse zandbak

De organisatie van Desertfest besloot dat België groot genoeg...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in