Beckett

Beckett is in België te zien op Netflix. Marc Bussens, voorzitter van de Belgische Unie van de Filmkritiek, kroop voor Enola in zijn pen als gastrecensent.

De 37-jarige in Los Angeles geboren John David Washington (zoon van tweevoudig Oscar-winnaar Denzel) is bijzonder goed op dreef. Met zijn charismatische vertolking als Ron Stallworth, de eerste Afro-Amerikaan in het politiekorps van Colorado Springs die picaresk weet te infiltreren in de lokale Ku Klux Klan-afdeling in Spike Lee’s anti-white power-farce BlacKkKlansman, deed iedere filmliefhebber en bij uitbreiding de Hollywood- en Netflix-bonzen naar adem happen. Resultaat: Washington Jr. werd meteen gecast in Robert Redfords frisse afscheidprent The Old Man & The Gun. Sindsdien verandert alles wat John David (JD voor de intimi) aanraakt, in goud. Denk maar aan zijn memorabele rol in Christopher Nolans Tenet en in Netflix’ broeierige intense karakterstudie en vlijmscherpe verbale ‘pas de deux’ tussen hem en actrice Zendaya, Malcolm & Marie. En nu, in minder dan een jaar tijd, is JD er al voor de derde keer. Deze keer speelt hij de hoofdrol in de nieuwe spannende politieke Euro-Netflix-thriller Beckett.

De Plot van Beckett draait om een koppel dat tijdens een romantische reis in Griekenland betrokken raakt in een auto-ongeluk, een voorval waaruit een mysteriethriller groeit rond de protagonist (Washington) die moet proberen uit te vissen waarom hij steeds meer verwikkeld raakt in een reeks vreemde gebeurtenissen waarin ook de politie een aandeel lijkt te hebben.

Achter de camera staat de Italiaanse regisseur Ferdinando Cito Filomarino, die als assistent fungeerde op de set van Luca Guadagnino’s Call Me By Your Name. Filomarino kiest in zijn Engelstalig debuut bewust voor een typische, beduimelde jaren zeventig- stijl. Op een moment dat films als bad Boys for Life en F9 de plak zwaaien, toch voor een verhaal kiezen boordevol intriges is op zichzelf al een statement. Alles ontplooit zich daarenboven tegen een achtergrond van politieke crisis en legt de focus op een groezelige overlevingstocht van een gewone man van vlees en bloed die geen speciale ‘skills’ in zijn broekzak heeft steken, maar het moet hebben van zijn vastberadenheid, levensdrang, intelligentie en een gezonde dosis toeval en geluk om te overleven. Deze keuze is zelfs het sterkste punt van de film omdat je als kijker meeleeft met het hoofdpersonage en zijn bedenksels om zich uit hachelijke situaties te redden. Bijgevolg in Beckett geen verpletterende auto-achtervolgingen, maar een zenuwslopende tocht te voet van het rustige en mooie platteland – met dank aan het fraaie camerawerk van Sayombhu Mukdeeprom – naar de nauwe zenuwachtige straten van Athene. Ook geen explosieve actie of vlammende schietpartijen, maar wel lekker ruwe vechtpartijen en een minutieus geweven web van verwikkelingen en paranoia, dat dankzij de intrigerende en soundscape-achtige score van de Japanse maestro Ryuichi Sakamoto, nog bedreigender overkomt. Beckett is bijgevolg veel realistischer dan de gemiddelde actiefilm die momenteel de bioscopen oorverdovend binnenrolt.

Dat wil niet zeggen dat Beckett een topfilm is. Zo haalt de prent zeker het niet het niveau van grote gelijkaardige voorbeelden als The Fugitive of The Parallax View. Het scenario komt in het eerste deel van de prent best snedig over, maar raakt nadien snel buiten adem en hoewel het hoofdpersonage aanvoelt als je liefhebbende buur die volstrekt onschuldig in nesten zit, springt hij met een gebroken rechterarm, schotwonden in zijn linkerarm en buik, zowaar van de vierde verdieping pardoes boven op een vluchtauto, een lucullische scène die eerder thuishoort in The Expendables of een Jason Statham-vehikel. De tekortkomingen worden gelukkig ruimschoots goed gemaakt door de overweldigende fysieke en heel overtuigende acteerprestatie van John David Washington. Het feit dat hij op de middelbare school op hoog niveau scoorde in voetbal, basketbal en atletiek legt hem hier zeker geen windeieren. Bovendien wordt hij omringd door een voortreffelijke (voornamelijk Europese) ensemblecast die onder meer bestaat uit de Zweedse Alicia  Vikander, de Luxemburgse Krieps, de Griekse Lena Kitsopoulou en Boyd Holbrook.

6.5
Met:
John David washington, Alicia Vikander, Yorgos Pirpassopoulos
Regie:
Ferdinando Cito Filomarino
Duur:
110
2021
Italië, Brazilië

verwant

Amsterdam

Er was een tijd dat de naam David O....

Malcolm & Marie

Zoals ondertussen wel geweten is, heeft het corona-beestje de...

BlacKkKlansman

BlacKkKlansman is moeilijk en dan hebben...

Jason Bourne

Negen jaar nadat regisseur Paul Greengrass en acteur Matt...

Ex Machina

De film Een aanrader voor wie echt eens te veel...

aanraders

Madeleine Collins

Regisseur Antoine Barraud is geen grote naam in het...

Belfast

Naar eigen zeggen had Kenneth Branagh al jaren plannen...

Blaze

Hoewel hij vooral bekendheid geniet als een acteur...

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...
Vorig artikel
Volgend artikel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in