Enola Play EK Editie :: Dag 11. Nucleaire fall-out en Finse Humppaa

, ,
Maar liefst acht ploegen komen in actie vandaag. We maakten een algemeen beschaafde mix van Finse Humppamuziek, drones en geschiedenislessen.

Sportieve knakkers als wij zijn op de redactie van enola dragen wij het balspelletje een liefde toe die haast even diep snijdt als onze liefde voor muziek. De ploegen maken het sportieve duel waar op het grasveld, maar wij gaan op zoek hoe de onderlinge duels tussen de landen muzikaal kunnen uitdraaien. Welk land heeft de beste muziek? Wij zoeken nummers die u uit de speakers in uw thuisstadion kan laten schallen om in de sfeer te komen voor de wedstrijd. Vandaag spelen de belgen eindeljk met hun beste elftal: we love it when a plan comes together.

OekraĆÆne vs Oostenrijk

OekraĆÆne was in 1986 het toneel van een van de grootste rampen uit de mensheid. De nucleaire reactor in Tsjernobyl in het noorden van het land ontplofte, met een ongeziene humanitaire en natuurramp tot gevolg. De Britse electronicaproducer Blanck Mass maakte op zijn debuutplaat uit 2011 deze verstilde parel die haast uitsluitend uit golvende dronegeluiden bestaat. Het geluid is dat van de onvatbare dreiging van een nucleaire wolk die zich over een steeds groter gebied verspreidt. De OekraĆÆense voetballers hebben er eentje gewonnen en eentje verloren, dus het is tijd dat ze ook eens doelpunten als nucleaire fall-out laten neerkomen op de tegenpartij.

Klinkt dan weer als fall-out: de clicks-‘n-cuts van Oostenrijker Christian Fennesz. Vernieuwde twintig jaar geleden zo de wereld van de elektronische muziek, en testte met een lovende bespreking het Humo-effect tot zijn uiterste rekkracht. Resultaat: de bespreking van de volgende plaat begon met de woorden “waarschuwing: deze plaat bevat enkel ruis”. Wij zijn geen onmensen, dus we brengen u vandaag het enige “liedje” dat Fennesz ooit schreef. Hij kreeg er dan ook de hulp van David Sylvian voor.

Noord-Macedoniƫ vs Nederland

Het lijkt op dit EK onwaarschijnlijk dat de MacedoniĆ«rs vooralsnog de grootste natie zullen worden, maar ooit was dat anders. 2400 jaar geleden regeerden de MacedoniĆ«rs van in Europa tot aan de Indus onder Alexander de Grote’s vlag met de stralende zon, zoals deze ook nu nog trots de vlag van Noord-MacedoniĆ« siert (we gaan hier gemakshalve voorbij aan alle politieke twisten over welke regio nu juist aanspraak mag maken op het culturele erfgoed). Wie hier meer over wil weten kan zich gerust wenden tot de dichtsbijzijnde bibliotheek, of zet gerust het epische “Alexander the Great” van Iron Maiden op. Laat uw lange haren wapperen in de wind van de op u gerichte ventilator, posteer uzelf wijdbeens in de living en geef uw luchtgitaar de sporen zoals Alexander zijn paard Bucephalus. Zo bent u op slechts 9 minuten tijd weer helemaal bij – en dat in stijl.

Voor de Nederlandse bijdrage aan de match van vandaag laten we de rijke Europese geschiedenis voor wat ze is en gaan we dan weer volledig de platte weg op. Ja, uiteraard verwijst die titel “24×33” naar de inhoud van een bak bier. De muziek van de samenwerking tussen de twee Nederlandse elektronica artiesten Palmbomen en Betonkust, is dan weer een lofi houseschijf die zowel fijnbesnaard als trashy klinkt. Ideaal dus om als welopgevoede muziekliedhebber helemaal op te gaan in de emotionele voetbalroes die zich tegenwoordig van iedereen meester maakt. Een klakheldere synthriedel moet het opnemen tegen een stofzuigergeluid en een beat die recht uit de 90s onderbuik komt. Een videoclip vol met foute trainingspakjes, foute snorren en, welja, veel bier, maken deze oprechte en zelfs een tikkeltje melancholische ode aan ouderwetse house volledig af.


Rusland vs Denemarken

Rusland kon weinig inbrengen tegen onze Rode Duivels bij hun openingsmatch. Gelukkig komt er wel wat muziek uit Sint-Petersburg waarmee de Russen hun frustratie mee kunnen uitschreeuwen. Letterlijk, bij blackgaze band Show Me A Dinosaur. De band toont dat ondanks de nieuwe Koude Oorlog een Amerikaanse band als Deafheaven zeker zijn impact heeft gehad op de Oost-Europese underground. Hoge, schreeuwerige vocals en blastbeats worden afgewisseld met heftig shoegazende gitaarpartijen of een emotionele postrock melodielijn. Zo ook in single “Hum”, waarop de band nĆ©t niet de grens met de pathetiek oversteekt. Old skool black metal fans slaan waarschijnlijk al van bij die eerste, kristalheldere melodielijn aan het kokhalzen, voor ons is het een goeie soundtrack bij een avondje doom and gloom.

Daar zetten wij graag Deense Doem tegenover, en wie doet dat beter dan het Oud-Testamentische Get Your Gun? Van op hun nog steeds onverwoestbaar debuutĀ The Worrying Kind halen we hier nog eens iets boven waarvan we vermoeden dat het de Vikings van coach Kasper Hjulmand van pas zal komen. Met een goeie portie razernij komt het wel goed, en gaan de Denen misschien alsnog door.

“Bullet The Blue Sky”, zegt u? Ge zijt zelf nen Bono.

 

Finland vs Belgiƫ

Kent u Finse humppa-muziek? Wij tot voor deze week ook niet. De naam verraadt al hoe het klinkt en het is fijn te horen dat Finland meer biedt dan duistere metal en de Kerstman. Het is traditionele muziek, nauw verbonden met volksdansen. Maar het leuke is dat het genre sinds de jaren ’70 een heuse revival kent en razend populair is in Finland. Dat resulteert in de vele humppa-covers van westerse popsongs (een beetje in de polka-stijl zoals ook Weird ‘Al’ ze maakt) die heerlijk feestelijk klinken en raadselachtige teksten hebben. Geniet vooral van ElƤkelƤiset’s “Humppaa tai kuole!” (“Humppaa-dans of sterf!”) en zie of u het orgineel herkent.

De vorige match van de Duivels was niet veel soeps – tot na de helft. Toen werd het duidelijk wat we misten in het elftal. ‘Howling Mad’ Murdock, Face en Hannibal (a.k.a. Eden Hazard, Witsel en De Bruyne) kwamen onze B.A. Baracus hulp bieden waar niemand anders hulp kon bieden en draaiden de zoutloze juliennesoep waartoe de Denen ons gedenigreerd hadden om in een hamburger die zo vet en fonky was dat we onze vingers konden aflikken. Twintig jaar geleden namen de Mechelse rappers van ABN het themalied van The A-Team onder handen en vanaf vandaag kan BelgiĆ« voor de rest hopelijk ook blijven hopen op hun sterrenelftal.

Onze verzamelde nummers vind je zoals altijd in onze Spotify-playlist.

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

verwant

Iron Maiden

Afgaand op de goesting waarmee Iron Maiden het twee...

Editors :: Heart Attack

Een verrassende toptransfer: vanaf nu is Benjamin John Power...

Enola Play EK Editie :: De Finale! Engeland vs Italiƫ

Sportieve knakkers als wij zijn op de redactie van...

Enola Play EK Editie :: Dag 2 van de kwartfinales

Sportieve knakkers als wij zijn op de redactie van...

Enola Play EK Editie :: Dag 1 van de kwartfinales

Sportieve knakkers als wij zijn op de redactie van...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in