Enola Play EK Editie :: Dag 8. Over woordspelingen en klasseflitsen

, ,
We zijn een week ver in het toernooi en vandaag barst de strijd los tussen Schotse artrockers, Engelse pub-rockers, een Zweedse blondine en een Tsjechische rosse met een hese stem!

Sportieve knakkers als wij zijn op de redactie van enola dragen wij het balspelletje een liefde toe die haast even diep snijdt als onze liefde voor muziek. De ploegen maken het sportieve duel waar op het grasveld, maar wij gaan op zoek hoe de onderlinge duels tussen de landen muzikaal kunnen uitdraaien. Welk land heeft de beste muziek? Wij zoeken nummers die u uit de speakers in uw thuisstadion kan laten schallen om in de sfeer te komen voor de wedstrijd. Vandaag woedt er een felle strijd tussen oude Zweden, jonge Slovaken, Schotse artrock en Engelse pubrock.

Zweden vs Slovakije

Zweden zit in de minder comfortabele positie voor deze wedstrijd. Zij konden hun openingswedstrijd tegen Spanje immers niet winnen. Daarom is het nu zaak om met The Cardigans een grote naam naar voren te schuiven – of tenminste een grote naam voor wie nog is groot geworden op een dieet van MTV, dat deze video in high rotation speelde. Het gitaarspel is even hoekig als de speelstijl van de Zweedse spits Isak, Nina Persson straalt net genoeg gevaar uit om te intimideren zonder kaarten te pakken en de tempowissels zijn net datgene dat Zweden wel kan gebruiken om niet onderuit te gaan bij hun favoriete spelletje.

Het is de tweede keer dat Slovakije meedoet aan het Europese voetbaltoernooi en ze kwamen vorige wedstrijd in stijl binnen door Polen genadeloos af te drogen. Voor hun tweede muzikale match-up sturen ze de jonge electronica-tovenaar Bulp het veld in. De beats zijn eerst schuifelend, haast vriendelijk. Waarna zo rond minuut drie de counter wordt ingezet met bassen die de tegenpartij naar de nek grijpen.

Kroatië vs Tsjechië

De laatste jaren hebben 90s genres als emo en shoegaze zich langzaam onder de waterlijn via het internet over de wereld verspreid, met Bandcamp als duwtje in de rug. Zeker in Centraal- en Oost-Europa lijken dit soort bands het goed te doen. Zo ook deze Tús Nua, uit Zagreb, van wie wij hier “Postcards With All Sorts of Phrases” bovenhalen. Het duo voegt het meest dromerige aller shoegazegeluider toe aan een bescheiden postrockopbouw, ietwat zeemzoet maar oh zo verslavend. Toegegeven, eerder een nummer voor zij die de hele voetbalhype liever aan zich laten voorbijgaan en gewoon op bed willen liggen met de ogen dicht en de gedachten ver weg. Maar toegegeven, wij zitten toch ook eerder in die categorie.

Hell.O, de beste woordspeling ooit is het niet, maar aanstekelijk zingt de rosse Lenny het wel. Toffe hese stem, leuke versnellingen waarvan we ons afvragen of het Tsjechische elftal die ook in zich zouden hebben – we zeiden al: het spelletje is ons behoorlijk onbekend – en een refrein dat zich halverwege de eerste keer al brainsuckergewijs in je hersenstam boort. Dat de beste mogen winnen, maar dat dit de beste is.

Engeland vs Schotland

Niet dat wij zo’n grote fan zijn van de loudmouths van Kasabian, maar als het over Engels voetbal gaat, kan je moeilijk om ze heen. Hun songs werken het best (“Fire”) als de band voor een full meebrul geluid gaat dat nergens meer thuishoort dan in een voetbalstadion. De debuutsingle van de band heette zelfs “Club Foot”, tot op heden één van hun meest herkenbare en succesvolle nummers, met zijn overstuurse baslijn en meeslepende zangpartij. Een binnenkopper (du-dum, eentje voor de liefhebbers) dus voor onze EK-lijst. En geen wonder dat het nummer in 2013 zijn weg vond naar de soundtrack van een Fifa-game. Als de Engelsen vandaag de buit binnenhalen, mag u zeker zijn dat deze in de pub zal passeren vanavond.

Na het bekijken van de vorige match van de Schotten waren we niet echt onder de indruk. Ze vertoonden vechtlust – dat zeker – maar ging toch al te makkelijk de boot in tegen een Tsjechië dat ook al geen al te beste indruk naliet. “Default” van de Schotse art-rockers Django Django valt over de ganse lijn misschien nét te licht uit om de tegenpartij te overrompelen, maar maakt dat ruimschoots goed door die explosieve klasseflits op de gitaar die tot driemaal toe snedig de verdediging in de gort jaagt. En klasseflitsen, die kunnen alle verschil maken, vraag dat maar aan de Belgen.

De verzamelde nummers vind je elke dag in onze Spotify-playlist.

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

verwant

Enola Play EK Editie :: De Finale! Engeland vs Italië

Sportieve knakkers als wij zijn op de redactie van...

Enola Play EK Editie :: Dag 2 van de kwartfinales

Sportieve knakkers als wij zijn op de redactie van...

Enola Play EK Editie :: Dag 1 van de kwartfinales

Sportieve knakkers als wij zijn op de redactie van...

Enola Play EK Editie :: Dag 4 van de achtste finales

Sportieve knakkers als wij zijn op de redactie van...

Enola Play EK Editie :: Dag 3 van de achtste finales

Sportieve knakkers als wij zijn op de redactie van...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in