Enola Play EK Editie :: Dag 4. Zatte Schotten! Zweedse råp!

, ,
Ondertussen zijn we aan dag vier van het voetbaltoernooi. Vandaag is het de beurt aan zatte Schotten, Zweedse råppers en Poolse Metalheads!

Sportieve knakkers als wij zijn op de redactie van enola dragen wij het balspelletje een liefde toe die haast even diep snijdt als onze liefde voor muziek. De ploegen maken het sportieve duel waar op het grasveld, maar wij gaan op zoek hoe de onderlinge duels tussen de landen muzikaal kunnen uitdraaien. Welk land heeft de beste muziek? Wij zoeken de nummers uit die u uit de speakers in uw thuisstadion kan laten schallen om in de sfeer te komen voor de wedstrijd. Vandaag is het van tiki taka tussen Schotse postrock, Zweedse råp en Poolse sludge.

Schotland vs. Tsjechië

Wie Schotland, voetbal en muziek in één zin zet, die komt automatisch ook bij Mogwai uit. Geen enkele andere band heeft meer de uitstraling van een bende bierdrinkende voetbalhooligans dan de postrockband uit Glasgow. Maar wel hooligans met het hart op de juiste plaats. We hadden voor één van hun stevig scheurende voetbalhymnes kunnen gaan (“Glasgow Mega-Snake”, “Scotland’s Shame”), maar de band legde de bal in dit geval zelf reeds voor het doel. In 2006 maakte Mogwai namelijk de soundtrack bij een experimentele voetbaldocumentaire (ja dat bestaat, beste culturo’s) over Zinedine Zidane, Zidane: A 21st Century Portrait. Daaruit plukken wij het mooie, ambientachtige “Half Time”. Ogen toe en wegdromen. Lieve hooligans, we zeiden het al.

Al moeten de Schotten uitkijken, want qua post-rock zijn er ook in Tsjechië kapers op de kust. Manon Meurt mag dan een rare naam hebben, de feeërieke songs van het gezelschap zijn er niet naast. Neem nu dit “Figure It Out” — een boodschap aan spits Matěj Vydra als hij de bal krom in de voeten gespeeld krijgt? — waarin elfje Kateřina Elznicová dromerig mijmert over een soundtrack die zo uit de catalogus van Slowdive zou kunnen komen. Ja, dat wordt een spannende match, denken we zo.

 

Polen vs Slowakije

De band Fleshworld uit Krakau omschrijft zelf hun sound als ‘onaangename, noisy, en melodieuze black metal/dark-hardcore/sludge’. Dat is bijna alsof je op Tinder ‘slechte adem’ als pluspunt zou opschrijven. Les gouts et les couleurs… u weet wel hoe dat gaat. Enkele jaren geleden schreef (gvdb) over rifffestijn “Dust Eater” dat het uw nekwervels behoorlijk op de proef zal stellen. Vermoedelijk heeft Lewandowski zijn sterke nekspieren en efficiënte kopbaltechniek verworven door jarenlang te headbangen op Poolse metal als deze.

Onbekend hoeft niet per se onbemind te zijn. Als Slovakije op het veld en in de tribunes even hard weet te swingen als de punkrockband Zona A in “L’Udia v pohybe” dan komt het helemaal goed. Dit is ska zoals ze in de beste Madness-traditie wordt gemaakt. Met opzwepende tegenritmes en goed op de kruising gemikte trompetstoten leggen ze de logge Polen het vuur aan de schenen.

Spanje vs Zweden

Spanje! Geen rockland, wel een voetballand. Maar heremejezus, als de vrouwen zich er toch mee moeien, dan kunnen ze er wel wat van. Van zowel voetbal als rock trouwens, want Hinds is niet alleen een allercharmantst garagebandje, in de clip voor “New For You” ziet u ze ook in actie op het veld. Niet Bernabéu, niet Camp Nou (Dat is voor deze Madrileñas ongetwijfeld vijandig terrein), maar een achterafveldje waar het ongetwijfeld prettig shotten is. Want daar, op het grasequivalent van het kleine cafeetje, is waar het allemaal begint. Een beetje zoals het voor elke band ook start in een versleten, zweterig repetitiekot.

Vaak kijken wij naar voetbalwedstrijden als koeien naar een voorbijrijdende trein: met een lege blik in de ogen. Voor anderen is wat er gebeurt klaar als pompwater en allemaal heel tactisch, maar voor ons is het even onbegrijpelijk als de woordenbrij die de Zweedse rapformatie Mat åt Far ons presenteert op “Fantasi”. Zoals wij ook altijd pas mee zijn als er op het veld gescoord wordt, lichten plots zinssneden als “immens populair” en “panta rhei” op zodat we toch enige levensboeien hebben om mee te rappen over deze lekker warme en frivole beat.

Zoals altijd vind je de verzamelde nummers hieronder.

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

verwant

Stekelig als een kerstboomknuffel :: essentiële kerstmuziekjes

Geef toe: meestal zijn ze uw aandacht niet waard,...

Enola Play EK Editie :: De Finale! Engeland vs Italië

Sportieve knakkers als wij zijn op de redactie van...

Enola Play EK Editie :: Dag 2 van de kwartfinales

Sportieve knakkers als wij zijn op de redactie van...

Enola Play EK Editie :: Dag 1 van de kwartfinales

Sportieve knakkers als wij zijn op de redactie van...

Enola Play EK Editie :: Dag 4 van de achtste finales

Sportieve knakkers als wij zijn op de redactie van...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in