ADN

Uiteindelijk zijn we allemaal op zoek naar onze ware ik. Maar bestaat die überhaupt? Regisseuse en actrice Maïwenn speelt met dit thema in haar nieuwste film ADN. Een film waarbij het lijkt alsof Freud en Sartre intens met elkaar in dialoog gingen en Maïwenn gretig notities aan het nemen was. Het resultaat is een introspectieve film met een kleine portie familiedrama gehuld in een antiracistisch jasje.

Deze Franse dramafilm, met in de hoofdrollen Louis Garrel, Marine Vacth en Maïwenn zelf, vertelt het verhaal over Neige. Een exotisch relaas dat je achteraf zin geeft om een DNA-test te doen. Wie weet hoeveel procent Aziatisch of Russisch je wel kan zijn… De cineaste schetst een mooi beeld van een familie waarin liefde en haat dicht bij elkaar liggen. Ze proberen elk zichzelf te zijn en hun eigen waarden te koesteren, maar sinds de dood van haar grootvader, is het vooral Neige die op zoek gaat naar haar ware identiteit. Al zijn we allemaal wel zoekende, zij trekt het wel in het extreme, en gaat letterlijk op zoek naar haar ware identiteit. Het gaat zelfs zover dat ze er een extra nationaliteit bijneemt. Ook al zijn er heel wat conflicten, toch delen ze samen een lach, een traan en een flauwe mop bij de begrafenisondernemer.

ADN is de vijfde film van Maïwenn en al zou hij autobiografisch kunnen zijn, we kunnen hem beter definiëren als een zelfreflexieve film. Waarin naast de zoektocht van je identiteit ook antiracisme een cruciale rol speelt. Op een vrij subtiele manier brengt Maïwenn dit thema binnen. Uiteindelijk hebben wij allemaal een migratiegeschiedenis en bestaat ons DNA niet voor 100% uit slechts één aspect.

Dit alles wordt cinematografisch prachtig in beeld gezet. De cineaste beheerst de kneepjes van het vak en ook als actrice straalt ze op het witte scherm. Al kan ze bij momenten iets té aanwezig zijn. Aan zelfvertrouwen geen gebrek, want van zodra Neige in beeld komt (lees: zo goed als de volledige film), passen zowel de ruimte als de personages zich aan haar aan. De Franse met Algerijnse roots (en 1% Nigerees) heeft haar de film eigen gemaakt en heeft zelfs naar verluidt zowel een DNA-test gedaan als een reis naar Algerije ondernomen.

Scènes gehuld in warme gloed, een camera die tracht binnen te kijken bij Neige en exotische deuntjes die dit tafereel ondersteunen, niets dan lof over ADN. Tot slot is ook de keuze voor acteur Louis Garrel, zacht uitgedrukt, uitmuntend.

Enkele gelukkigen onder ons konden van deze parel reeds genieten op het Internationaal Film Festival Gent in 2020, met de nodige vertraging komt de film nu ook op 9 juni in de Belgische bioscopen.

9
Met:
Maïwenn, Louis Garrel, Dylan Robert
Regie:
Maïwenn
Duur:
90
2020
Frankrijk, Algerije

verwant

Jeanne du Barry

De Franse actrice en filmmaakster Maïwenn Le Besco is...

Blog: Film Fest Gent 2020

Ondanks de blijvende dreiging van het Corona-virus, zal tussen...

aanraders

Madeleine Collins

Regisseur Antoine Barraud is geen grote naam in het...

Belfast

Naar eigen zeggen had Kenneth Branagh al jaren plannen...

Blaze

Hoewel hij vooral bekendheid geniet als een acteur...

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in