Typex :: Je moeder! Lief en leed op anderhalve meter

In ‘Je moeder!’ bundelt Typex zijn wekelijkse stripcolumns die hij vorig jaar voor De Volkskrant maakte tijdens de eerste lockdown-periode. Hij toont alleszins een ander facet van zijn veelzijdige talent.

In Je moeder! Bundelt Typex zijn wekelijkse stripcolumns die hij vorig jaar voor De Volkskrant maakte tijdens de eerste lockdown-periode. Hij toont alleszins een ander facet van zijn veelzijdig talent.

Met zijn imponerende en ambitieuze graphic novels over Rembrandt en Andy Warhol heeft Typex de afgelopen tien jaar een internationale naam opgebouwd. Zijn onstuitbare dynamiek brengt in elk van die strips de historische figuren tot leven. Zijn biografische strips overstijgen dat genre en evolueren telkens tot meeslepende vertellingen. Telkens ging het om uitbundige personages met een extatisch leven. Die karakters sloten telkens aan bij zijn eigen wat bombastische stijl van tekenen en vertellen. Het verbaasde ons alleszins toen bij Nijgh & Van Ditmar afgelopen najaar een kleiner boekje aangekondigd werd met korte autobiografische strips.

Tijdens de eerste lockdown-periode maakte Typex elke week een stripcolumn over zijn relatie met zijn moeder en hoe die door de hele corona-crisis evolueerde tot ‘lief en leed op anderhalve meter’. Na de bombast van zijn eerdere dikke stripalbums, komen de columns uit Je moeder! uit een heel ander vaatje. De tekeningen zijn bewust karikaturaler en de pagina’s houdt Typex bewust heel sober met hetzelfde aantal vierkante vakjes. Elke week volgt hetzelfde stramien, wat natuurlijk de herkenbaarheid uit een lockdown voor de lezer heel erg vergroot. In een dergelijke periode zijn de beperkingen enorm en lijken de dagen in elkaar over te vloeien. Typex maakt de realiteit ook niet frisser of afwisselender dan die is, waardoor de strips na een tijdje wat inwisselbaar lijken te worden. Op den duur zijn de gespreksthema’s aan de deur en het raam ook wat opgebruikt, en wordt het almaar moeilijker om in gesprek te blijven. Anderzijds geeft Typex langs die weg wel een heel open inkijk in zijn leven en in de persoonlijkheden van de mensen in zijn directe omgeving.

Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar heeft de strips gebundeld op het formaat van een gouden boekje, niet toevallig een reeks kinderboekjes waarvoor Typex ook al enkele bijdragen leverde. Door de eentonigheid van de thema’s is het boekje zeker geen spek voor ieders bek. Het is alleszins een bewijs dat Typex meer pijlen op zijn boog heeft dan de dikke graphic novels waarmee hij een internationale reputatie opgebouwd heeft. Sowieso toont ook Je moeder! Het grafische genie van Typex. In uiteenlopende stijlen kan hij telkens perfect gedijen. Met dit album heeft hij ook wel meer dan een tussendoortje gemaakt. Typex heeft zich met de vorm en de voorpublicatie een werkritme en aanpak opgelegd die nieuwer is voor deze auteur. Hij brengt het er alleszins verdienstelijk van af.

6.5
Typex
Typex

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

aanraders

Pierre Hadot :: De Sluier van Isis

Lang voordat het opnieuw populair was om de (Grieks-)Romeinse...

Francesca Stavrakopoulou :: God, een anatomisch onderzoek

Volgens rabbijn David J. Wolpe en ongetwijfeld vele anderen,...

Geert Buelens :: Wat we toen al wisten – De vergeten groene geschiedenis van 1972

Zijn de wonderen de wereld uit? Niet als Geert...

Paul Verhaeghe :: Onbehagen

Verklaren dat het huidig tijdsgewricht getekend wordt door zowel...

Jan Hertoghs :: Alles voor de Kempen

In Alles voor de Kempen schetst Jan Hertoghs een...

verwant

Typex :: Andy

Met Andy is Typex terug van weggeweest. Deze monumentale...

Typex :: Rembrandt

Rock-’n-roll meets oude kunst. De eerste graphic novel van...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in