Madlib & Logic :: Mars Only pt.3

MadLib haalt Logic terug uit pensioen voor de ratelende rijmelarij op 'Mars Only pt.3'.

Echt originele ideeën vielen er niet uit de hoge hoed te toveren toen Madlib en Logic een naam zochten voor hun gemeenschappelijk project – dat uiteindelijk MadGic werd gedoopt. Eerste single “Mars Only pt.3” maakt gelukkig veel goed.

Afgaande op zijn eindeloze stroom releases kunnen we vragen beginnen te stellen over Madlib. Slaapt de Californische producer ooit? Wanneer hij slaapt, doet hij dat met een koptelefoon, om geen tijd te verliezen bij het zoeken naar samples? Slaat zijn hart ’s nachts met zeventig slagen per minuut zoals bij ons, gewone stervelingen, of programmeert het automatisch drumpatronen in zijn onderbewuste? Komen artiesten bij hem aankloppen met de vraag om samen te werken of zoekt hij hen op? Beoordeelt hij hen louter op het criterium of hun beider naam gecombineerd kan worden? Zo kan Niels Destadsbader misschien best zijn hoop op een samenwerking opbergen. ‘Destadsbaderlib’ bekt wel écht niet. MadKanye zou eventueel nog kunnen, maar het lijkt er dan weer op dat West die artiestennaam al heeft gereserveerd voor de rest van zijn solocarrière.

Het enige antwoord is de muziek zelf. “Mars Only pt.3” is de eerste gezamenlijke single van Madlib en Logic, de rapper uit het noordoosten van de VS die bekend werd door zijn reeks mixtapes onder de titel Young Sinatra. Anders dan Ol’ Blue Eyes had Logic niet het plan om door te gaan tot aan zijn dood en kondigde hij vorig jaar zijn pensioen aan. In een interview stelde hij dat enkel Madlib hem uit pensioen zou kunnen halen. Dat moet de juiste oren bereikt hebben: “Logic and Madlib is MadGic, your catalogue tragic / Fuck a underground, fuck a pop sound / Made this whole album in a lockdown, hip hop is our town“. Logic is een begenadigd woordsmid wiens skills en snelheid van rijmen doen denken aan die andere rappende rapidfire, Eminem. Hij moet hier al zijn vaardigheden bovenhalen om de jachtige, spartaanse beat te volgen die Madlib neerlegt. De afwisselende floor-toms, snares en hi-hats vechten om uw aandacht en de drums jakkeren het tempo genadeloos voort, terwijl Logic zijn volledige longcapaciteit aanspreekt om een indrukwekkende resem bars uit te spuwen, die tot de nok gevuld zijn met intern- en eindrijm: “My dick big, my money gross, let’s toast to excess / Peep the success, bitch I’m in the middle of little Italy / Literally no way you could never get rid of me.” Probeer dit vooral niet thuis.

Madlib had gehint dat hij dit jaar met een hele reeks releases zou komen. Tot nu toe houdt hij woord, maar een datum voor het volledige MadGic album is er nog niet.

 

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

verwant

Eindejaarslijstje 2021 van Jef De Ridder

2021 was voor mij een vreemd muzikaal jaar. Niet...

Madlib/Four Tet :: Sound Ancestors

Madlib en Four Tet gaan op Sound Ancestors een...

J. Dilla :: Donuts

Donuts, het tweede en laatste soloalbum van J. Dilla,...

Freddie Gibbs & Madlib :: Palmolive

De keerzijde van de American Dream Vijf jaar na Piñata...

Freddie Gibbs & Madlib :: Piñata

Het mag een wonder heten dat Freddie Gibbs en...
Vorig artikel
Volgend artikel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in