Sigur R贸s :: Odin’s Raven Magic

Opgelet, Odin’s Raven Magic is geen standaard Sigur R贸s-album, maar wel eentje dat het indrukwekkende repertoire van de IJslandse band in hun hoogdagen nog zinvol uitbreidt.

Odin’s Raven Magic is een symfonische bewerking van een oud-Noors gedicht dat wortelt in de traditie van de Edda. Deze Edda is een verzameling van po毛tische verhalen uit de Noorse mythologie, waarvan de vroegste getuige de Codex Regius is uit de dertiende eeuw. Hrafnagaldr 脫冒ins maakte lange tijd deel uit van deze canon die onze grootste bron is voor onze kennis van de noorse pantheon en haar ontstaansmythes, maar vanaf midden 19de eeuw werd de authenticiteit in vraag gesteld. Op lingu茂stische grond rezen twijfels omtrent de datering van het gedicht. Interessante stof voor lingu茂sten, maar hier doet het niet veel ter zake.

Het gedicht verhaalt van een banket met goden als Loki, Odin en Heimdall, dat verstoord wordt door duistere voortekens. Odin stuurt daarop boodschappers langs de wereldboom naar beneden om raad te vragen aan een vrouw die de kennis over het begin en einde van de wereld in pacht heeft. Als antwoord kan ze enkel tranen bieden. Hierop keren de boodschappers terug naar het feest.

Sigur Ros voerde Odin鈥檚 Raven Magic op in 2002, samen met muzikant Hilmar 脰rn Hilmarsson, zanger Steind贸r Andersen en componiste Maria Huld Markan Sigf煤sd贸ttir. Alledrie zijn ze geen onbekenden. Zo verschijnen ze ook al in de credits van albums en dvd鈥檚 als (), Takk鈥 of Heima. Sigur R贸s in 2002 – tussen 脕g忙tis Byrjun en () – was een band in bloedvorm. Laat het aan de IJslandse band over om de landschappen van het noorden via hun muziek voor uw geestesoog te laten ontrollen en er vormen zich spontaan beelden een Tolkienesk universum (dat overigens ook nauw aanleunde bij de Scandinavische verhalentraditie).

We krijgen deze ballade te horen (en te zien) zoals ze bedoeld was: niet om gelezen, maar om gezongen en beluisterd te worden. Sigur R贸s plaatst zich in de traditie van de rondtrekkende rapsoden die in ruil voor een maaltijd en een bed een verhaal te berde brachten – met het verschil dat ze toen geen koor of instrumentatie ter beschikking hadden. Alles in epische po毛zie vloeit als in het leven. Epen werden uit het hoofd gereciteerd en kleine mnemotechnische verschillen zorgden voor minimale verschuivingen in de tekst. Je kan deze opvoering met enig gevoel voor relativering een volgende aflevering in de evolutie noemen.

Omdat het in het IJslands is, doen de woorden hier voor de meeste mensen niet veel ter zake, maar het kietelt zozeer de verbeelding en fantasie dat wegdromen haast een verplichting is. Dit album golft op het tempo van verschillende hoofdstukken van een verhaal en dat is te danken aan een subtiel samengaan van de metrisch gezongen stanza鈥檚, orkestrale strijkers en koorzangen. De klassieke 鈥淧rologus鈥 trekt gaandeweg op als mist en vanaf het tweede nummer bezingt Steindor Andersen de lotgevallen op het godenmaal. De aardse verankering te midden van al deze goddelijke grandeur wordt verklankt in de stenen marimba die ook al figureerde in de dvd Heima en die we horen in de nummers 鈥淒vergm谩l鈥, 鈥淗vert Stefnir鈥 en 鈥淪tendur 忙va鈥.

In deze laatste vooruitgeschoven single vloeit de wereld van de klassieke muziek smetteloos samen met een brug van glitchy elektronica en die typische Sigur R贸s-belletjes die dwarrelen als elfenstof. Zonder meer een hoogtepunt, waarin de voetstappen van de boodschappers lichtvoetig weerklinken temidden van dreiging. De emotionele climax zit in 鈥淗vert stefnir鈥 en in 鈥淒agrenning鈥 met hun grote bombastische finales, zorgvuldig opgebouwd met koorzangen en aanzwellend slagwerk. In 鈥淪p谩r e冒a spakm谩l鈥 weerklinken dezelfde verzen als in 鈥淪tendur 忙va鈥 en wordt de cirkel zoetjesaan gesloten.

Ons ijskoud emotioneel inpakken zonder melig of melodramatisch te worden: Sigur R贸s kon dat op hun hoogdagen en wat ze hier serveren is een filmisch album met grandeur. Je moet er je tijd voor nemen maar het leent zich uitstekend bij dit seizoen waarin we de jaarcyclus van de natuur tot een einde zien komen.

7.5
Krunk
Beeld:
Alive87

verwant

Sigur R贸s :: 脕TTA

脕TTA. Acht. Droger kon Sigur R贸s zijn, welja, achtste...

BEST OF :: Sigur R贸s

Geef toe: meestal zijn ze uw geld niet waard,...

Sigur R贸s :: 1 oktober 2017, Vorst Nationaal

De laatste plaat dateert alweer van vier jaar geleden,...

Sigur Ros

Sigur R贸s exclusief op Dour Festival

Na twee jaar afwezigheid heeft Sigur R贸s Dour Festival...

aanraders

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

The Slow Show :: Subtle Love

Eigenlijk had The Slow Shows daags na verschijnen van...

Goes & Goes :: Nie Gezeverd

Bestaat er zoiets als blues uit Vlaamse klei getrokken?...

Public Service Broadcasting :: This New Noise

Geef J. Willgoose, Esq. een oubollig onderwerp en hij...

Comit茅 Hypnotis茅 :: Danza del Piri-Piri

Return of the Jedi, The Godfather III, Back to...

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in