Le Guess Who? kijkt hoopvol naar de toekomst

Weer niets te doen in een zoveelste lockdownweekend? Think again. Met LGW? ON kan je je alvast opwarmen voor de -volwaardige- editie die over exact een jaar plaats vindt. En de eerste namen zijn net bekend!

Le Guess Who?, één van de talloze festivals die keihard getroffen zijn door corona, blijft strijdbaar. Geen volwaardige editie dit jaar, dat stond al vast sinds juni. En helaas ook geen mini-versie (LGW? OFF) met maximaal 30 man per concert, want daarvoor is ook in Nederland het Covid-beleid te dramatisch geweest.

Blijft nog over: LGW? ON, een -je raadt het al- online programma. Maar ook: de eerste namen voor Le Guess Who? 2021. Een combinatie waarmee we alvast kunnen warmdraaien voor volgend jaar, wanneer alles weer mag (toch?). En die eerste namen zijn traditiegetrouw niet de minste. Zoals de afgelopen edities wel vaker gebeurde, worden de lijnen uitgezet door curatoren. Alleen is dat rijtje in 2021 diverser dan ooit te voren. John Dwyer (ook wel het enkelvoud van The Oh Sees of OSEES of hoe ze vandaag ook heten), Berlijns-Colombiaanse duizendpoot annex geologe Lucrecia Dalt, experimenteel saxofoniste Matana Roberts, Japans componist Midori Takada (volgend jaar 70) én de vroegere The Microphones-frontman en echte naam achter Mount Eerie, Phil Elverum. Ofte de man die de meest trieste plaat van de 21e eeuw heeft gemaakt (eat shit, ‘Carrie & Lowell’).

De meeste namen hebben in het verleden al wat gedaan of een speciale band opgebouwd met het festival, waardoor hun curatorschap meer zal worden dan enkel een wishlist. Die gecureerde namen zijn er nog niet, maar de eerste aankondigingen van het reguliere programma wel. Met onder meer Alabaster DePlume als artist in residence, Low (!), Bohren & the Club of Gore, Pink Siifu en wat wellicht het beste improvisatie-trio ter wereld is, The Necks, zet Le Guess Who? een kwalitatief en duizelingwekkend breed aanbod neer zoals we dat inmiddels van dit festival gewoon zijn. Alle namen staan op de website; er komen er nog meer dan 100 bij.

Dat Le Guess Who? wellicht het beste niche/indoorfestival ter wereld is, stelden we vorig jaar al vast. Wie nog niet helemaal vertrouwd is met het concept en de avontuurlijke muziek die er zoal te zien valt, kan dit weekend terecht bij LGW? ON, ofte een speciaal coronaproof tv-kanaal waar onder andere premières, concertregistraties en muziekdocu’s op te zien zijn. Het volledige programma vind je hier terug, maar wij lichten alvast enkele tips uit:

-Mount Eerie’s favorite Youtube videos. We zijn benieuwd of de traantjes ook hier zullen vloeien.

-Sun Ra Arkestra live at Le Guess Who? 2017. Nu actueler dan ooit, daar het mythische collectief dit jaar voor het eerst in twee decennia een volwaardig album heeft uitgebracht, onder leiding van de inmiddels 96-jarige (!) Marshall Allen.

-Solaris (curated by The Bug). Legendarische en visionaire Sovjet-film waar The Bug amper een maand geleden een live soundtrack voor bracht in De Vooruit, tijdens de Videodroom-serie.

-Circuit des Yeux live op Le Guess Who? 2018. Een perfect voorbeeld van de unieke shows die alleen op dit festival kunnen plaats vinden. Haley Fohr brengt haar prachtige album ‘Reaching for Indigo’ met live strijkers in de Grote Zaal van het Utrechtse Tivoli.

Le Guess Who? 2021 vindt plaats van 11 t.e.m. 14 oktober in Utrecht, Nederland. Tickets zijn nu te koop. LGW? ON is gratis en voor niets het hele weekend te streamen.

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

verwant

Matana Roberts

Le Guess Who? 2021 : : Tegen beter weten in

De tour de force die de organisatie heeft uitgehaald,...

10 om te zien op Le Guess Who?

Geloof het of niet, maar Le Guess Who? Festival...

enola’s vijftig beste platen van de jaren ’10

Dit is het allerbeste wat het decennium heeft voortgebracht. Video...

Matana Roberts :: Coin Coin Chapter Four: Memphis

Het duurde even - Chapter Three: river run thee...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in