Bon Iver :: AUATC

De tweede episode in Bon Iver's vijfde seizoen verheft de ziel en verwarmt het gemoed

Sinds Bon Iver in 2007 zijn liefdesverdriet van zich afschreef, is zijn universum steeds verder richting out there beginnen uitdijen en soms haast voer geworden voor science fiction fans. Terwijl zijn vorige twee platen bij wijlen hermetisch of cryptisch waren, laat hij met “AUATC” (“Ate Up All Their Cake”) weer een diep menselijk en aards nummer op ons los.

Nu Justin Vernon vorig jaar met I,i z’n cyclus van seizoensplaten heeft afgerond, is hij helemaal vrij om los van beperkingen zijn artistieke visie verder uit te werken en zich een vijfde seizoen te verbeelden, waarvan we met “AUATC” nu de tweede ‘episode’ voorgeschoteld krijgen. De eerste episode “PDLIF” had als boodschap om onze angsten los te laten en ons vrij te voelen. De tweede episode is er een waarin kunst, muziek en menselijk mededogen schaamteloos gevierd mogen worden in deze soms cynische wereld. Het vijfde seizoen van Vernon heeft er alle schijn naar om een tijdperk van alomvattende Liefde en zelfbewustzijn te worden. Wollig en naïef? Mja. Waarschijnlijk. Maar positiviteit kan nooit kwaad. Het nummer wordt bovendien begeleid door een oproep om verschillende goede doelen te steunen die raciale en genderdiscriminatie de wereld uit willen helpen.

Het nummer schittert als een ingetogen elektronische gospel voor de 21ste eeuw die de ziel verheft en niet de kracht van een opperwezen aanroept, maar wel de innerlijke kracht die in elk van ons zit om recht te veren na een tegenslag: ‘You know a burden ain’t a bust’. Zo robotachtig als Vernons stem als vanouds wordt vervormd, zo diep warm klinkt de piano wanneer ze ondersteund wordt door jubelende handclaps, percussie en een koor van achtergrondzangers. Het spreekt ook voor Bon Iver’s compleet eigen logica (en status) om een lange lijst aan gastartiesten (waaronder zelfs Bruce Springsteen) op een nummer van dik twee minuten te proppen en ze dan onherkenbaar in de mix te steken.

De heerlijk warme en mooie clip, waarin expliciet wordt getoond wat vrij zijn in een stad in lockdown betekent, doet het quarantainedipje opeens minder hard pikken.

 

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

verwant

Big Red Machine :: How Long Do You Think It’s Gonna Last?

How Long Do You Think It’s Gonna Last? is...

Bon Iver :: i,i

Justin Vernon aka Bon Iver heeft blijkbaar iets met...

Bon Iver :: 22, A Million

Kid A was geboren uit de noodzaak van...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in