The Flaming Lips :: Flowers of Neptune 6

In de clip voor The Flaming Lips’ "Flowers of Neptune 6" maakt Wayne Coyne het voor eens en altijd aanschouwelijk wat het betekent om je enkel binnen je eigen bubbel te verplaatsen.

In hun nieuwe clip bij het uitstekende ‘Flowers of Neptune 6’ zweeft Wayne Coyne van The Flaming Lips met de stars and stripes over zijn schouders gedrapeerd als een echt bloemenkind doorheen de muzikale erfenis van de hippies uit de jaren zestig. 

Coyne geeft zelf aan dat hij gegrepen werd door de pastorale melodieën die mede-Flaming Lip Steven Drozd in elkaar had geweven, een suite in drie delen met een heerlijk middenstuk om bij weg te dromen. ‘Orange flowers bursting into bloom/Neptune, Saturn, Jupiter, the Moon’: onschuldige psychedelische teksten vervlechten zich met lieflijke strijkers, echo en folky gitaren, alsof Simon en Garfunkel de verkeerde thee dronken bij Syd Barrett en vervolgens besloten om samen Scott McKenzie’s “San Francisco” te gaan coveren. Be sure to wear some flowers in your hair, maar dan wel liefst die oranje bloemen zoals ze groeien op de zesde maan van Neptunus.

Toch lijkt er iets te sluimeren onder dat lieflijke oppervlak. Ten eerste: Coyne waart rond in zijn plastic bubbel waarmee hij normaal over het publiek zweeft en bubbels hebben recentelijk hun onschuld verloren. Ten tweede: de weide waarover Coyne zwerft staat in de fik. Het idealistische Amerika waar de hippies zo van droomden bestaat niet meer (of heeft nooit bestaan). Sociale wantoestanden zitten diep in het systeem ingebakken (enkele dagen geleden jammer genoeg nog in Minnesota) en de overheid zelf is onmachtig om de globale gezondheidscrisis binnen hun eigen land te bestrijden. Het huis staat in brand en de problemen worden genegeerd. De idealen van de hippies hebben jammerlijk gefaald, maar hun muziek leeft gelukkig nog voort. This is fine.

 

 

Beeld:
Robin Dua

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

verwant

Best OF: kerstdeuntjes, deel 3

Geef toe: meestal zijn ze uw aandacht niet waard,...

Stekelig als een kerstboomknuffel :: essentiële kerstmuziekjes

Geef toe: meestal zijn ze uw aandacht niet waard,...

De 20 beste platen van 2020

Als er een god bestaat, dan was hij in...

Eindejaarslijstje 2020 van Jef De Ridder

2020 kwam muzikaal voor mij traag op gang, maar...

The Flaming Lips :: American Head

Fans van The Flaming Lips weten waar ze zich...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in