Concerttips maart 2020

, , ,

Going Down to Missy Sippy – Sphinx Cinema/Missy Sippy Gent, 2 maart 2020

Na de uitverkochte vertoning op 20 januari slaan Sphinx Cinema en Missy Sippy terug de handen in elkaar. De Missy Sippy is, voor wie het nog niet weet, the place to be voor wie houdt van een relaxte atmosfeer. Ook voor een clubconcert op tijd en stond ben je in dit café op de juiste plaats. En dat vooral door de tomeloze inzet van eigenaars Marie Follebout en Jelle de Boevé, met steun van muzikanten zoals Tim De Graeve en Guy Verlinde.

Het eerste lustrum wordt extra in de verf gezet door de documentaire van Dominique Willaert. Was je te laat om een kaartje te bemachtigen voor de eerste voorstelling, dan krijg je nu een herkansing. Laat ze niet schieten! Er is trouwens opnieuw een gratis concert in de Missy Sippy na afloop van de documentaire.

https://www.sphinx-cinema.be/programma/film/goin-down-to-missy-sippy

Matt Watts Group – Arenbergschouwburg 4 maart + Ancienne Belgique 5 maart + Handelsbeurs 6 maart 2020

Wanneer goed volk als Stef Kamil Carlens, Nathalie Delcroix, Bjorn Eriksson en Nicolas Rombouts bereid zijn om backing band te zijn voor een relatief onbekende Amerikaanse singer-songwriter (die al enkele jaren in België woont), zit je gebeiteld voor een oerdegelijk concert dat gloeit van de mooie americana en eigentijdse folk.

https://www.abconcerts.be/nl/agenda/evenementen/matt-watts-group/21555/

https://www.democrazy.be/agenda/2002-matt-watts-group/

https://www.arenbergschouwburg.be/programma/detail/cd-voorstelling-matt-watts

Lyenn – De Roma, 6 maart 2020

Na de lovende recensie van onze collega willen we weten hoe het voelt om deze plaat aan den lijve te ondervinden. Hoe uitdijende galm en stilte de majestueuze zaal van De Roma zullen bedekken als een warm pak sneeuw. Warm aanbevolen voor wie zijn verstilling graag onversneden voorgeschoteld krijgt. Laat De Roma een zaal zijn die als reputatie heeft dat ze soms moeilijk stil te krijgen is, maar we zijn er zeker van dat het Lyenn probleemloos zal lukken, en dat allemaal voor slechts 14 euro.

https://www.deroma.be/nl/agenda/lyenn/10712/

Jake La Botz – CC René Magritte (Lessines) 6 maart 2020 + Cultureel Dorpscafé De Djoelen (Oud-Turnhout), 10 maart 2020

Naast deeltijds acteur en meditatieleraar is Jake La Botz bovenal een begenadigd en onder geapprecieerd songschrijver. Eind vorig jaar bracht hij, enigszins in de luwte, zijn negende album They’re Coming For Me uit. Naar goede gewoonte bevat dat album weer een fijne selectie nummers die zich ergens situeren tussen pure roots, blues, folk en country. Reden genoeg om de taalgrens over te steken of naar de Kempen te trekken om La Botz bij een van zijn twee passages op Belgische bodem te gaan ontdekken.


https://www.ccrenemagritte.be/spectacle/the-listening-rooms-concerts-jake-botz/

https://www.goezot.be/tickets/63

Kaja Draksler – Walter, 6 maart 2020

Om de keuzestress nog groter te maken is er op die vervloekte 6 maart ook nog een soloconcert van de Sloveense pianiste Kaja Draksler. Sinds haar soloplaat The Lives Of Many Others uit 2013 behoort ze tot de voorhoede van de Europese jazz & improvisatie. Draksler bewandelt resoluut haar eigen pad en brengt hedendaagse muziek samen met jazz, improvisatie en flarden volksmuziek. Onlangs was ze nog in de weer met Terrie Ex en binnenkort verschijnt het tweede album van haar Octet, dat ze opnam in de Gentse Bijloke. Als zoethoudertje kan je intussen gaan luisteren naar dit soloconcert van een van de enige artiesten die we ooit zagen die zich niet liet intimideren door trompetwonder Peter Evans. Draksler is een van de centrale stemmen van nu.

https://www.werkplaatswalter.be/agenda/2020-03-06-kaja-draksler-solo-breathing-43-students-antwerp-conservatory/

Missy Sippy – Album Release Concert Missy Sippy All Stars, 6 maart 2020 en Missy Sippy – Swing Blues concert Shakedown Tim + DJ Nasty Bartender, 7 maart 2020

Hadden we al gezegd dat er in Gent volop gefeest wordt de eerste week van maart? Niet alleen is er die tweede vertoning van de “Going down to Missy Sippy”-documentaire, maar op vrijdag 6 en zaterdag 7 maart wordt er volop geklonken op nog eens zovele jaren bluesgeweld in Gent, Bovendien wordt op vrijdag “Missy Sippy All Stars – volume 1” boven de doopvont gehouden, een album met langvervlogen bluesklassiekers en nieuwbakken nummers, gebracht door bekende en minder bekende bluesmuzikanten. Het zal daar knallen, en dat allemaal gratis en voor nikske!

https://www.eventbrite.be/e/missy-sippys-5th-birthday-weekend-tickets-95738647873

Jonas Cambien Trio – KAAP (Oostende), 8 maart 2020

Een jaar of twee geleden schreven we dit over een passage van dit Belgisch-Noorse trio: “Cambiens stijl is die van eindeloze herhalingen en variaties, van hedendaagse geluiden binnen een improvisatiekader, van soms wringende contrasten. Gingen Wildhagen en rietblazer André Roligheten op een bepaald moment tekeer met een rondtollende energie waar steeds meer gensters vanaf spatten, dan bleef Cambien soms in de weer met zijn eindeloos roterende patronen. (…) Je kon je niet van de indruk ontdoen dat ons nog mooie dingen te wachten staan met deze kerels.” En voilà, er doet zich een nieuwe kans voor om deze bijzondere band te ontdekken.

https://www.kaap.be/programma/jonas-cambien-trio

Princess Nokia – Trix, 17 maart 2020

Deze New Yorkse van Puerto Ricaanse afkomst brak drie jaar geleden door met haar album 1992 Deluxe, dat menig eindejaarslijstje sierde. Iemand met een mening, quoi : ze is een hevig voorvechtster van vrouwenrechten en gelijke behandeling van vrouwen (en ging in het verleden al de confrontatie aan met mensen uit het publiek als ze zich niet gerespecteerd voelde. U bent dus gewaarschuwd). Maar ga haar vooral bewonderen om haar vlijmscherpe en kritische raps, die ze afwisselt met meer poppy muziek, zoals ze laat horen op de twee platen die ze in de laatste week van februari heeft uitgebracht.

https://www.trixonline.be/nl/programma/princess-nokia/2472/

Irreversible Entanglements – Beursschouwburg Brussel, 19 maart 2020

Het lijkt in deze tijden van populisme en fake news bijna onvermijdelijk dat er bands zijn die de lont aan het kruitvat willen steken. Het free-jazz kwintet Irreversible Entanglements past binnen de traditie van zwarte, militante muzikanten die sinds de civil right fights van de jaren ‘60 tegen de schenen van de gevestigde waarden schoppen. Hun titelloze debuutalbum is een klassieker-in-wording waarop vocalist/slam poet Camae Ayewa (ook bekend als Moor Mother) en haar kompanen met de voeten vooruit de onrechtvaardigheden van de moderne maatschappij aankaarten. De dag na het Brusselse concert verschijnt overigens Who Sent You?, het nieuwe album van de band op het onvolprezen label International Anthem.

https://www.beursschouwburg.be/en/events/irreversible-entanglements/

Reijseger – Fraanje – Sylla – Kunstencentrum Nona , 19 maart 2020

Weinig bands mikken zo graag op het hart als dit bijzondere trio. Kamermuziek, improvisatie, jazz, filmische verbeelding en Afrikaanse toetsen in een hecht verbond, met Reijsegers fabuleuze techniek die wordt gekoppeld aan de dromerig-bedwelmende lijnen van pianist Harmen Fraanje en de percussie en stem van Mola Sylla als sluitstuk. Een eerder passage in Nona was al memorabel, en dat zal nu niet anders zijn bij deze voorstelling van hun derde album. Mooie bonus: het kwartet Kabas, dat ook nieuw materiaal komt voorstellen. Doen!

https://www.nona.be/nl/programma/trio-reijseger-fraanje-sylla

Greg Dulli – Trix, 28 maart 2020

Met nieuw solowerk onder de arm komt Greg Dulli, al bijna 30 jaar incontournable dankzij The Afghan Whigs, The Twilight Singers en The Gutter Twins, naar Antwerpen afgezakt. Zo zwart als zijn kledij en de kringen onder zijn ogen, zo zwart is de muzikale ziel die diep in zijn borst huist en die hij met een gloeiende intensiteit uit zijn zwartgerookte longen kan persen en naar zijn smachtende snaren kan vertalen. We zijn benieuwd of de nieuwe nummers trots naast de oude klassiekers stad houden.

https://www.trixonline.be/nl/programma/greg-dulli/2485/

Millionaire – Cactusclub, 25 maart + Trix, 29 maart (uitverkocht) + Het Depot, 31 maart 2020

Net als het optreden van Greg Dulli is dit een no-brainer. Tim Vanhamel is God’s geschenk aan het podium. Een onverwoestbare livereputatie, waarbij Vanhamel steevast het beest in zich van de ketting laat; gitaarhalzen worden sensueel bereden en botergeile funk wordt beleden. Met een stevige back catalogue achter de hand en een nieuwe plaat op komst zijn dit concerten om naar uit te kijken. U moest nu al uw ticket aan het boeken zijn. Nu! Check hier ook nog extra tourdata in april http://millionaireband.be/live/

https://www.cactusmusic.be/NL/Concerten/Kalender/millionaire

https://www.trixonline.be/nl/programma/millionaire/2447/ (uitverkocht)

https://www.hetdepot.be/concerten/millionaire

 

James Brandon Lewis Quartet – KAAP (Oostende), 29 maart 2020

Het klikt wel tussen België en monstersaxofonist James Brandon Lewis, zoveel is duidelijk. Na ettelijke passages met zijn trio, zijn duo met Chad Taylor en niet zo lang geleden nog het UnRuly Quintet, is hij nu terug met een kwartet. Daarvoor brengt hij een paar zwaar gewichten mee: bassist John Edwards en drummer Mark Sanders zijn twee van de meest vooraanstaande kleppers van de vrije Britse garde. Huisfotograaf (gvp), die ze als trio aan het werk zag in Londen, was laaiend enthousiast. Voor dit concert krijgen ze gezelschap van pianist DD Jackson, een kerel van wie de laatste jaren weinig gehoord werd in deze contreien. Het belooft alleszins vuurwerk, daar in de charmantste strandhut van onze kust. En zet je meteen ook schrap voor de nieuwe releases van Lewis die er staan aan te komen!

https://www.kaap.be/programma/james-brandon-lewis-quartet

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

verwant

Dans Dans

The Afghan Whigs :: How Do You Burn?

‘Keep low expectations and life gets pretty good', wist...

Millionaire

Afghan Whigs

Meer dan vijfendertig jaar zit Afghan Whigs in business....

Millionaire

"Yes! Eindelijk, éíndelijk!", klonk het vijf nummers ver in...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in