#So2019: KH :: Only Human

Om afscheid te nemen van 2019 presenteert in december elke dag één enolamedewerker zijn of haar song van het jaar.

Op 1 maart gaf Four Tet onder het alias KH het nummer ‘Only Human’ eindelijk een officiële release. Voordien had het nummer al maanden als bootleg geleefd. Nu kon het ook officieel de fik steken in de betere strandfeestjes, festivalsets en clubavonden en kleurde het onze zomer met verschillende tinten fluo.

Het nummer bevat een sample uit ‘Afraid’ van Nelly Furtado. Dat is het openingsnummer van haar plaat ‘Loose’ uit 2006. Het origineel beschrijft volgens Furtado het gevoel van hoe de angst voor de blikken van andere mensen je kan doen verstijven. De ietwat kille productie met gesyncopeerde beats – van de in de nillies onvermijdelijke Timabland – gaf het nummer een gevoel van paranoïa en een jachtige ademhaling.

Deze remix keert dit gevoel helemaal binnenstebuiten en transformeert het in een euforische extase. Four Tet vervangt de kille beats door zware bassen met een vol – en daardoor warmer – geluid. Op het moment dat de in echo gedrenkte sample uit de loop losgelaten wordt, gaat zonder pardon de laatste sociale belemmering de vuilbak in. Een gevoel van collectieve bevrijding en overgave aan deze floorfiller verdrijven al je angsten: “ you’re so afraid of what/People might say/You’re gonna break/So please don’t do it”. Af en toe stoom aflaten is verplicht, anders ga je er aan onderdoor.

Ingewikkelde muziek? Nope. Beetje platte schijf? Misschien. Feestje? Zeker.

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

verwant

Eindejaarslijstje 2021 van Jef De Ridder

2021 was voor mij een vreemd muzikaal jaar. Niet...

Madlib/Four Tet :: Sound Ancestors

Madlib en Four Tet gaan op Sound Ancestors een...

Four Tet :: Parallel + 871

Wat doe je als dj en elektronicaproducent nu de...

Burial, Four Tet &Thom Yorke :: Her Revolution/His Rope

Burial, Four Tet & Thom Yorke die samen ‘anoniem’...

Four Tet :: Baby

Net nu de winter Europa in zijn greep begint...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in