Eindejaarslijstje 2019 van Peter Vanwijnsberghe

Bij de Verenigde Naties hebben ze hun prioriteiten op orde. Op een Belangrijke Algemene Vergadering beslisten ze om 2019 te lauweren als het Internationaal Jaar van het Periodiek Systeem der Chemische Elementen. Artiesten toonden zich goedschiks: de soundtrack van dit jaar bestond uit zowel zachte als minder zachte materialen.

1. FKA twigs :: Magdalene De eigenzinnige, futuristische hiphop waarmee FKA twigs zich vijf jaar geleden voor het eerst liet opmerken, bereikt met Magdalene nieuwe hoogtes. “I’ve never seen a hero like me in a scifi”, zingt ze op “home with you”. Dat mag je gerust doortrekken naar de echte wereld: in 2019 was FKA twigs onovertreffelijk.

2. Big Thief :: U.F.O.F. De beste plaat van de op een na beste artiest van het jaar. De folksongs op U.F.O.F. hebben dons op de borst en leed in de ogen.

3. Nick Cave :: Ghosteen Het kostte me een week en een sombere busrit om dit eigenlijk voor de honderdduizendste keer te beseffen: niemand doet verdriet zo soepel aanmeren tegen schoonheid als Nick Cave. Dank u, Nick. Dank u, bus.

4. Angel Olsen :: All Mirrors Charlie Chaplin zei ooit dat we te veel denken en te weinig voelen. Op de momenten dat ik geneigd ben dat te geloven, luister ik naar *All Mirrors*. Angel Olsen bedient zich van een twaalfkoppig snarenensemble en haar allures van een operadiva in een karaokebar om de hiërarchie tussen hoofd en hart te herzien.

5. Zwangere Guy :: Wie is Guy? Niet zo lang geleden was Gorik van Oudheusden een bouwvakker met wiet als eau de cologne. Hij was al actief in het Brusselse rapcollectief Stikstof. Maar het is pas sinds deze plaat dat alles écht is veranderd voor Van Oudheusden. Nu is hij El Jefe, Energuy met de G-U-Y, Marvin Guy. Om kort te gaan: Guy is de chef van de Belgische rap.

6. Black Midi :: Schlagenheim Verrassende postpunk, die koorddanst tussen absurd en pertinent. Black Midi deed dit jaar wat Girl Band in 2015 deed.

7. Leonard Cohen :: Thanks For The Dance Zoon Adam die enkele artiesten samenfluit om de laatste ingezongen verzen van de overleden bard instrumenteel te begeleiden: aanvankelijk leek het me net zo riskant als een trip naar de Veldstraat in de kerstdagen. Uiteindelijk is Thanks For The Dance een meer dan waardig afscheid geworden voor de grote bard. In de Veldstraat was het dan weer niets dan miserie.

8. Zwangere Guy :: BRUTAAL “Guy zit niet stil op de bank”, rapte Van Oudheusden op Wie is Guy?. Het bleek niet gelogen. Negen maanden na zijn gouden solodebuut bevestigde de Stikstof-frontman andermaal. BRUTAAL klinkt hard en uitgebeend, de bars zijn ook inhoudelijk all caps. Een uppercut van een plaat.

9. Thom Yorke :: ANIMA Onder de beweeglijke, grootstedelijke sound laat zich een onderliggende kilte merken. Of hoe Yorkes tweede soloplaat me dit jaar dikwijls deed denken aan The Waste Land van T.S. Eliot.

10. Big Thief :: Two Hands Doe uzelf een plezier en luister naar “Not”. Of naar “Shoulders”. Nummers waar geen kerstcadeau tegenop kan.

De net-niets, in willekeurige volgorde:

Lana Del Rey :: Norman Fucking Rockwell!
Burial :: Tunes 2011 – 2019
Flying Lotus :: Flamagra
Balthazar :: Fever
The Murder Capital :: When I Have Fears
Billie Eilish :: WHERE DO WE ALL GO, WHEN WE FALL ASLEEP?
Freddie Gibbs :: Bandana
Kim Gordon :: No Home Record
Danny Brown :: uknowhatimsaying¿
Aldous Harding :: Designer
Tyler, The Creator :: Igor
Alle songkruimeltjes die Frank Ocean op sites uitstrooide

Concerten

1. FKA twigs :: Koninklijk Circus, 2 december
2. Charlotte Adigéry :: Out The Frame, Vooruit, 23 maart
3. Big Thief :: Botanique, 28 mei
4. Anna Calvi :: Pukkelpop
5. Conversations With Nick Cave :: Roma, 29 Mei
6. Shame :: Sonic City, 10 November
7. Billie Eilish :: Pukkelpop

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

verwant

Angel Olsen :: Big Time

Achterlaten en verdergaan. Afscheid nemen en verwelkomen. Transformeren en...

TW Classic 2022 :: Nostalgie als grootste gemene deler

Twee festivals voor de prijs van een vandaag: TW...

Best Kept Secret 2022 :: Minder drank, meer aardrijkskunde

Eindelijk. Geen woord past beter na drie jaar afwachten,...

The Smile :: A Light For Attracting Attention

Er weerklinkt gelach, maar het voelt geforceerd. Het is...

FKA twigs :: Caprisongs

De derde langspeler van FKA twigs is een aanstekelijk...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in