Eindejaarslijstje 2019 van Marc Puyol-Hennin

2019 was een héél vet jaar. Zelden kon je uit zoveel (sub)genres zoveel weelde halen. En zelfs zonder schijnbare instant classics verschenen er een aantal niche-platen waar in de komende jaren nog naar verwezen zal worden.

 

1. SOTE ::¬†Parallel Persia¬†De Iraanse producer SOTE heeft alweer een uniek werk geleverd waarin traditionele Perzische klanken moeiteloos versmelten met onaardse en losgeslagen elektronica. Een allegorie voor Iran of het bewijs dat traditionele of ‘oude’ muziek net zo avontuurlijk kan zijn en dat we in essentie op een continu√ľm¬†leven? Het is een fijn muziekjaar geweest als je jezelf op het einde dergelijke vragen kunt stellen.

 

2. Sunn O))) :: Pyroclasts Twee fucking Sunn O)))-albums in één jaar. Om maar te zeggen dat 2019 grand cru is geweest. Life Metal mocht er ook wezen, maar Pyroclasts is pas echt een feest voor de trommelvliezen en wellicht het summum voor de rabiate Sunn O)))-fans. Een instinctief meesterwerk met de groeten van Steve Albini.

 

3. Pyur :: Oratorio for the Underworld Een zoveelste gouden jaar voor elektronische muziek betekent dat een plaat als deze de derde stek geven haast arbitrair lijkt. Maar de Berlijnse producer Pyur verbluft met een debuutalbum (nou ja, het werk is weliswaar al een paar jaar oud) die erom sméékt in een live-setting met quadrofonie ervaren te worden.

 

4. Nick Cave & The Bad Seeds :: Ghosteen¬†Cave’s jongste is een waardige opvolger voor¬†Skeleton Tree. Niet zomaar een sequel, want dit album speelt zich volledig af in het posttraumatische tijdperk. En hoewel¬†Ghosteen¬†soms te melodramatisch klinkt, deze plaat snijdt uitzonderlijk diep. We verwachtten niets anders.

 

5. Billy Woods :: Hiding Places Hip hop is zo’n gigantisch genre geworden dat we de underground -wat hip hop in essentie ooit was- haast zouden vergeten. Billy Woods brengt met¬†Hiding Places¬†zijn magnum opus uit, een jaar na dat andere meesterwerk van Armand Hammer, zijn samenwerking met Elucid.

 

6. Nivhek :: After Its Own Death / Walking in a Spiral Towards the House Grouper/Liz Harris kan ook goed uit de voeten als drone-folk artieste. Minder kippenvel dan bij Grouper-albums, maar dit grijpt je meer bij de keel en laat ook moeilijker los.

 

7. Thom Yorke :: ANIMA Yorkes beste soloplaat. En dat voor de man die ook al¬†The Eraser¬†op z’n naam heeft staan. Op¬†ANIMA¬†verlost Yorke zichzelf van het juk van Radiohead en vindt hij voorgoed een eigen sound. Het Tomorrow’s Modern Boxes-project is een dansbare, speelse en nog steeds experimentele versie van Yorke, die definitief als een elektronische artiest van het hoogste niveau bestempeld mag worden.

 

8. MSYLMA :: Dhil-un Taht Shajarat Al-Zaqum Jerusalem in my Heart is misschien de enige referentie die ietwat vergelijkbaar is met deze Saudi-Arabische producer. De gebruikte software is vast westers, de maten en sfeer op dit album klinken dan weer volkomen niet vertrouwd. De ontdekking van dit jaar.

 

9. Swans :: Leaving Meaning¬†Re√Įncarnatie nummer zoveel is een zoekende Swans-plaat. Michael Gira heeft op leaving meaning. niet echt een richting. Met zo’n mooi album hoeft dat ook niet.

 
10. Lingua Ignota :: CALIGULA Kristin Hayter (de naam uitschrijven loont telkens weer) is met CALIGULA ambitieus. Ze gaat Diamanda Galas onbeschaamd achterna, maar toont naast het angstaanjagende vocale werk ook waarom ze dat mag: haar muzikale kunde staat buiten kijf.

Net uit de boot gevallen:

11. Varg :: Evanescence (A love letter)
12. Richard Dawson :: 2020
13. Mizmor :: Cairn
14. Opeth :: In Cauda Venenum (Zweedse versie)
15. King Midas Sound :: Solitude
16. Otoboke Beaver :: ITEKOMA HITS
17. Waste of Space Orchestra :: Syntheosis
18. Sunn O))) :: Life Metal
19. Tool :: Fear Inoculum
20. Kim Gordon :: No Home Record
21. Skinny Pelembe :: Dreaming is Dead now
22. VLTIMAS :: Something wicked marches in
23. ZONAL :: Wrecked

Memorabele concerten:

1 Björk, Rockhal (Luxemburg)
2 Tool, Mercedes-Benz Arena (Berlijn)
3 Tool, O2 Arena (Praag)
4 Tool, Ziggo Dome
5 Rammstein, Koning Boudewijnstadion
6 Ustad Saami, Le Guess Who? Festival
7 Sunn O))), Unsound Festival
8 Sleep, Roadburn (2)
9 Sleep, Roadburn
10 Low, De Kreun
11 Thom Yorke, Down the Rabbit Hole
12 Sunn O))), Doornroosje
13 Sunn O))), Paradiso
14 Om, Ronda
15 Neil Young + Promise of the Real, Sportpaleis
16 Neurosis, Bataclan
17 Amenra, Vooruit
18 Shellac, Het Paard (Grauzone)
19 Thurston Moore, Vooruit
20 Alva Noto, Re-Textured (Londen)

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

verwant

TW Classic 2022 :: Nostalgie als grootste gemene deler

Twee festivals voor de prijs van een vandaag: TW...

Best Kept Secret 2022 :: Minder drank, meer aardrijkskunde

Eindelijk. Geen woord past beter na drie jaar afwachten,...

Eindejaarslijstje 2021 van Jef De Ridder

2021 was voor mij een vreemd muzikaal jaar. Niet...

2x TW Classic in 2022 waarvan eentje met Nick Cave & The Bad Seeds

Nick Cave And The Bad Seeds, één van de...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in