Le Guess Who? 2019 :: Eén tip voor elke dag

Ga je naar Le Guess Who? en weet je niet wat gedaan met al die weelde? Wij maken het je minstens 3% makkelijker!

Van 7 tot 10 november vindt in Utrecht misschien wel het beste muziekfestival ter wereld plaats. We wikken onze woorden. Er is eigenlijk maar één nadeel aan Le Guess Who?. Kiezen is hier niet zomaar verliezen. Het is eerder iets als: je minst favoriete huisdier laten inslapen.

Jazz, hip hop, metal, funk, footwork, expo’s, films, twee gratis spin-off festivals, (modern) klassiek, ambient, clubnachten, IJslandse pop, noise, de Subbacultcha-hypes van morgen, Russische keelzangers, vergeten genieën, zeven (!) verschillende curatoren en zelfs muziek die op ons continent nog nooit live werd gebracht. Le Guess Who? is een festival waar letterlijk al wat anno 2019 muzikaal relevant is de revue passeert. Eens waan je je op een winterse indoorversie van Primavera Sound, dan weer op een schattenjacht naar de meest obscure shit ooit in een achterkamer van een of andere Utrechtse koffiebar. Alles kan.

Maar het is tegelijk een onmogelijke opdracht. De keuzes die je als bezoeker moet maken, zijn simpelweg te talrijk. Koppel dit aan de hogere wiskunde van een fietsverplaatsing in al dan niet benevelde toestand tussen venues inschatten, en je hebt het nachtmerriescenario van elke muziekfanaat die niets wil missen. Wij willen niet bijdragen aan de al krankzinnige complexiteit, dus houden we het op enkele keuzes die je alvast niét moet maken. Voor elk van de vier festivaldagen krijg je van ons een tip mee waarvoor je – heel even, althans – alle dilemma’s kunt laten vallen.

DONDERDAG

Le Guess Who? editie 2019 gaat van start met een reteharde line-up in de Rondazaal. Tenzij je niet van het zwaardere werk houdt, is de eerste avond in feite een no-brainer. Wij willen het belang van Godflesh in een dikke zaal als de Ronda toch even in de verf zetten. Waarom? Omdat de band niet weg te denken valt als fundamentele naam binnen de alternatieve metal en sinds een paar jaar terug is, with a vengeance. Roadburn moest er eerder al aan geloven; verwacht je dus aan een overrompeling.

VRIJDAG

Hier wordt het al moeilijker. In de analyse van zo’n uitgebreid programma (er zijn makkelijk twintig podia met nog eens tien keer zoveel artiesten op Le Guess Who?) is het altijd goed om de meerwaarde van een concertlocatie in rekening te brengen. Aldus komen we uit bij King Midas Sound in de Janskerk. Een gecureerde groep, in dit geval door Kevin Richard Martin aka The Bug. Hij is verantwoordelijk voor misschien wel het spannendste gecureerde parcours op deze Le Guess Who? en is zelf ook lid van King Midas Sound. Het project komt één keer om de zoveel jaar boven water in verschillende bezettingen en kenmerkt zich door extreem gelaagde alsmede geladen muziek. De recente LP Solitude is een break-up soundtrack voor gevorderden, grenzend aan spoken word-monologen geïnspireerd door een liefdesverdriet-trauma. Je snapt het al: lekker verteerbaar en bovendien ook nog in een kerk. Doen.

ZATERDAG

De unieke kans om Ustad Saami aan het werk te zien, is al een tijdje de headline van deze zaterdag. Helaas staan er nog een pak andere namen tegenover die net zo goed in deze voorbeschouwing thuishoren. Denk maar aan FIS, Quelle Chris en Djrum. Dat vraagstuk laten we dus even voor wat het is, maar de samenwerking tussen Ensemble Klang en Ivan Vukosavljevic in het gezellige Theater Kikker is een aanrader voor de avontuurlijk ingestelde bezoeker of voor de drone-liefhebber. Verwacht muziek en een uitvoering zoals je nog nooit hebt gezien. Een ervaring die de essentie van Le Guess Who? perfect illustreert, zeg maar.

ZONDAG

De boog kan niet altijd gespannen blijven, behalve op Le Guess Who? Geen betere zaal dan auditorium Hertz om de muzikale spanningsvelden van Kevin Richard Martin (daar is-ie weer) te laten versmelten met de ijle fluistervocalen van de Japanse Hatis Noit in wat de wereldpremière van hun samenwerking moet worden. Vlak voor festivaltoetje Föllakzoid nog wel.

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

verwant

Martina Verhoeven Quintet :: Driven – Live At Roadburn 2022

“You can’t separate the music from the people”, zei...

Roadburn 2022:: Zwart is altijd schoon

Driemaal is scheepsrecht. In 2020 moest Roadburn als een...

10 om te zien op Le Guess Who?

Geloof het of niet, maar Le Guess Who? Festival...

Roadburn Redux :: Online

Wat kan een online festival nog bijdragen na een...

Le Guess Who? 2019 :: Vergeet wat je weet over festivals

Ja, dat is Björk op de foto. Haar onverwachte...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in