Belle & Sebastian :: Days Of The Bagnold Summer

De graphic novel is beter dan de film is beter dan de plaat. Nee, verschoning, die boutade is wel heel kort door de bocht (graphic novel noch film ervaren ter redactie). De recentste Belle & Sebastian, de soundtrack bij Britse indiefilm Days Of The Bagnold Summer heeft zijn aardigheidjes, maar is niet meteen de beste van Schotse indielievelingen, is wat we willen zeggen.

Days Of The Bagnold Summer draait rond tienermetalhead Daniel Bagnold, die zich noodgedwongen met z’n gescheiden moeder door een vakantie in Engeland sleept. Dat schreeuwt “Get Me Away From Here, I’m Dying”. De oer-Belle & Sebastian-song uit 1995 alweer kon in theorie niet relevanter zijn, maar de revisited versie die we op Days Of The Bagnold Summer krijgen valt jammer genoeg meer dan een beetje getelefoneerd uit. Er staan nog een aantal van die heruitgaves op de plaat, maar die doen die originelen nu ook geen enorm plezier. In hetzelfde bedje ziek: “I Know Where The Summer Goes”, dat ook al duidelijk meer de plaat haalde omwille van zijn thematische link met de film dan.

Nee, erbarmelijk is het niet, maar voor een aangenaam terughoren is een herfstwandeling door de back catalogue een veel beter idee. Is het Stuart Murdochs nadrukkelijker naar de voorgrond gemixte stem in de versies op Days Of The Bagnold Summer? De doffe muzikale begeleiding, misschien? Het voelt overal wat makkelijk, die heruitgaves. Het originele materiaal dat de plaat kent mag ook wel mooi de link met de goeie ouderwetse Belle & Sebastian en de filmische aspect leggen, met enkele dromerige instrumentals die – wel ja – als een soundtrack voorbij drijven, maar het blijft vaak te weinig rondbotsen tussen de oren.

Oké, naar verluidt haalde “I Know Where The Summer Goes” de plaat omdat Simon Bird, regisseur van de film en blijkbaar hardcore-Belle & Sebastian-fan, er expliciet op stond de song te gebruiken. Uiteindelijk haalde maar een handvol minuten muziek de film. Lessen uit die informatie trekken kan vanuit elk standpunt – ter verdediging van de plaat of net als tegenargument. Zo valt de vraag of het wel de moeite was om Belle & Sebastian de hele soundtrack in elkaar te laten steken, in plaats van gewoon enkele songs te gebruiken, niet uit de lucht (eerder deed de band al hetzelfde voor Todd Solondz’ film Storytelling. Dat gaat net zo goed op voor de stelling dat het een zonde is om de beste stukken net niét in de film te smokkelen.

Want er zijn op zich genoeg. De manier waarop Sarah Martins viool Murdochs stem bij de hand vastneemt door “Safety Valve” (een song die volgens Murdoch nog ouder is dan de band zelf) is de muziekgeworden vriendschap waarover de song gaat. “Sister Buddha” is een jubelend pareltje dat het gevoel dat de meest uitgelaten versie van Belle & Sebastian kan opwekken nog het best vat. Martins zang zorgt in de gevoelige ballade “Another Day, Another Night” voor een aangename afwisseling op de stem van Murdoch, die hier dus soms klinkt alsof die wat achterover leunt. Verder heeft Days Of The Bagnold Summer Ook enkele mooie zinsnedes die we Belle & Sebastianesk kunnen omschrijven, zoals in liefdesbrief “This Letter”: “Now, I know this letter is right of the blue/All I ever wanted was to talk to you/In a café, in a moving rented car/Headed to the nearest place that felt like far”.

Maar over de hele lijn blijft Days Of The Bagnold Summer een beetje een moeilijk geval in de discografie van de Schotten. Toch ook eens die film kijken, misschien? Earl – zoon van Nick – Cave speelt de rol van Daniel!

6.5

verwant

Live /s Live 2023 :: Dire Straits in strandzand

Eerst Zeebrugge, nu Antwerpen. Zou Live /s Live bij...

Belle And Sebastian :: Late Developers

Met Late Developers brengt Belle And Sebastian minder dan...

Belle & Sebastian :: I Don’t Know What You See In Me

We fluisteren het soms in het oor van ons...

Cactusfestival 2022 :: Het geluid van een dozijn motoren

Het Cactusfestival beloofde dit jaar, met een affiche die...

aanraders

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

The Slow Show :: Subtle Love

Eigenlijk had The Slow Shows daags na verschijnen van...

Goes & Goes :: Nie Gezeverd

Bestaat er zoiets als blues uit Vlaamse klei getrokken?...

Public Service Broadcasting :: This New Noise

Geef J. Willgoose, Esq. een oubollig onderwerp en hij...

Comité Hypnotisé :: Danza del Piri-Piri

Return of the Jedi, The Godfather III, Back to...

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in