Mizmor :: Desert of Absurdity

enola.play blijft in metalsferen hangen, al is deze eentje voor gevorderden.

Doom metal is de laatste jaren aan een ongeziene renaissance bezig. Weg zijn de tijden van enkel Black Sabbath-afkooksels, nu schieten doom subgenres als paddenstoelen uit de grond.

Twee jaar geleden kwam het duo Bell Witch met een plaat die een voor en een na zou betekenen in het genre. Net als hen komt het mysterieuze Mizmor (wel eens gespeld als מזמור) uit het noordwesten van de V.S. Ze treden zelden op en lijken geen heilig metalhuisje staande te laten.

Dat heet: black metal en doom naadloos in elkaar laten overvloeien, schijnbaar zonder enige moeite. De vocalist z’n nom de plume is A.L.N en de ‘bandfoto’ laat uitschijnen dat Mizmor in feite een éénmansproject is. Dat moet bijna wel, want de schaamteloos schizofrene zang -grunts die het hele spectrum van death, doom en black metal beslaan- reflecteert een in dit wereldje zelden geziene artistieke vrijheid.

Derde plaat Cairn komt er later dit jaar aan en het daaruit geplukte ‘Desert of Absurdity’ laat alvast horen hoe eclectisch en rijk beïnvloed de muziek van Mizmor in de loop der jaren is gaan klinken. Je hoort in minder dan tien minuten akoestische gitaar, de in distortion gedrenkte surfgitaren zo karakteristiek voor black metal, gedowntunede trage sludgesalvo’s en compleet onverwachte, krankzinnige vocale uitbarstingen. Mizmor lijkt doorheen deze track ook een verhaal te vertellen. Dit is geen pastiche, wel een trip met duidelijke spanningsboog.

Toegegeven, ‘Desert of Absurdity’ blijft een acquired taste, maar wat ons betreft mag Mizmor in het steeds langer wordende rijtje jonge, veelbelovende en vooral vernieuwende metalnamen plaats nemen. Wie nog meer interesse heeft in dit soort knappe metalfusion, kan vandaag ook terecht bij de waanzinnig interessante Finse psychedelische black metalscene (Oranssi Pazuzu, Horte, Dark Buddha Rising). Tampere en de as Seattle-Portland als polen van vernieuwende metal? Het zou zomaar kunnen.

Mizmor speelt hun enige EU-show tijdens Soulcrusher in Doornroosje (Nijmegen) op 5 oktober, samen met onder meer Daughters en Triptykon.

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

verwant

Roadburn Redux :: Online

Wat kan een online festival nog bijdragen na een...

Ural Umbo :: Dance Of Duality

Nood aan een nieuwe, hypnotiserende luisterervaring? Luister dan naar...

Soulcrusher Festival :: 5 oktober 2019

Een eendagsfestival in Nijmegen dat als geen ander de...

Daughters :: 11 april 2019, Botanique

Een van dé comebacks in het alternatieve milieu van...

#So2018: Daughters :: Satan In The Wait

Om afscheid te nemen van 2018 presenteert in december...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in