Ravard & Rabaté :: Didier, het 5e wiel aan de tractor

Bij de kakelverse uitgeverij Concerto verschijnt nog eens een vertaling van Pascal Rabaté. Samen met tekenaar François Ravard maakt die van Didier, het 5e wiel aan de tractor een frisse, maar ook erg herkenbare vintage Rabaté.

Didier is een eeuwige vrijgezel. Hij leeft samen met zijn zus op een boerderij en zijn leven is mooi omlijnd met een vast dagelijks patroon. Toch zou hij zo graag voor hij sterft de echte liefde gekend hebben. Zijn zus besluit hem te helpen. Net op dat moment komt ook Régis op de boerderij wonen. Diens eigen boerderij ging failliet en bij de uitverkoop besloot Didier uit medeleven Régis onderdak te geven. Dit onwaarschijnlijke drietal runt samen de boerderij, waarbij Régis al gauw meer dan een oogje heeft op de zus van Didier.

Met deze personages tekende Pascal Rabaté nog maar eens een herkenbaar, tragikomisch verhaal uit. Didier balanceert steeds tussen het ontwapenende en het zielige, zonder ergens de charme te verliezen. Rabaté heeft een diep mededogen voor zijn personages, en ook in deze strip merken we dat. Tegelijk valt het in Didier, het 5e wiel aan de tractor pas echt op dat Rabaté de laatste jaren een vaste formule gevonden lijkt te hebben die hij telkens opnieuw met groot vakmanschap, maar weinig ruimte voor verrassingen, toepast. Het was met Een Tweede Jeugd (2006) dat hij voor het eerst de overstap maakte naar kleinschalige karakterportretten, met een voorkeur voor weinig aantrekkelijke en evidente hoofdpersonages. Sindsdien excelleert hij hierin, niet alleen in de strip maar ook als cineast.

Zelf tekent Rabaté niet alle verhalen die hij schrijft. Dit keer neemt François Ravard de tekeningen voor zijn rekening. Zijn weinig opvallende maar sfeervolle tekenwerk sluit perfect aan bij het verhaal. Dit album is voor Ravard ook meteen het debuut in het Nederlands. Nochtans tekende Ravard al sinds zijn debuut Le Portrait uit 2006 een mooi oeuvre bij elkaar. Concerto heeft dus nog wel wat interessant materiaal om te vertalen in de schuif liggen.

Voor het nieuwe label Concerto Books is Didier, het 5e wiel aan de tractor nog maar de tweede uitgave. De man achter Concerto is Hansje Joustra, die na zijn vertrek bij Scratch Books bij het boekenlabel van de Amsterdamse platenzaak Concerto aan de slag kon. Joustra neemt zijn voorliefde voor het werk van Rabaté duidelijk met zich mee, want de vertalingen van diens werk komen steeds uit bij uitgeverijen waar Joustra op dat moment aan het roer staat.

Didier, het 5e wiel aan de tractor is bijgevolg een echte Rabaté. Een menselijk verhaal met een warme boodschap en veel komische finesse. Tegelijkertijd is het een album dat de formule achter zijn werk opvallend bloot legt. Dat Rabaté echter ook heel andere strips in zich heeft, wisten we al door zijn donkere meesterwerk Ibicus. Wat ons betreft mag hij voor een volgend verhaal opnieuw die richting uitgaan, of, wie weet, nog eens een compleet ander pad inslaan. In tussentijd valt er meer dan genoeg te genieten van deze Didier, het 5e wiel aan de tractor.

7
François Ravard

recent

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

Wil

Als een van de weinige Vlaamse oorlogsfilms, maakt Wil een...

PJDS :: Beach Head

PJDS doet het weer: tegen de tijdsgeest in een...

aanraders

Pierre Hadot :: De Sluier van Isis

Lang voordat het opnieuw populair was om de (Grieks-)Romeinse...

Francesca Stavrakopoulou :: God, een anatomisch onderzoek

Volgens rabbijn David J. Wolpe en ongetwijfeld vele anderen,...

Geert Buelens :: Wat we toen al wisten – De vergeten groene geschiedenis van 1972

Zijn de wonderen de wereld uit? Niet als Geert...

Paul Verhaeghe :: Onbehagen

Verklaren dat het huidig tijdsgewricht getekend wordt door zowel...

Jan Hertoghs :: Alles voor de Kempen

In Alles voor de Kempen schetst Jan Hertoghs een...

verwant

Prudhomme & Rabaté :: Leve de Branding!

David Prudhomme en Pascal Rabaté deelden in Leve de...

Rabaté :: Losse Tongen

Oud werk van Pascal Rabaté blijft de moeite. Losse...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in