Reena Riot :: NIX

Vorig jaar werd Naomi Sijmons 30, en op NIX toont ze volop dat de bescheiden debutante van weleer een volwassen muzikante geworden is.

Was Reena Riot vroeger eerder “Naomi-met-muzikanten”, dan openbaart zich op dit album wel een (h)echte groep rond frontvrouw Sijmons. De opnames van het album gebeurden al in augustus 2017, maar door allerlei beslommeringen (de muziek-business is vooral dat; een business) mogen we pas nu voluit kennismaken met het harde en melodieuze labeur van de groep.

De tien songs op NIX zijn stuk voor stuk in your face pareltjes die aan een rotvaart voorbijkomen. Niet dat ze van korte duur zijn, integendeel meer dan de helft van de nummers duren vijf minuten of langer, maar tijdens het beluisteren verveel je je geen seconde. Met dank aan de strakke ritmesectie, bestaande uit Alan Gevaert en Bernd Coene, en gitarist en compagnon de route Jan Myny en Thomas Werbrouck, die de gitaren laten scheuren.

Ondanks de ‘wall of sound’ die soms wordt opgetrokken, zoals bij “All Systems Down” of “Waitin’”, blijven de songs zonder problemen overeind staan. Met teksten waar de zee en het water een hoofdrol spelen, loodst Sijmons ons vastberaden binnen in haar universum. Dat het er daar wat mysterieus aan toe gaat hoeft geen bezwaar te zijn. De beelden die haar teksten oproepen zijn universeel genoeg om te blijven boeien.

Naast het gitaargeweld is er op dit album een tweede hoofdrol weggelegd voor de stem van Sijmons. Ze weet zich tussen alle instrumenten door probleemloos staande te houden en de songs te sturen met haar krachtige en bijwijlen gevoelige stem. Ze plooit haar stembanden zoals het nummer het vereist: zacht troostend op “Good Old Waltz” of “Shadow Of The Sun”, vol breekbare emotie op “Undone” en “Knife”, en bijtend eerlijk en rauw op “Waitin’”.

Reena Riot is zoals gezegd een (h)echte groep, en met NIX hebben ze nu al een serieuze kandidaat voor onze eindejaarslijst afgeleverd. De tien songs zijn stuk voor stuk pareltjes die laveren tussen zacht en hard, tussen rustig kabbelend en volle gas vooruit. Net zoals het leven quoi.

De Reena Riot releasetour gaat in februari de hort op: op 22 februari spelen Naomi en co een thuismatch in de Handelsbeurs in Gent, en op 7 maart zijn ze te bewonderen in de Arenbergschouwburg in Antwerpen.

8.5
N.E.W.S.
Wolfman
Beeld:
Karim Hamid (CE foto)

verwant

Reena Riot :: 22 februari 2019, Handelsbeurs Gent

Het zijn intense maanden voor Reena Riot, zo vertelde...

Reena Riot :: Tonight

Na een aantal EP's vond Naomi Sijmons aka Reena...

aanraders

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

The Slow Show :: Subtle Love

Eigenlijk had The Slow Shows daags na verschijnen van...

Goes & Goes :: Nie Gezeverd

Bestaat er zoiets als blues uit Vlaamse klei getrokken?...

Public Service Broadcasting :: This New Noise

Geef J. Willgoose, Esq. een oubollig onderwerp en hij...

Comité Hypnotisé :: Danza del Piri-Piri

Return of the Jedi, The Godfather III, Back to...

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in