Homeboy Sandman & Edan :: The Gut

Hedendaagse hiphop zonder trap beats? Homeboy Sandman en Edan leven duidelijk in een parallelle wereld waar de boom bap nooit echt uitgestorven is en waar kundige woordenrijmerij nog hoog aangeschreven staat. Wij klagen niet, want met “The Gut” levert het tweetal opnieuw een succulente smaakmaker voor hun duoplaat Humble Pi die vrijdag uitkomt bij Stones Throw.

Toegegeven, we zijn lichtjes vooringenomen. Edan’s Beauty And The Beat (2005) is een persoonlijke favoriet en een onterecht vergeten hiphopklassieker: een festijn aan obscure samples, boom bap vibes, inventieve songstructuren en vette rhymes. Helaas vloog het album destijds ietwat onder de radar tussen al het ander geweld dat tijdens de hoogdagen van alternatieve labels Stones Throw en Def Jux werd losgelaten. De bevlogen producer-MC geraakte daarna zelf een beetje in de vergetelheid — al waren er nog een mixtape Echo Party (2009) en een resem producties en gastbijdrages— maar is tegenwoordig helemaal terug. Daarvoor mag u de hyperproductieve Stones Throw MC Homeboy Sandman bedanken, want die nam Edan mee op sleeptouw voor Humble Pi, een plaat die een bescheiden maar geslaagde bijdrage aan het hiphop-instituut MC+producer/MC platen belooft te worden. Na de eerdere sterke tracks “#NeverUseTheInternetAgain” en “Grim Seasons” werd nu ook “The Gut” losgelaten. De productie is vintage Edan: een psychedelische sample die door allerlei lo-fi filters wordt gedraaid, functioneel aandrijvende drums en zwierige rijmsels over het volgen van je buikgevoel. Akkoord, dit is niet de meest vooruitstrevende hiphop die u de laatste tijd gehoord hebt, maar wel opnieuw een hoogstaande aanvulling aan de Stones Throw catalogus. En een mooie gelegenheid om alsnog dat fenomenale Beauty And The Beat te (her)ontdekken.

recent

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

Wil

Als een van de weinige Vlaamse oorlogsfilms, maakt Wil een...

PJDS :: Beach Head

PJDS doet het weer: tegen de tijdsgeest in een...

verwant

Vorig artikel
Volgend artikel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in