Lupano & Corboz :: Moordenaar op maat: 1. Jugendstil

Scenarioschrijver Wilfrid Lupano heeft naast Krasse knarren ook andere verdienstelijke strips op zijn palmares. Jugendstil, het sterke en intrigerende eerste deel van het vierluik Moordenaar op maat van Lupano en tekenaar Yannick Corboz, is nu uit in vertaling.

Je hebt zo van die scenaristen die in hun strips een heel eigen stijl ontwikkelen waardoor een nieuwe reeks toch meteen herkenbaar is, zelfs al liggen de thema’s en genres sterk uit elkaar. Wilfrid Lupano is zonder twijfel zo’n scenarist. Hoewel hij veel strips schrijft, vervalt hij niet in een schrijfkramp aan de lopende band. Een hoge productie durft al eens elke persoonlijkheid uit een oeuvre te halen, maar niet zo bij Lupano.

In Moordenaar op maat speelt alles zich af in Wenen, anno 1900. Victor is een arme schooier die voor zijn vader bloemen verkoopt op straat. Zoals elke schooier in een verhaal droomt ook Victor van een beter leven, maar jammer genoeg ontmoet hij daarbij Alec, een kunstenaar met een voorliefde voor relschopperij. Alec is ervan overtuigd dat hij als ultiem kunstwerk een moordenaar kan maken van eender wie en het lot brengt hem op het spoor van Victor. Al snel raakt die in de greep van Alec, die hem overlaadt met luxe en rijkdom. Lupano speelt het contrast tussen goed en kwaad, en de maakbaarheid van het kwade, heel sterk uit. Op zich is Moordenaar op maat een klassiek historisch avonturenverhaal, maar tegelijk worden de morele contrasten tussen de personages sterk ontwikkeld, wat het drama in dit verhaal een extra lading geeft.

Tekenaar Yannick Corboz is een fijne nieuwe ontdekking voor de Nederlandstalige lezer. Hij tekent al meer dan tien jaar voor de Franse markt, maar Moordenaar op maat is zijn eerste reeks die nu vertaald raakt. Zijn combinatie van een wat ronde, toegankelijke tekenstijl met een ruwere, meer expressieve lijnvoering zorgt ervoor dat Jugendstil deels de charme van de eerste schetsen bewaart. Recent startte hij in het Frans ook een reeks met de voor Vlamingen wat vreemde naam Brigade Verhoeven, op scenario van Pascal Bertho.

Oorspronkelijk verscheen het eerste deel van Moordenaar op maat al in 2010, en de reeks werd in 2016 afgesloten met het vierde album. Niets houdt Silvester dan ook tegen om de serie in een hoog tempo te vertalen. Wilfrid Lupano is met reeksen als Alim de leerlooier en De man die niet van vuurwapens hield zowat een van de huisscenaristen van Silvester geworden, en Moordenaar op maat is een mooie aanvulling. Sinds het verrassende enorme succes van Krasse knarren is Lupano’s faam sterk gegroeid en zit hij mee in de voorhoede van het Franse scenaristengild. Stilaan raken ook zijn oudere reeksen vertaald. Moordenaar op maat komt met dit eerste album meteen op kruissnelheid. Lupano strooit voldoende plotlijnen uit die zich in de volgende albums kunnen ontwikkelen. Tegelijk vormt hij de personages meteen tot intrigerende figuren die de rest van de reeks kunnen dragen. Elke week worden wel nieuwe reeksen opgestart, maar met Jugendstil zal geen enkele stripliefhebber zich bekocht voelen.

Yannick Corboz
Silvester

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

aanraders

Pierre Hadot :: De Sluier van Isis

Lang voordat het opnieuw populair was om de (Grieks-)Romeinse...

Francesca Stavrakopoulou :: God, een anatomisch onderzoek

Volgens rabbijn David J. Wolpe en ongetwijfeld vele anderen,...

Geert Buelens :: Wat we toen al wisten – De vergeten groene geschiedenis van 1972

Zijn de wonderen de wereld uit? Niet als Geert...

Paul Verhaeghe :: Onbehagen

Verklaren dat het huidig tijdsgewricht getekend wordt door zowel...

Jan Hertoghs :: Alles voor de Kempen

In Alles voor de Kempen schetst Jan Hertoghs een...

verwant

Wilfrid Lupano & Stéphane Fert :: Wit alom

Dat over de geschiedenis van de Verenigde Staten een...

Lupano & Salomone :: De Engelsman die niet van vuurwapens houdt :: 4. Het recht van de sterkste

Het vierde en laatste deel van deze serie heeft...

Paul Cauuet & Wilfrid Lupano :: Krasse Knarren: 1. Doodgaan kan altijd nog.

Met een ferme knipoog naar het werk van Pascal...

Salomone & Lupano :: De Engelsman die niet van vuurwapens houdt: 1. Chili met blauwe bonen

De Franse stripmarkt biedt nu en dan ook aangename...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in