Cécil & Brunschwig :: Holmes: 1. Afscheid van Baker Street

Luc Brunschwig is bezig aan een remonte in het Nederlands. Het afgelopen jaar lijken verschillende uitgeverijen zijn werk ontdekt te hebben. Met Holmes wordt een van zijn sterkste reeksen gelanceerd in vertaling.

Bij uitgeverij Daedalus hebben ze duidelijk een stevige boon voor Sherlock Holmes. Ze hebben in hun catalogus reeksen die de creatie van Arthur Conan Doyle als inspiratie gebruiken voor heel uiteenlopende verhalen, maar nu lanceren ze met Holmes een reeks van een totaal ander kaliber. Dit eerste deel lanceerden tekenaar Cécil (voluit Christophe Coronas) en scenarist Luc Brunschwig al in 2006, als onderdeel van een reeks tijdschrift-achtige strips van 32 bladzijden die als feuilleton zouden verschijnen. Het opzet was geen lang leven beschoren en Holmes werd omgevormd tot een meer klassieke stripreeks. Dit eerste album telt dus minder bladzijden dan een klassiek album. Toch voelden wij ons na het lezen van Afscheid van Baker Street geenszins bekocht, met dank aan het nauwgezet uitgewerkte scenario en de gedetailleerde tekeningen.

Dokter John Watson moet afscheid nemen van zijn goede vriend Sherlock Holmes. Hij neemt de laatste notities van zijn vriend door die vertelt hoe zijn aartsrivaal dokter Moriarty hem uiteindelijk te pakken kon krijgen. Watson verwerkt deze notities tot een boek waarin hij de dood van Holmes beschrijft. Sherlocks broer Mycroft lijkt een vreemde rol te spelen en Moriarty zelf komt aan het einde van dit eerste deel ook in beeld. Brunschwig schept een waas van mysterie waarin schuld en onschuld onduidelijk zijn: aan het einde is het zelfs onzeker wat nu echt of fantasie is. Is Sherlock werkelijk dood en zo ja, werd hij dan wel vermoord door Moriarty?

Dit eerste deel is de start van wat een nieuwe parel aan de kroon van Luc Brunschwig kan worden. Alle elementen zijn aanwezig om de lezer in de volgende vier delen verder te intrigeren. In het Frans werden ondertussen al vier delen gepubliceerd. Tekenaar Cécil (ook bekend van Het Vlindernetwerk) is een notoir perfectionist met een beperkte productie. Het afsluitende deel zou eind dit jaar of begin volgend jaar moeten verschijnen. Wellicht past dat dan mooi in het programma van Daedalus om de reeks snel volledig te kunnen aanbieden. Brunschwig heeft Holmes enerzijds opgevat als een puzzel die Arthur Conan Doyle waardig kan zijn, maar anderzijds is Brunschwig ook een klasbak op vlak van personage- en relatieontwikkeling. Dat doet hij in dit eerste album alvast onberispelijk.

De pagina’s baden in grijsachtige tinten. Cécil leeft zich uit in elegante tekeningen die hij ook volledig zelf inkleurt. Net als Brunschwig is Cécil een wat ouderwetse vakman die zich voor elk project honderd procent geeft. Nergens bespaart hij door beperkte decors en doet hij alle moeite van de wereld om het tijdperk van Sherlock Holmes waarheidsgetrouw in te vullen. Wie een avontuurlijk verhaal verwacht zoals in de eerdere Sherlock Holmes-vertalingen bij Daedalus, zal bedrogen uitkomen. Wie echter op zoek is naar een overtuigend mysterieverhaal met veel aandacht voor de personages, is bij Holmes zeker aan het juiste adres. Het tweede deel staat al aangekondigd voor april, dus Daedalus houdt het tempo erin om de vertaling snel bij te benen.

8
Cécil

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

aanraders

Pierre Hadot :: De Sluier van Isis

Lang voordat het opnieuw populair was om de (Grieks-)Romeinse...

Francesca Stavrakopoulou :: God, een anatomisch onderzoek

Volgens rabbijn David J. Wolpe en ongetwijfeld vele anderen,...

Geert Buelens :: Wat we toen al wisten – De vergeten groene geschiedenis van 1972

Zijn de wonderen de wereld uit? Niet als Geert...

Paul Verhaeghe :: Onbehagen

Verklaren dat het huidig tijdsgewricht getekend wordt door zowel...

Jan Hertoghs :: Alles voor de Kempen

In Alles voor de Kempen schetst Jan Hertoghs een...

verwant

Etienne Le Roux & Luc Brunschwig :: Geheugen op zak 1 tot 3

Met het complete drieluik Geheugen op zak bracht Lauwert...

Cécil & Brunschwig :: Holmes :: 2. De bloedbanden

Daedalus houdt het tempo er stevig in met de...

Hirn & Brunschwig :: De Macht der Onschuldigen: Cyclus 1 Integraal

De klassieke thriller De Macht der Onschuldigen is eindelijk...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in