No Age :: “Muziek maken is als eten en ademhalen, het is een natuurlijk proces”

De eerste maand van 2018 was nog niet voorbij, en we konden al een eerste topplaat noteren: Snares Like A Haircut van de Amerikaanse noiserockers No Age. Dit voorjaar staan zanger-drummer Dean Spunt en gitarist Randy Randall, die al dertien jaar het powerduo vormen, twee keer in ons landje. Reden genoeg om de (helft van de) band eens aan de tand te voelen.

Liefst vijf jaar zit er tussen An Object, de derde en laatste van No Age op Sub Pop, en Snares Like A Haircut. En daar heeft Randall een drieledige verklaring voor. “We hebben wat tijd genomen voor onze gezinnen aangezien we beiden vader werden. Daarnaast deden we ook wat kleinere tours in Spanje, Noorwegen, Japan en de VS. En tot slot hebben we ook een 7” en een cassette uitgebracht.”

enola: “Send Me”, “Tidal”, “Soft Collar Fad” en “Popper” behoren tot de meest opgewekte nummers in het oeuvre van No Age. Beschouw je die ook als jullie meest toegankelijke?

Randall: “Ik sta er nooit bij stil hoe songs klinken voor andere mensen. Wanneer we nummers schrijven, denk ik vooral na over de energie en het gevoel in de muziek. De nieuwe plaat hebben we zelf nooit bewust meer of minder toegankelijk willen maken, we hebben gewoon de songs geschreven waarbij we een goed gevoel hadden. We hebben ditmaal wel meer dan genoeg tijd genomen om de nummers van de plaat live te testen alvorens ze echt op te nemen. Ik denk dat dat ervoor gezorgd heeft dat ze vlotter uitgewerkt konden worden.”

enola: Het album verscheen op een kleiner label, Drag City. Vanwaar de overstap?

Randall: “Dean en ik zijn al zeer lang fan van Drag City. Ze hebben een ongelooflijk interessante catalogus en hebben met zoveel grote artiesten samengewerkt (onder meer Pavement, Bill Callahan, Jim O’Rourke en Joanna Newsom verschenen op het label, nvdr). Het is een grote eer om een plaat te mogen uitbrengen via Drag City.”

enola: Tien jaar geleden trad No Age op het voorplan toen grote bladen als Mojo jullie tot een van de beste nieuwe acts bombardeerden. Pitchfork gaf Nouns zelfs een 9.2. Herinner je je nog iets van die periode?

Randall: “We hebben eerlijk gezegd nog nooit muziek gemaakt in de hoop dat erover geschreven zou worden. Toen Nouns verscheen, waren we trouwens heel druk aan het touren. Ik kan mij dus ook geen enkel van die artikelen herinneren. Eenmaal een plaat uitgebracht is, geef je je muziek voorgoed uit handen, dus heb je ook geen controle over wat mensen erover zeggen of denken. Of het nu goed of slecht is, je moet meegaan met de flow die ontstaat. Ik had eigenlijk zelfs nooit verwacht dat andere mensen dan onze vrienden de muziek van No Age zouden appreciëren. Het is nog altijd vreemd om te beseffen dat mensen die ik nog nooit in levenden lijve ontmoet heb mijn muziek fantastisch vinden.”

enola: De muziek van No Age wordt soms omschreven als noisepop. Persoonlijk vind ik dat een goeie. Welke woorden zou je zelf gebruiken?

Randall: “Ik zeg liever punk omdat dat een makkelijke en algemenere term is. Het is sowieso moeilijk om je eigen muziek te omschrijven. Ik denk dat de mensen vooral een nummer moeten horen om een idee te krijgen. Maar noisepop klinkt ook cool, net als distortion rock of fuzzbang.”

enola: De band draait nu meer dan een decennium mee. Hoe houden jullie de vlam erin?

Randall: “We houden er gewoon van om muziek te maken. Het voelt als een natuurlijk proces, zoals ademen en eten. Er zijn altijd wel nieuwe ideeën om over na te denken. Muziek is eigenlijk ook een constante reactie op wat er in de wereld gebeurt. En een goede motivatie om verder te doen. Het schrijfproces is als een conversatie met een hogere kracht. Je weet nooit op voorhand waar je naartoe gaat, maar dat houdt je niet tegen om verder te doen.”

enola: Is het tourleven nog altijd even spannend en leuk als de allereerste keer?

Randall: “Touren is altijd dikke fun, maar niets is te vergelijken met die allereerste keer. Je bent tegelijkertijd verward, dolenthousiast en nog groen achter de oren. Het is zoals seks: je zal je altijd de eerste keer herinneren, maar dat wil niet zeggen dat het de beste keer ooit was.”

enola: Zijn er andere, recente bands die we zeker moeten checken?

Randall: “Flesh World, Milk Music en Gun Outfit! Waarom? Ze maken allemaal geweldige muziek, maar je moet gewoon zelf luisteren om te ervaren dat het speciale bands zijn.”

enola: In België is er trouwens een getalenteerde band die genoemd is naar een van jullie nummers. Heb je al van Teen Creeps gehoord?

Randall: “Ja, ze klinken geweldig! Dean stal de titel van het nummer trouwens van een band die hij tijdens zijn middelbare schooltijd aan het werk zag. Grappig hoe een naam die zijn oorsprong heeft in een kleine voorstad in Zuid-Californië zo wordt doorgegeven.”

No Age speelt op 24 maart in de Beursschouwburg in Brussel en op 5 april in Het Bos in Antwerpen.

Release:
2018
http://noagela.org
https://www.facebook.com/noagela
Drag City

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

verwant

Teen Creeps + No Age :: 5 april 2018, Het Bos

Onze eigenste Teen Creeps en het Amerikaanse No Age...

No Age

No Age :: Everything In Between

Sub Pop, 2010 Zo briesend als op het kleine meesterwerk...

No Age + Abe Vigoda

Trix, Antwerpen, 18 oktober 2010 Geen idee wat onze verwachtingen...

DIT WAS 2008 :: No Age :: ”Titels zijn overbodig”

Universeel lovende recensies en bandshirts die het zelfs tot...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in