TIPS VOOR 2018: Vier keer jong (en) geweld(ig)

De hele maand januari blikt enola.be vooruit op het jaar dat komt. In Tips voor 2018 laten we enkele van de meest belovende artiesten aan het woord. Hou ze in de gaten en onthoud waar u voor het eerst over hen las.

Wat hebben HEISA, Soul Grip, MANTIS en Hermànn gemeen? Het zijn vier jonge bands die tot het betere beuk- en knalwerk behoren en klaar zijn om Vlaanderen en ver daarbuiten omver te blazen met hun debuutplaat. Vier voor de prijs van één, alstublieft.

Het uit Hoeselt afkomstige HEISA heeft nog niets officieel uitgebracht, maar is live een ware pletwals. Ze maken catchy lawaai met een serieuze hoek af. Het trio mikt op het voorjaar voor de release van zijn allereerste, ongetwijfeld loeiharde plaat.

Donker, uiterst intens en loeihard zijn de gepaste adjectieven voor het uit Gent afkomstige Soul Grip, de hardste band van deze selectie. Met Avadon werd in 2015 al een eerste EP uitgebracht, en dit jaar verschijnt er eerst nog een split in de lente. De langverwachte full length volgt in het najaar.
Het uit Maaseik afkomstige MANTIS combineert instrumentale kracht met een niets ontziende dynamiek en tomeloze energie. Het is nu aftellen naar Magnolia, dat op 3 maart verschijnt.
Ook de laatste band in het rijtje creëert een indrukwekkende wall of sound, maar dan met stoner, doom en post-rock/metal. De roots van Hermànn liggen in het Oost-Vlaamse Oudenaarde. Hun eerste echte plaat zal kortweg E heten en verschijnt eind februari online.

enola: Hoe goed kennen jullie elkaar?

HEISA: “We kennen alleen Mantis, en die kennen we heel intiem, dus dat maakt veel goed.”

Soul Grip: “Gert, onze drummer, heeft Hermànn ooit als support gezien voor Majestic Sun en vond het alvast een heel vette show.”

MANTIS: “We hebben de evolutie van HEISA doorheen de jaren gezien, en we zijn heel erg benieuwd naar hun eerste plaat. Soul Grip is ons voorlopig onbekend, maar daar zullen we verandering in brengen!”

Hermànn: “MANTIS kennen we omdat we nog met dezelfde booker hebben samengewerkt. HEISA kennen we via YouTube-filmpjes en willen we graag eens live zien!”

enola: Wanneer werd jullie band opgericht, en hoe kreeg de huidige line-up vorm?

HEISA: “Jonathan Frederix (drummer) en Jacques Nomdefamille (basgitaar en vocalen) zaten in andere bands die regelmatig op dezelfde affiches stonden. Jacques was onder de indruk van Jonathan, en hij was fan van Jacques zijn songs, dus na een jaar begonnen ze samen te spelen. Vervolgens haalden ze Koen Castermans erbij. Hij had riffs en songs genoeg liggen, en had al gejamd met Jacques. Zo begon de band officieel in 2015.”

Soul Grip: “Voor het absolute begin moeten we teruggaan naar de zomer van 2013. Nathan Vander Vaet (huidige zanger) en Gert Stals (drummer) wilden een band starten die agressieve hardcore speelt. De eerste nummers neigden meer naar metal, dus besloten ze een extra gitarist (Kevin) aan te nemen. Een halfjaar later werd Joren De Roeck aangetrokken als nieuwe bassist. Kevin werd even later nog vervangen door Andy Beliën en Nathan nam de rol van frontman en zanger op zich. Daardoor moest een nieuwe, extra gitarist worden aangetrokken: Emanuel Morel.”

MANTIS: “De band werd opgericht in oktober 2014, oorspronkelijk door Thomas Francot (gitaar), Filip Tyskens (bas) en Ruben Vandael (drums), die elkaar kenden van andere bands en iets anders wilden doen dan ze tot dan gewend waren. Gewoon spelen en zien waar we uitkomen: dat was en is nog steeds het idee van de groep. Begin 2017 is Jurgen Martens erbij gekomen op bassynth, nadat we op een tweede EP hadden geëxperimenteerd met dat instrument.”

Hermànn: “Hermànn is een vijftal jaar geleden ontstaan. Arno De Bock (drums) en Nathan Ysebaert zaten samen op de lagere school en kenden Laurent Vanden Broecke (bas, gitaar en zang) van bij Band of Willies. In het begin maakten we voornamelijk instrumentale stonerrock. Na een tijdje wilden we echte nummers maken, dus gingen we op zoek naar een zanger. Dit bleek echter niet zo makkelijk te zijn, dus zijn we zelf beginnen te schreeuwen.”

enola: Omschrijf jullie muziek in een paar zinnen.

HEISA: “Eigenwijs maar catchy. Donker maar vol hoop. De bedoeling is om monsterhits te maken op een volledig originele manier.”

Soul Grip: “Als je frustratie en verlies in een vat giet en jaren laat fermenteren, krijg je Soul Grip. Het is een donkere wolk die slechts af en toe wat ruimte overlaat om te baden in het licht.”

MANTIS: “Onze stijl is een mix van de persoonlijkheden en smaken van de vier leden. In het begin was het moeilijk om daar een lijn in te vinden, maar een MANTIS-nummer is doorgaans hard, melodieus en op een vreemde manier dansbaar.”

Hermànn: “Meestal luide, dissonante herrie. Soms mooie, tedere herrie.”

enola: Rekenen jullie jezelf tot het metalgenre of aanverwante genres?

HEISA: “We zijn absoluut geen metalband.”

Soul Grip: “Ja, maar in de breedste zin van het woord. We kunnen veel invloeden opsommen, maar in the end zijn we nog steeds een metalband.”

MANTIS: “We willen ons absoluut niet tot een genre of een scene beperken, maar spelen overal waar mensen openstaan voor onze muziek. Of dat nu een hardcoreshow, een metalfestival of een breed programmerende club is, dat maakt ons niet uit. Er zitten uiteraard veel metalinvloeden in de muziek, maar we proberen het interessant te houden door er andere genres in te betrekken.”

Hermànn: “Bands als Raketkanon en Steak Number Eight, waar we heel hard naar opkijken, spelen een of andere soort metal, dus wij dan ook zeker? Anderzijds klinken die bands zo breed en gevarieerd dat je ze niet in één bepaald genre kan steken.”

enola: Hebben jullie ambitie?

HEISA: “Ja. Een vaste waarde worden in middelgrote clubs in binnen- en buitenland zou fijn zijn.”

Soul Grip: “Uiteraard. Hoe meer we evolueren, hoe meer we ook willen groeien. Wij hebben onze eerste buitenlandse shows gespeeld in september 2014, toen er van een plaat nog geen sprake was. Soul Grip heeft altijd geloofd dat je vooral fans kan winnen door liveshows te spelen.”

MANTIS: “Uiteraard, anders moet je niet aan een band beginnen. Onze voornaamste ambitie is om zoveel mogelijk shows te spelen, en dat liefst op verschillende plaatsen. We hebben al heel mooie dingen kunnen doen, vooral binnen Vlaanderen, en we hopen dat er met de eerste plaat ook een buitenlands avontuur komt.”

Hermànn: “Ja en neen. Succes is zeker welkom, maar we zijn ook realistisch omdat we geen makkelijke muziek spelen. We proberen vooral muziek te maken die we zelf goed vinden. En als dat lukt, dan komt de rest ook wel sneller vanzelf.”

enola: Hebben jullie al legendarische shows gespeeld of optredens die nog altijd in het geheugen gegrift staan?

HEISA: “Optreden in Handelsbeurs, als voorprogramma van Sophia, was zeer cool, tweede keer Kinky Star en Rock Herk waren ook geweldig. En dan was er ook nog een optreden in een klein café in Maastricht. Een half uur voor de show was de eigenaar nog op zoek naar een zangversterker die we zelf aan de praat moesten krijgen. We begonnen dat optreden met een gigantisch we don’t give a fuck-gevoel en dat vertaalde zich enorm goed naar het volk. Na twee minuten stond de tent op zijn kop. Nog nooit meegemaakt.”

Soul Grip: “De shows in The Underworld in London als support voor Celeste en Oathbreaker waren hoogtepunten, alsook Ieperfest in 2016. Afgelopen november speelden we nogmaals in Londen, ditmaal als support voor Der Weg Einer Freiheit. Dat optreden was een belangrijke stap in onze evolutie.”

MANTIS: “Ongetwijfeld Rock Herk, Limbomania, Absolutely Free Festival en Roadburn, maar we genieten even hard van een optreden waar we minder van verwachtten en de boel dan toch ontploft. Zo moet ik denken aan een optreden in een antikraakgebouw in Leuven.”

Hermànn: “De finale van Oost.Best! 2017 in de Vooruit was een absoluut hoogtepunt. Er ging eigenlijk van alles mis tijdens dat optreden, maar uiteindelijk hebben we toch een goede indruk nagelaten en de tweede plaats behaald.”

enola: Kunnen we de laatste jaren spreken van een boom van hardere bands, in navolging van Amenra, Drums Are For Parades en Raketkanon?

HEISA: “Het lijkt zo alvast. Maar even tussendoor: ook al zijn we grote fan van al die voorbeelden, met HEISA proberen we absoluut niet in dat rijtje thuis te horen. We zien onszelf niet als een harde band. We zijn gewoon een eigenwijze knutselband die toevallig een paar hardere nummers heeft gemaakt omdat Koen een nieuwe distortionpedaal had gekocht. Met onze tweede plaat zal dat hopelijk wel duidelijk worden.”

Soul Grip: “Naar mijn gevoel is er al veel langer een sterke harde scene in België, maar sinds enkele jaren slagen lokale bands er beter in om een groter publiek aan te trekken. De boom is er niet zozeer gekomen na het succes van die bands, misschien is er gewoon meer interesse voor lokaal muzikaal geweld?”

MANTIS: “Volgens ons zijn er in België altijd groepen geweest die keihard hun eigen goesting doen.”

Hermànn: “Reken Steak Number Eight en Brutus daar ook maar bij. Het niveau is in België heel hoog, en dat daagt ook uit om het zelf beter te doen. De eerste keer dat wij Raketkanon live zagen, was een kantelpunt. En ik denk dat dat voor veel beginnende muzikanten ook zo was.”

enola: Zijn er Belgische bands waar jullie naar opkijken of Belgische groepen die ooit een inspiratie waren om een band te starten en verder te doen?

HEISA: “Casse Brique uit Luik, een beetje La Jungle avant la lettre. Madensuyu, en dan vooral het album D is Done. En ook BRNS blijven absolute helden voor ons.”

Soul Grip: “Vooral Oathbreaker en Amenra waren een inspiratie om verder te doen. En eigenlijk de hele Church of Ra wat betreft de manier van werken, esthetiek en gedrevenheid. Tot slot waren ook bands als Rise And Fall en Steak Number Eight in de begindagen van de band inspirerende voorbeelden.”

MANTIS: “Er is geen enkele band echt de aanleiding geweest voor het ontstaan van MANTIS, maar we hopen dat het Belgische muzikale karakter wel in de muziek verweven zit. Bands als Kapitan Korsakov, Drums Are For Parades en Amenra waren wel belangrijk voor onze kennismaking met harde muziek.”

Hermànn: “Zéker Raketkanon en Steak Number Eight. En later ook nog Gruppo di Pawlowski.”

enola: Als uitsmijter: welke parels uit de Belgische underground moet onze lezer zeker checken?

HEISA: “De bands uit de Luikse Honest House-stal: naast Casse Brique ook Frank Shinobi, Taifun, El Dinah en Traffico. En Bronze uit Hechtel, maar die schapen zijn jammer genoeg gestopt.”

Soul Grip: “Majestic Sun, Lustrous, Rumours, Daggers, Mindwar, Force, Escape, Devour, Vonnis en Slow Crush.”

MANTIS: “All We Expected, El Yunque, 30 000 Monkies, Ellen Steegen, Heisa, Six Hands, Teen Creeps, Wouter Dewit, The Guru Guru en Statue. En we pleiten nog steeds voor de wederopstanding van Blaegger!”

Hermànn: “Whorses, The Waltz, Rumours, thelegendtommaes, Vito, James de Graef, MDC III.”

De releaseshow van MANTIS’ Magnolia vindt plaats op 8 maart in Cul de Sac in Tilburg. Soul Grip speelt op 17 maart op KLUIS (Lokeren), 26 maart in Asgaard (Sint-Amandsberg) en op 4 april in De Witte Non (Hasselt). Op 2 februari kan je Hermànn aan het werk zien in de Harmonie in Oudenaarde, op 14 februari in JH Sojo in Leuven en op 1 maart in de Cosa Nostra in Aalst. Hermànns officiële EP-releaseshow vindt op 29 maart plaats in het gloednieuwe café Kolonie, Bij Sint-Jacobs in Gent.

https://www.facebook.com/heisalovesyou/; https://www.facebook.com/soulgripbe; https://www.facebook.com/MANTISBELGIUM/; https://www.facebook.com/hermanntheband

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

verwant

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in