GOODBYE 2017 :: Fleet Foxes :: Third Of May/Ōdaigahara

Met herbevestigend werk van voorheen prominente afwezigen als Wolf Parade, Grandaddy, en ons eigen Millionaire en Absynthe Minded, leek 2017 soms het Jaar Van De Comeback. Eén terugkeer uit hiatus stak er evenwel met kop en schouders bovenuit: met derde Crack-Up maakte Fleet Foxes simpelweg de beste folkplaat van het jaar. Lead single “Third Of May/Ōdaigahara” lijkt met zijn bijna 9 minuten niet direct de meest evidente keuze ter promotie van het album, maar is wel de sleutel tot het mysterie, en daarom onontbeerlijk.

Die hiatus: jeugdvrienden Robin Pecknold en Skyler Skjelset raakten na de zakelijke verplichtingen van Helplessness Blues uitgeblust en uitgekeken op elkaar. De dooi besloot enkele jaren op zich te laten wachten, tot er begin dit jaar plots “Third Of May/Ōdaigahara” was. Het bleek een epische reis door tijd en ruimte langs de jaren waarin de hoofdrolspelers in Fleet Foxes eerst weg van en daarna terug naar elkaar dreven. “Third Of May” verwijst zowel naar de verjaardag van Skjelset, de releasedag van Helplessness Blues als de titel van een schilderij van Francisco Goya. Die cirkel is knap rond met de woorden “As we stood / Congregated / At the firing line”.

Hoewel de song twee namen heeft, zijn dat eigenlijk gewoon boekensteunen waartussen de song zich afspeelt. In een eerste beweging is er de vertwijfelde euforie over het besef van diepe vriendschap (“Aren’t we made to be crowded together / Like leaves?”). Iets verder komen de toch hoopvolle vraagtekens bij wat er precies gebeurde en wie waar verantwoordelijk voor is (“Was I too slow? / Did I change overnight?”). Rest er nog het vormloze niets, waarin Pecknold en Skjelset terug tegenover elkaar staan, elkaar indringend aankijken en alles zonder woorden weten te zeggen.

We kunnen dan nog uitweiden over de magistrale instrumentatie, de briljante technische keuzes en de geniale vocale vertolking – allemaal waar – maar we zeiden het eerder al: “Third Of May/Ōdaigahara” blijft “verzoening van een beklijvende schoonheid”.

Om afscheid te nemen van 2017 presenteert in december elke dag een enolamedewerker zijn of haar song van het jaar. De volledige lijst beluistert u hieronder.

http://fleetfoxes.co

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

verwant

Tim Bernardes + Fleet Foxes

Fans van Fleet Foxes hebben meer dan vier jaar...

Fleet Foxes :: Shore

In 2017 sleurde een sterke zeestroming tijdens het surfen...

DIT WAS 2017: Father John Misty :: ”Zijn we nu wéér over sociale media bezig?”

In december praat de enola-redactie met de artiesten die...

Fleet Foxes

Fleet Foxes :: Crack-Up

Het zag er enkele jaren geleden even niet goed...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in