GOODBYE 2017: Perfume Genius :: Wreath

Het verglijden van de tijd heeft zo zijn neveneffecten. Zo luister je eens voorbij de dertig niet meer op dezelfde manier naar muziek als vroeger. Alles is net iets minder magisch en de laatste keer dat je als een bezetene hetzelfde nummer vijftien keer op rij beluisterde, lijkt een wel erg verre herinnering. 2017 bracht redding in de vorm van Mike Hadreas.

Onder de naam Perfume Genius bracht hij zijn vierde plaat No Shape uit, ook bekend als ‘het beste wat ons dit jaar op muzikaal vlak is overkomen’. Zijn ingehouden, bijna verlegen stijl diepte hij al uit op Too Bright, maar zo triomfantelijk en decadent als hier was hij nog nooit. “Wreath” klinkt door de klavecimbel even luisterrijk en over the top als de huisstijl van Versailles, maar blijft wonderwel warm en fijnbesnaard. Het is een kruising tussen Kate Bush die haar heuvel oprent en een stel Cocteau Twins dat je behekst met een langgerekte chant. Het barst van het verlangen om met een uitbundige swandive de dag in te duiken en het leven bij de kraag te vatten, maar gaat tegelijk om met de dreigende gedachte dat alles snel terug kan omslaan. Voor het eerst werkte Hadreas aan een uitgesproken songstructuur (met de lage, vastberaden tonen van de elektrische gitaar is er zelfs sprake van een hook) en dat wierp deze sappige, hartverkwikkende vrucht af.

Het is bijna evident om tijdens de wintermaanden met een uitgepuurd, weemoedig nummer de gevoelige snaren van de uitgebluste wintermens te willen betokkelen. Perfume Genius sleept je daarentegen mee met een rijkgeschakeerd klankenpalet en begeesterend charisma. Dat is ook te merken in de officiële video, opgetrokken uit ingezonden beelden van dansende fans in hogere sferen. Het resultaat is zowel bevreemdend en hilarisch als extatisch en ontroerend. Het is een antigif tegen cynisme in vier betoverende minuten en ik vind dat jullie dit ook allemaal moeten beluisteren, minstens een keer of vijftien.

Om afscheid te nemen van 2017 presenteert in december elke dag één enolamedewerker zijn of haar song van het jaar. De volledige lijst beluistert u hieronder.

http://perfumegenius.org/

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

verwant

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in