Tiny Legs Tim :: Live At Sint-Jacobs

82822711

Begin dit jaar bracht Tiny Legs Tim (Tim De Graeve) het uitstekende Melodium Rag uit. Een album waarop hij enkel bijgestaan door mondharmonicaspeler Steven Troch uitgepuurde, akoestische blues ten berde bracht. Veel uitbundiger gaat het eraan toe op Live At Sint-Jacobs, ‘s mans eerste liveabum.

Weinig genres die zo invloedrijk en toch zo misbegrepen zijn als de blues. Al te vaak wordt het ontstaan van de blues immers gezien als een pure uiting van de vaak ellendige omstandigheden waarin Afro-Amerikanen begin vorige eeuw moesten werken op de plantages in de Mississippi Delta. Blues wordt in die optiek vaak gezien als een muzikale vertaling van miserie, maar is altijd zoveel meer geweest dan enkel dat. De eerste bluesartiesten, of het nu rondtrekkende muzikanten waren of plantagebewoners die wel eens een gitaar ter hand namen, zorgden immers vanop de front porch vooral voor een sociale gebeurtenis waar de miserie en tegenslagen even vergeten konden worden, met teksten die soms neerslachtig waren, maar evengoed speels en vol dubbelzinnige toespelingen zaten. De blues is dan misschien wel ontstaan uit moeilijke levensomstandigheden, het was ook dansmuziek die toeliet om tijdelijk uit de tristesse van de condition humaine te ontsnappen.

Het is de blues als dansmuziek die de ingeweken Gentenaar Tiny Legs Tim hier brengt op het album dat een verslag is van zijn optreden dat op het Sint-Jacobsplein tijdens de Gentse Feesten op 16 juli 2016 . Een optreden dat er anderhalf jaar na de release van zijn derde album Stepping Up (2015) kwam en waarop hij bijgestaan werd door z’n tourband, bestaande uit de ritmesectie Frederik Van den Berghe (drums) en Karel Algoed (drums), naast de al eerder genoemde Steven Troch (mondharmonica). Een band die het voorbije jaar heel Europa doorkruist had en ondertussen een goed geöliede, perfect op elkaar ingespeelde groep was geworden.

Volgens de overlevering mocht het optreden dan wel 2,5 uur geduurd hebben, voor dit album werden er negen nummers geselecteerd. Het is altijd een risico om op een livealbum aan cherry picking te doen, omdat er dan steeds het gevaar is om de flow van het concert te verbreken. Gelukkig blijkt Live At Sint-Jacobs van dat euvel geen last te hebben, want het resultaat is een compact livealbum waar de energie en het spelplezier uit de groeven spat. Al mag dat geen verbazing wekken voor wie al eens naar een optreden van Tiny Legs Tim ging, waar De Graeve keer op keer toont dat hij niet enkel de gave bezit om de blues te spelen, maar dat hij ondertussen blues ademt.

Op Live At Sint-Jacobs staan er enkel nummers die Tiny Legs Tim zelf neergepend heeft, waarbij de nadruk vooral ligt op zijn toen meest recente album Stepping Up. Daarbij valt het vooral op wat voor een sterke en veelzijdige songschrijver De Graeve is en hoe hij verschillende stromingen uit de blues moeiteloos naar zijn hand weet te zetten. Van het swingende “Stepping Up” tot het repetitieve, stompende “When I Fall” of het slepende “Big City Blues” toont hij zich een meester van het genre. Een glansrol is ook weggelegd voor mondharmonicaspeler Steven Troch die afwisselt van ingetogen en minimalistisch (“Get It Back”) tot woeste uithalen (“Can’t Win Them All”).

Hij heeft er maar enkele platen voor nodig gehad, maar ondertussen is Tiny Legs Tim een van de grootste namen binnen de Belgische bluesscene. Met dit livealbum levert hij een geslaagd visitekaartje af van waar hij live toe in staat is. Als u in de waan verkeert dat blues een oud en bestoft genre is, dan toont dit document dat ze nog altijd springlevend is. En uitermate geschikt om een feestje te bouwen.

Het album is enkel beschikbaar op vinyl en in digitaal formaat.
Tiny Legs Tim trekt de volgende maanden nog steeds door het land, de exacte data vindt u op zijn website.

7.5
Release:
2017
http://www.tinylegstim.com/
N.E.W.S.
Sing My Title
Beeld:
Anton Coene

verwant

In Memoriam Tiny Legs Tim

Het was een koude en winderige januariavond, daar in...

Tiny Legs Tim :: Call Us When It’s Over

De foto op de achterkant van de hoes van...

Eindejaarslijstje 2019 van Kathy Van Peteghem

2019: een jaar waarin het hoofd niet altijd naar...

Gent Jazz 2019

3 juli 2019 Je moet het maar durven: het kruim...

aanraders

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

The Slow Show :: Subtle Love

Eigenlijk had The Slow Shows daags na verschijnen van...

Goes & Goes :: Nie Gezeverd

Bestaat er zoiets als blues uit Vlaamse klei getrokken?...

Public Service Broadcasting :: This New Noise

Geef J. Willgoose, Esq. een oubollig onderwerp en hij...

Comité Hypnotisé :: Danza del Piri-Piri

Return of the Jedi, The Godfather III, Back to...

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in