Your Highness + Toxic Shock :: 2 november 2017, Trix Club

Het moest een van de metalfeestjes van het jaar worden, en dat werd de releaseshow van Toxic Shock ook. De Antwerpse thrash- en hardcore punkhelden raasden als een sneltrein over (en door) een uitzinnig publiek. Om duimen en vingers bij af te likken.

Eindelijk is hij daar: de opvolger van het vier jaar oude Daily Demons. Geen betere reden om het podium van Trix vakkundig af te breken, moeten ze bij Toxic Shock gedacht hebben. Als ex-Artist in Residence mocht de vijfkoppige band voor zijn releaseshow daarbovenop een aantal bevriende bands uitnodigen. Het Italiaanse Slander en het Duitse Dust Bolt zorgden met een verschroeiende mix van hardcore en thrash metal voor de (loodzware) aperitiefhapjes .

Your Highness, de laatste opwarmer, is veel meer dan een subliem voorgerecht. Het is al van 2015 geleden dat ze nog een volwaardige plaat (City In Ruins) uitbrachten, en het is absoluut niet de eerste keer dat we hen aan het werk zien, maar toch weten ze ons wederom omver te blazen. Het begint al uitstekend met “Jezebel”. “Low Country Exiles” — wat een nummer blijft dat! — is een nog grotere mokerslag. Of hoe de heavy blues van Black Sabbath, de oude Baroness en Mastodon en de punch van Down perfect vervlochten worden. En wat blijft brulboei Ben Baert een fantastisch energieke frontman.

Er wordt afgesloten met “Through The Eyes of The Beast”, afkomstig van het weergaloze Cults ’n Cunts (2011). De titel geeft het al een beetje prijs: het is een beest van een nummer. Nog maar eens het bewijs dat Your Highness tot het beste beukwerk behoort dat we in ons landje kennen. Als er een band is die het adjectief “moddervet” verdient, is het Your Highness wel.

Voor Toxic Shock zijn eerder woorden als “ziedend” en “messcherp” van toepassing. Ze hebben ook een aantal dingen gemeen met hun makkers van Your Highness: een opruiende zanger, strakke ritmesectie en gitaristen die de ene verschroeiende riff na de andere afvuren. De leden ademenen dan ook punk (met de grote P), hardcore (met de grote H) en thrash (met de grote T). Ze spelen allerminst inwisselbaar lawaai, maar wel razendsnelle, gebalde metal die tegelijk nostalgisch en muzikaal ingenieus is — we horen in een nieuw nummer zelfs iets wat bijna een echte zanglijn is. Het gloednieuwe “Great Great Gift”, te vinden op Twentylastcentury dat op 17 november officieel verschijnt, is al een publiekslieveling. De grote Flemming Rasmussen, de producer van Metallica’s Master Of Puppets, wilde bovendien met hen samenwerken voor de opnames van die plaat, en dat wil toch ook wat zeggen.

Van de bandana’s van de gitaristen tot het bandshirt van zanger Wally over de Flying V van Pieter Coolen: het plaatje klopt vol-le-dig. Ook dat is een van de redenen waarom Toxic Shock een plezier is om live te ondergaan. Er komen geen geforceerde bindteksten uit de mond van Wally, hij geeft gewoon alles, maar dan ook alles, zelfs wanneer het energievat uitgeput is. Stage dives, plakvloer en razende circle pits: het hoort allemaal bij de shows van Toxic Shock. Bij het tweede nummer van de set krijgen we al een bierdouche over ons heen.

Een van de paradepaardjes van de band blijft “Thin Ice”, waarin het meebrulbaar refrein als een gebalde vuist in het gezicht terecht komt. Ook een verpletterend “Mr. T.” behoort nog altijd tot onze favorieten. En de nieuwe nummers? Die klinken nog beter uitgewerkt. Maar ontdek het vooral zelf over een paar weken — opgelet voor het meubilair als je de plaat in de woonkamer onder de naald schuift.

Heimwee naar lang vervlogen tijden, waarin Suicidal Tendencies, D.R.I. en Cro-Mags, de jonge Metallica en Slayer, en Destruction en Sodom met hun Teutoonse thrash metal furore maakten? Dan ben je bij Toxic Shock zeker aan het juiste adres. Maar ook als je metal met ultrarauwe én uitstekend uitgewerkte nummers wil horen die recht uit het hart komen. We mogen oprecht fier zijn op de Antwerpse metal; dat bewees deze knalavond nog maar eens. Misschien moet de muziek, net als de befaamde handjes, eens erkend worden als streekproduct?

aanraders

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

Elvis Costello & Steve Nieve

Elvis Costello en Steve Nieve zijn al bijna vijf...

65DaysOfStatic Plays Wild Light :: 22 september 2023, Trix

Ook in een wereld waarin The Rolling Stones blijven...

Billy Bragg

Zo sympathiek dat ie letterlijk alles en iedereen ontwapent....

Misty Fields 2023 :: Een hitmachine van een andere planeet

Vorig jaar staken we er nog een teen in...

verwant

Toxic Shock :: Twentylastcentury

De lat hoog leggen. Als er één ding is...

De Festivalzomer van Your Highness

Aaah, festivals. Poelen van verderf, van onhandige seks, te...

Pentagram + Torche + The Order Of Isfrael + Your Highness :: 21 mei 2015, Trix

Een verscheurende keuze was het. Ofwel naar de old...

Your Highness :: City In Ruins

In onze tips voor 2014 stipten we het Antwerpse...

Antwerp Metal Fest 2014 :: Naar de hel met de hemelsluizen open

Bah, bah, bah! Nu geven wij als geharde festivalverslaggevers...

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in