Miguel & Corbeyran :: Orion 1

Orion is een bewerking van een roman van Julia Verlanger. Eric Corbeyran en Jorge Miguel serveren de eerste helft van een tweeluik, waarbij vooral tekenaar Miguel indruk maakt als debutant in het Nederlands.

Eric Corbeyran zit niet om een reeks meer of minder verlegen. Zijn productie is enorm, wat helaas soms effect heeft op de kwaliteit van het eindresultaat. Met Orion lanceerde hij een tweeluik dat recent ook al in het Frans afgerond werd. Hij baseerde zich op de roman La Croix des Décastés van de Franse sciencefictionschrijfster Julia Verlanger. Haar klassieke sciencefictionverhalen die ze in de jaren zeventig en tachtig schreef, inspireerden eerder ook al de strip Retroworld, die vertaald werd door Dark Dragon Books. Haar verhalen zijn prototypes van de wat moraliserende sciencefiction waarin die periode uitmuntte. Het waren vaak verhalen die zich in een gefantaseerde wereld afspeelden, maar die een vermomde aanklacht waren tegen de actualiteit en de misstappen in de geschiedenis van de mensheid. Het systeem van strakke kasten krijgt er in Orion flink van langs. Dat mensen ook vaak hun verleden vergeten en zo veel te gauw stommiteiten begaan, is een ander element in Orion.

Kolhen is lid van de kaste van de krijgers. Wanneer hij in de val gelokt wordt en zo wordt aangeklaagd voor een misdaad die hij niet beging, wordt hij uit zijn kaste verstoten. Hij moet vluchten en krijgt daarbij eerder toevallig hulp van Tryana, die deel uitmaakt van de kaste van de jagers. Kolhen komt op zijn vlucht in contact met een mens van een verre planeet. Stilaan komt hij erachter dat de oorsprong van de bewoners van zijn planeet ergens ver weg ligt. Blijkbaar hebben sommige bezoekers van de andere planeet niet zo’n goede bedoelingen, iets wat Kolhen uiteraard wil helpen verijdelen.

Eric Corbeyran is een van de meest productieve scenaristen van de afgelopen jaren. Hij lanceert geregeld nieuwe reeksen en bekwaamt zich ook graag in zogenaamde conceptreeksen: reeksen in een beperkt aantal delen waarvan hij het scenario schrijft, dat dan per deel aan een andere tekenaar uitbesteed wordt. Zo kan die reeks soms in één of twee jaar tijd volledig verschijnen. Orion is een klassiek tweeluik met één tekenaar. Wat het verhaal betreft, is Orion van het klassieke soort. Wat deze reeks vooral doet opvallen in het oeuvre van Corbeyran, is de soberheid van het opzet. Het gaat om twee delen die een afgerond verhaal brengen, zonder perspectief van vervolgcycli met eindeloze vervolgdelen. Dit maakt dat dit eerste album opvallend veel plotontwikkeling bevat. Alles moet in het vervolg afgerond raken, waardoor we in dit eerste boek geen bekocht gevoel kregen.

De eigenlijke ster van Orion is echter Jorge Miguel. Deze Portugese tekenaar debuteert in het Nederlands. Zijn werk is klassiek en statig en de kleuren overtuigen ook. Miguel is zonder twijfel een van de betere tekenaars die recent op de Franse markt debuteerden. Zijn aarzelende momenten in dit album zullen de komende jaren ongetwijfeld nog weggewerkt worden. Recent verscheen het afsluitende deel al in het Frans. De vertaling zal dus wellicht niet lang op zich laten wachten, zodat we kunnen vaststellen of Orion een intrigerend sciencefictiontweeluik zal worden, dan wel een kortlopend project dat tijdsverspilling van tekenaar en scenarist bleek te zijn.

6.5
Jorge Miguel
http://www.silvesterstrips.nl

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

aanraders

Pierre Hadot :: De Sluier van Isis

Lang voordat het opnieuw populair was om de (Grieks-)Romeinse...

Francesca Stavrakopoulou :: God, een anatomisch onderzoek

Volgens rabbijn David J. Wolpe en ongetwijfeld vele anderen,...

Geert Buelens :: Wat we toen al wisten – De vergeten groene geschiedenis van 1972

Zijn de wonderen de wereld uit? Niet als Geert...

Paul Verhaeghe :: Onbehagen

Verklaren dat het huidig tijdsgewricht getekend wordt door zowel...

Jan Hertoghs :: Alles voor de Kempen

In Alles voor de Kempen schetst Jan Hertoghs een...

verwant

Riad Sattouf & Eric Corbeyran :: IJzeltje: 1. Gestolen jeugd

Het eerste deel van IJzeltje combineert een van de...

Brahy, Corbeyran & Postec :: Café Noir: 1. Colombia

Een strip over de koffiewereld? Met Café Noir heb...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in