Een nieuw seizoen Citadelic@SMAK dit najaar

Al een paar seizoenen lang zorgen El Negocito en een reeks partners ervoor dat het Gentse SMAK niet enkel laat proeven van hedendaagse kunst, maar ook van geïmproviseerde muziek. Dit najaar is het weer van dat, met vier avonden die gevuld worden met uitdagende klanken uit binnen- en buitenland.

Het gaat vier keer om een double bill, waarbij het duidelijk is dat er maximale variatie wordt nagestreefd. Op 26 SEPTEMBER (nu dinsdag al!) wordt geopend met Enjin, een trio dat voor het eerst samenspeelde tijdens de voorbije editie van het Citadelic zomerfestival. Het gaat om gitaristen Rodrigo Fuentealba en Philipp Weies, beide van MannGold, samen met de Japanse Taikodrumster Tsubasa Hori, die ooit nog deel uitmaakte van het befaamde percussiegezelschap Kodo. Zij delen de affiche met het kwartet Speak Easy. Een beetje een dubbelzinnige naam, want met Ute Wasserman en Phil Minton beschikt het kwartet over twee vooraanstaande Europese stemimprovisatoren, die zelden conventionele klanken produceren en hun talenten samenbrengen met die van Thomas Lehn (analoge synth) en drumveteraan Martin Blume.

Op 17 OKTOBER wordt gestart met het baritonsaxduo g a b b r o, dat onlangs zelfverzekerd debuteerde bij El Negocito Records. Hanne De Backer en Marc De Maeseneer zijn relatief nieuwe namen binnen de vrije muziek, maar zijn niet beschroomd om risico’s te nemen. Zij worden vergezeld door de jonge drummer Samuel Ber. Daarna volgt een exclusief concert van een stel zwaargewichten die verzamelen in Sounding Tears. Violist Mat Maneri is een van de toonaangevende artiesten op zijn instrument en vormt al langer een hecht duo met pianist Lucian Ban. Onlangs brachten de twee samen met de legendarische rietblazer Evan Parker een zeer goed onthaald album uit bij Clean Feed, en het is ook in die bezetting dat ze aantreden. Niet te missen voor fijnproevers.

De Nederlandse Amerikaan Michael Moore (van ICP, Available Jelly, talloze andere projecten en het Ramboy-label) heeft al jaren een bijzondere band met de Duitse pianist Achim Kaufman, wat een paar jaar geleden nog in de kijker gezet werd met de albums Nothing Something, Something Nothing en Furthermore, waarop de zone tussen eigen composities, vrije improvisaties en Herbie Nichols verkend werd. Het is een meesterlijk duo met telepathische interactie. Zij spelen op 9 NOVEMBER met het Belgische Bambi Pangpang (rietblazer Viktor Perdieus, bassist Laurens Smet, pianist Seppe Gebruers), dat voor de gelegenheid aangevuld wordt met de Frans-Japanese violist Frantz Loriot (van o.m. Carate Urio Orchestra).

De laatste in de reeks vindt plaats op 5 DECEMBER. Dan komt eerst het trio Ab Baars (rieten, shakuhachi), Kaja Draksler (piano) en Joe Williamson (bas), samen Fish-Scale Sunrise, die we een paar jaar geleden een prachtconcert zagen geven in Amsterdam. Verwacht composities die flirten met moderne klassiek en complete vrijheid, vol verrassingen, impressionistische vergezichten en persoonlijke expressie. Tenslotte pakt de concertreeks uit met z’n grootste ensemble, het twaalfkoppige Abschattungen onder leiding van toetsenist Giovanni Di Domenico, met daarin een forse vertegenwoordiging van de avontuurlijke jazzscene van Brussel. Ongetwijfeld iets dat ongehoorde resultaten gaat opleveren, op maat van hongerige oren die weinig hebben met binnen de lijntjes kleuren. Tot dan!

http://www.citadelic.be/
El Negocito Records

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

verwant

Duo Baars-Buis :: Moods For Roswell

Zonder veel poeha, maar met een scherp oog voor...

Concerttips maart 2020

Going Down to Missy Sippy – Sphinx Cinema/Missy Sippy...

Kaja Draksler & Terrie Ex

Hé, daar heb je Terrie Ex weer. Amper drie...

Trance Map+

De naam van dit project van Evan Parker en...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in