Istin & Goux :: Merlijn – De profeet: 1. Hengist en 2. Wedergeboorte

Merlijn is intussen meer geworden dan de tovenaar met zijn lange witte baard. Hij mag deze keer nog eens de hoofdrol spelen in een waar heldenepos.

In 2001 verscheen het eerste deel van de serie Merlijn, waarvan er in negen jaar tijd tien delen verschijnen. Scenarist Jean-Luc Istin deed beroep op Eric Lambert om zijn fantasykronkels aan het papier toe te vertrouwen. De reeks werd op heel wat vlakken geprezen, niet in het minst om het minutieuze tekenwerk. Ook de volledige herdruk in 2010, uitgegeven als Merlijn – De initiatie kende goede verkoopcijfers en gunstige kritieken.

In deze oerreeks volgden we de jonge jaren van Merlijn, die uitverkoren is om in het spoor van de “Nazareeër” een nieuwe godsdienst te leiden. Op het einde van Boek 10 wordt een nieuwe reeks aangekondigd: De tijd van de profeet, maar in de loop van 2005 verschijnt eerst nog het eerste deel van Merlijn – Queeste naar het zwaard, met als tekenaar Nicolas Demare.

In hetzelfde jaar van de herdruk van de originele reeks, 2010, verschijnt als bij wonder het eerste deel van Merlin – Le prophète in Frankrijk, eveneens de voorbode van een vijfdelige cyclus. Zeven jaar later verschijnen deel 1 en 2 samen in de Nederlandse vertaling. Kan u nog volgen? De uitbouw van de drie cyclussen lijkt ingewikkeld en dat zijn ze ook. Maar de verhaallijnen zijn het zeker ook.

In Merlijn – De profeet vallen verschillende verhaallijnen samen. En de belofte is dat in deel vijf alles logisch zal worden. In elk geval volgt deze cyclus naadloos op de cyclus Queeste naar het zwaard. Er zijn intussen al wat jaren verstreken sinds de bloedige oorlog om Avalon. Constantijn, de opperkoning, laat zijn troon na aan zijn zoon Constant. Die laatste heeft niet de grandeur van zijn vader en verdrinkt in de staatszaken waardoor hij zichzelf en zijn rijk kwetsbaar maakt. Koren op de molen van de Picten en de Saksen, die van de situatie misbruik maken en aan de lopende band Bretoense dorpen plunderen, uitmoorden en verbranden. Bedwyn, een tienjarige jongen ziet machteloos toe hoe zijn dorp in vlammen opgaat en zijn moeder wordt vermoord door de Saksische aanvoerder Hengist. Hij hakt de hand van Bedwyn af zodat die hem altijd zal herinneren en nodigt hem uit om ooit zijn hand terug te komen halen. Uitgeput van de pijn, wordt Bedwyn opgevangen door Merlijn, die zich over hem ontfermt. Merlijn leeft als een kluizenaar in het woud na het verlies van zijn grote liefde Ana. Bedwyn geeft hem terug zin in het leven en hij besluit de jongen op te leiden.

Gelukkig duiken in het tweede deel, Wedergeboorte oude bekenden op uit de eerste cycli want in deel 1 springt het van de hak op de tak. Waar het begint met het verhaal van Bedwyn, krijgen we vervolgens de intriges bij de opvolging van Constantijn op ons bord, en alsof dat nog niet genoeg is, komt de moeder van een zekere Morgane op de proppen, een echte middeleeuwse kasteelvrouw die droevig wacht op de terugkomst van haar man die ten strijde is getrokken voor een doel dat onmogelijk lijkt. We mogen dus blij zijn dat deel 1 en 2 in één pakket geleverd wordt, zodat we de knoop toch stukje bij beetje kunnen ontwarren.

Istin mag je wel een meester in het middeleeuwse fantasygenre noemen. Het zou me niet verwonderen dat de makers van Game of Thrones bij hem leentjebuur zijn gaan spelen. Zo verweeft hij bekende legendes, die voor sommigen misschien historische feiten zijn, met bovennatuurlijke wezens en elementen, maar zonder te overdrijven. Hij heeft zich goed gedocumenteerd en dook in de talloze Arthur-verhalen en afgeleiden. Het maakt het verhaal alleen maar geloofwaardiger. Daarnaast weet hij zich te omringen met briljante tekenaars en inkleurders. Hoewel de wacht regelmatig gewisseld wordt, zorgen ze voor een vrij coherente, realistische stijl.

Deze keer is het Pierre-Denis Goux, eveneens gepokt en gemazeld in dit soort verhalen. Je kent hem misschien van Dwergen, De meester-inquisiteur en het recente Mjölnir, allen vertaald bij Daedalus. Hij heeft ook al heel wat inkleurwerk gedaan maar vertrouwde dit nu toe aan Elodie Jacquemoire die ook instaat voor de inkleuring van de serie Ravermoon. Ze heeft een zeer gevarieerd kleurenpalet tot haar beschikking, van zacht melancholisch tot hard explosief met een perfecte schaduwing.

Kortom, het is even doorbijten, maar dan ontspint zich een intelligent en meeslepend verhaal. Je krijgt zin om de ontbrekende cycli aan te schaffen om de Merlijn-wereld volledig te vatten. Hopeijk blijft Silvester investeren in de Nederlandse vertalingen.

8.5
Pierre-Denis Goux
http://www.silvesterstrips.nl/strips/merlijn-de-profeet/merlijn-profeet-1-2/
Silvester

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

aanraders

Pierre Hadot :: De Sluier van Isis

Lang voordat het opnieuw populair was om de (Grieks-)Romeinse...

Francesca Stavrakopoulou :: God, een anatomisch onderzoek

Volgens rabbijn David J. Wolpe en ongetwijfeld vele anderen,...

Geert Buelens :: Wat we toen al wisten – De vergeten groene geschiedenis van 1972

Zijn de wonderen de wereld uit? Niet als Geert...

Paul Verhaeghe :: Onbehagen

Verklaren dat het huidig tijdsgewricht getekend wordt door zowel...

Jan Hertoghs :: Alles voor de Kempen

In Alles voor de Kempen schetst Jan Hertoghs een...

verwant

Istin, Betbeder, Leoni & Negrin :: Alice Matheson :: 5. De obsessie van Sam Gibbs

We blijven met genoegen de avonturen volgen van Alice...

Vandaële & Istin :: Alice Matheson :: 1. Dag Z & 2. De moordenaar in mij

Het Zombiegenre kent al enkele jaren een revival. Zit...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in