Giardino :: Fatale vakanties (integraal)

Heel wat premières in deze integrale uitgave van Fatale vakanties. De kortverhalen verschenen tussen 1988 en 1997, samen met nog andere van Giardino, in het maandblad A Suivre. De Nederlandse tegenhanger Wordt vervolgd nam deze verhalen maar gedeeltelijk over in vertaling, waarvoor de stopzetting van Wordt vervolgd in 1989 ook gezorgd zal hebben. Na de stopzetting kwam er nog een bundel uit in de collectie Wordt vervolgd Novellen, eveneens volledig overgenomen van de Franse tegenhanger. De tweede Franse bundel wordt niet meer vertaald, maar deze keer zitten ook die laatste verhalen erbij. Deze Nederlandse integrale is trouwens de eerste die de twee bundels als een geheel uitbrengt.

Giardino was een laatbloeier. Nooit een tekenopleiding gevolgd en gestudeerd voor Ingenieur Elektriciteit, een beroep dat hij tot zijn 31ste uitvoerde. Na wat tekenwerk voor het studenten- en bedrijfsblad zette hij van de ene dag op de andere zijn ingenieurscarrière stop om aan een stripcarrière te beginnen. Hij was er zich van bewust dat je al je tijd in je stripwerk moest stoppen om succesvol te worden, en hij koos voor zijn droom. Eind jaren zeventig kon dat nog zonder al te veel problemen. Het waren toen al vooral kortverhalen die uit zijn pen vloeiden, en vanaf het begin zorgde hij ook voor de tekeningen en de scenario’s.

Vanaf 1979 volgden de detectivestrips die hem de nodige roem bezorgden. Vaste hoofdpersonages Sam Pezzo en vervolgens contraspion Max Fridman legden hem geen windeieren en werden gretig vertaald. Al zijn personages en decors waren gebaseerd op zichzelf of op mensen uit zijn kennissenkring. Dit werd niet altijd in dank afgenomen, maar naast strips bleef hij ook als illustrator aan de bak.

In 1986 begint hij zijn ironische kijk op de jetset. Korte verhaaltjes doorspekt met bedrog en leugens en vooral bevolkt door mooie, rijke, manipulatieve, overspelige en koelbloedige vrouwen enerzijds en cynische, vaak manipuleerbare mannen anderzijds. De vrouwen zijn duidelijk het sterke geslacht, maar maken er niet echt op een positieve manier gebruik van. Alles speelt zich af in welgestelde, gecultiveerde kringen in de mooiste villa’s van Capri, Venetië of Capraia. De conversaties gaan uitbuitend over vreemdgaan, wijn, schrijvers en toekomstige vakantiebestemmingen, al dan niet met echtgenoten of minnaars.

Het was een spannend weerzien met deze kortverhalen van Giardino. Eind jaren tachtig misstonden ze niet in Wordt vervolgd. Zeker niet naast de vele andere Italianen die toen aan het toppunt van hun populariteit zaten, zoals Pratt en Manara. De erotiek en vooral het tijdsbeeld dat perfect weergegeven werd, zorgde voor een eigentijdse stripervaring. Het weerzien valt echter wat tegen, want 25 jaar geleden waren de scenario’s ook al niet denderend: het zijn duidelijk ideetjes van één zin waar een vijftal pagina’s rond getekend werden. Het tijdsbeeld en de onderkoelde dialogen maakten veel goed (naast de erotiek), maar het is net dat tijdsbeeld dat nu te gedateerd uit de tijdsmachine komt. Het lijkt alsof je naar een aflevering van Miami Vice met Don Johnson zit te kijken. Toen flitsend en mondain, nu vooral foute boel. Saga heeft een mooie uitgave afgeleverd met een knap geschreven biografie en nog een ruime portfolio als afsluiter.

Deze integrale is een fijn hebbeding voor de verzamelaar en interessant als tijdskader, maar beklijven doet het allemaal niet. Intussen zijn de scenario’s en de lay-outs zo geëvolueerd dat we hier een beetje op onze honger blijven zitten. Mooi materiaal voor de vintageliefhebber of de retrohipster. Meer is het niet.

5
Giardino
http://www.sagauitgaven.be

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

aanraders

Pierre Hadot :: De Sluier van Isis

Lang voordat het opnieuw populair was om de (Grieks-)Romeinse...

Francesca Stavrakopoulou :: God, een anatomisch onderzoek

Volgens rabbijn David J. Wolpe en ongetwijfeld vele anderen,...

Geert Buelens :: Wat we toen al wisten – De vergeten groene geschiedenis van 1972

Zijn de wonderen de wereld uit? Niet als Geert...

Paul Verhaeghe :: Onbehagen

Verklaren dat het huidig tijdsgewricht getekend wordt door zowel...

Jan Hertoghs :: Alles voor de Kempen

In Alles voor de Kempen schetst Jan Hertoghs een...

verwant

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in