Mind Rays :: Nerve Endings

82832727

De prijs voor meest verschroeiende partyplaat van het jaar gaat naar Nerve Endings van Mind Rays.

Psychedelische punk, fuzzrock of garagerock: noem het wat je wil, deze plaat staat voor heerlijke teringherrie. Aanstokers van dienst zijn vier Gentenaars die hun eigen ding doen met de erfenis van The Stooges (ongetwijfeld, maar wie niet in het genre?) en co, en toch niet in één hokje te stoppen zijn. Op z’n Belgisch dus. Zo moet Mind Rays ook fans van moderne punkbands zoals Bad Breeding en Pissed Jeans — u weet wel — kunnen aanspreken.

Gelegenheid om even uit te blazen is er tijdens het beluisteren van dit debuut praktisch nooit. Van “Still & All” tot “We See” raast de band aan een stuk door. Dat openingsnummer is overigens het ideale wapen tegen de man met de hamer — we hebben het thuis op meerdere momenten aan den lijve ondervonden. Korter en efficiënter kan je alternatieve rock niet krijgen.

Vergelijk de hele plaat gerust met een plateau shotjes Irish Coffee, maar dan telkens met extra cafeïne en whisky. Wedden dat het heerlijke “Follow Suit” al na een luisterbeurt volledig wordt meegeschreeuwd? Enkel “The Ropes” is wat meer uitgesponnen. Het vierde nummer start postpunkerig, tot de gitaren en zanger Sis Sevens de song hevig laten ontploffen.

Daarna gaat de snelheid weer non-stop de hoogte in, en de gitaren en bas in herkenbare fuzzmodus. Geen betere odes aan de rauwe, primitieve rock-’n-roll dan “Demuie” en “Sunbreak”. Nerve Endings zou het perfecte alternatief voor Jarmuschs (overigens saaie) docu over The Stooges kunnen zijn.

De plaat had meer gebald kunnen zijn zonder “Tresspass”, “Dulling Senses” en “Like Flies”; minder interessante nummers waarin iets te veel wordt doorgeboomd op het harder-vuiler-sneller-principe. We hadden misschien liever een tweede “The Ropes”-achtige uitbarsting gehoord, al was het maar omdat we hartkloppingen krijgen van de meeste nummers. Mind Rays lijkt immers het muzikale equivalent van een driedubbele espresso.

Als u nog niet wist dat door garage/proto-punk geïnspireerd gitaargeweld in ons landje springlevend was, leefde u op Mars. Naast Mountain Bike (Brussel), Alpha Whale (Oostende) en Double Veterans (Antwerpen) bewijst ook Mind Rays dat het meer dan een ruig gitaarbandje is en ook ijzersterke nummers heeft. Live is dit gezelschap bovendien een onweerstaanbaar feest. Een kater na een optreden zal nog nooit zo plezant geweest zijn.

7
https://www.facebook.com/mind.rays.gent/
V2 Records
PNKSLM Records

verwant

aanraders

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

The Slow Show :: Subtle Love

Eigenlijk had The Slow Shows daags na verschijnen van...

Goes & Goes :: Nie Gezeverd

Bestaat er zoiets als blues uit Vlaamse klei getrokken?...

Public Service Broadcasting :: This New Noise

Geef J. Willgoose, Esq. een oubollig onderwerp en hij...

Comité Hypnotisé :: Danza del Piri-Piri

Return of the Jedi, The Godfather III, Back to...

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in