Eindejaarlijstje 2016 van Mattias Baertsoen

  1. Anderson .Paak :: Malibu      Anderson .Paak is exact wat de wereld anno 2016 nodig had: optimisme, goedlachsheid, jazzy grooves, zonnige sixtiessoulkoortjes, funky jaren 1970 baswerk en seks. Veel seks. In februari wisten we het al, hier zou niemand nog over gaan. Ook sterk, maar iets schetsmatiger, is het album Yes Lawd! dat .Paak later op het jaar samen met producer Knxwledge uitbracht als NxWorries.
  2. Frank Ocean :: Endless/ Blonde      Dat het een plaagstok is, die Frank Ocean. Eerst vier jaar lang kat en muis spelen, de geruchten op nieuw werk tot vervelens toe blijven aanwakkeren, om dan uit het niets plots twéé albums in één weekend uit te brengen. Hij heeft geluk dat ze zo goed zijn. Het voorschrift? Eerst Blonde, vervolgens Endless. Te consumeren na het avondmaal, samen met enkele glazen rode wijn.
  3. Radiohead :: A Moon Shaped Pool      Driewerf hoera. Op A Moon Shaped Pool vormt Radiohead opnieuw een echte groep. Met leden van vlees en bloed, die niet langer klinisch klankenneuzelen, maar hun echte emoties laten spreken.
  4. Nicolas Jaar :: Sirens       Wij hebben het even afgestemd met Erik Van Looy. Naast “Zuid-Amerika”, “Pinochet”, “Santiago” en “con carne” verwacht hij nu ook “Nicolas Jaar” als trefwoord wanneer hij vraagt wat u over Chili weet. Met Sirens maakte deze Chileense geluidsmagiër een knotsgekke plaat die even tijd nodig heeft, maar verslavend werkt eenmaal ze ingewerkt is.
  5. James Blake :: The Colour In Anything      Onze gedoodverfde favoriet voor de eindwinst in ieder jaar waarin hij een plaat uitbrengt, strandt dit jaar slechts op vijf. Hoe dat komt? The Colour In Anything is minstens één derde te lang. Op de beste momenten, zoals tijdens “My Willing Heart”, lopen de koude rillingen wel en masse over de rug. James Blake blijft de meest unieke artiest van zijn generatie.
  6. Andy Stott :: Too Many Voices       “There is a crack in everything. That’s how the light gets in”, zo zong de in 2016 van ons heen gegane Leonard Cohen. Andy Stott liet zich inspireren door de woorden van de grootmeester en stelt zijn stugge, hermetische electronica op Too Many Voices bloot aan het buitenlicht. Het levert een verrassend luchtiger, speels en vrouwelijk resultaat op.
  7. Kendrick Lamar :: untitled unmastered.       Wij kappen onze restjes netjes in de vuilbak, Kendrick Lamar zwiert ze op plaat. Met dat verschil dat Kendrick zijn restjes veel beter smaken dan wat u en ik dagelijks op tafel toveren. De titel untitled unmastered. dekt precies de lading en bevat acht onafgewerkte demo’s, waar de genialiteit van de rapper van afgutst.
  8. David Bowie :: Blackstar       Toen David Bowie eind 2015 het bezwerende, tien minuten durende titelnummer van dit album prijsgaf, wisten we het al: deze door jazz en subtiele electronica ingegeven incarnatie van The Dame, zou onze favoriete blijken. Jammer genoeg werd het meteen ook zijn laatste.
  9. A Tribe Called Quest :: We Got It From Here… Thank You 4 Your Service       Ook de hiphopwereld bleef dit jaar niet gespaard van de man met de zeis. Rapper Phife Dawg stierf tijdens de opnames van het nieuwe album van zijn groep A Tribe Called Quest, waardoor We Got It From Here… Thank You 4 Your Service helaas hun zwanenzang is. Wel een pittige. Deze donkere jongens kwamen nooit eerder zo hard.
  10. Lambchop :: FLOTUS       De alt-country cavaliers van Lambchop aan de auto-tune en de drumloops? Dat was begin dit jaar even ondenkbaar als een Brexit. Maar kijk, het kan verkeren. Al is dit, in tegenstelling tot de Brexit, een concept dat ons wel meteen voor zich won. Lambchop zet zo een betere Bon Iver neer dan Bon Iver zelf, die hierdoor net buiten de top tien gekegeld wordt.

De beste concerten:

1. Rhye, Dour Festival
2. Radiohead, Primavera Sound
3. Anderson .Paak, Botanique
4. PJ Harvey, Primavera Sound
5. Massive Attack, Paleis 12 & St. Pietersplein Gent
6. Underworld, Club 69
7. James Blake, Rock Werchter
8. Lana Del Rey, TW Classic/ Autechre, Vooruit
9. ANOHNI, Philharmonie de Paris
10. Michael Kiwanuka, Trix

Meest belovend: Lemon Twigs, Botanique
Meest belovend (B): Paper Hats, Vooruit
Mooiste (licht)show: Pet Shop Boys, 013 Tilburg
Snoodaards die hun plaat pas losten toen dit lijstje al ingestuurd was: Run The Jewels
Snoodaard die in 2017 zijn luie kont mag opheffen om nog eens een album te maken: Burial

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

verwant

Eindejaarslijstje 2018 van Mattias Baertsoen

Het lijkt wel of de meest interessante artiesten van...

Eindejaarslijstje 2017 van Mattias Baertsoen

Vince Staples :: Big Fish Theory      Ruw, hard en...

Eindejaarslijstje 2015 van Mattias Baertsoen

Kendrick Lamar :: To Pimp A Butterfly      King Kendrick...

Eindejaarslijstje 2014 van Mattias Baertsoen

D'Angelo and The Vanguard:: Black Messiah Vessel :: Punish, Honey FKA...

Eindejaarslijstje 2013 van Mattias Baertsoen

Voldaan, zo voelen wij ons na het buitengewoon sterke...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in