Van der Steen & Legendre :: Ayak + Por: 3. De ietsoloog

Met dit derde deel wordt Ayak + Por afgerond. Met deze drie album hebben Wilbert van der Steen en Marc Legendre enkele prachtige verhalen vol kinderlijke fantasie aan de stripwereld toegevoegd. Tegelijk heeft deze strip de parel Wilbert van der Steen gepresenteerd aan een breed publiek, ook met De ietsoloog.

Bij het verschijnen van het eerste deel in de reeks Ayak + Por waren wij in 2014 bijzonder enthousiast maar bovenal oprecht verrast door dit album dat vanuit het niets een opvallende nieuwe tekenaar aan het publiek voorstelde. Tegelijk waren ook de kortverhalen uit dit album poëtisch en fris. Zo werd de fantasie losgelaten waardoor die iets kinderlijk kreeg, wars van trends of hypes. Al snel volgde een tweede deel, waarna de auteurs tot de conclusie kwamen dat een derde deel de reeks zou afronden. Er is geen sprake van een overkoepelend verhaal over de drie delen, maar na drie albums hadden beide auteurs het gevoel dat ze liever samen aan een nieuw project zouden beginnen, eerder dan het risico te lopen om Ayak en Por te laten doodbloeden en zo de reeks een wrange nasmaak te geven die ze zeker niet verdient.

Met De ietsoloog sluiten van der Steen en Legendre de reeks op een waardige manier af. Op een boot ter hoogte van Schotland ontmoeten Ayak, Por en de professor Sammy een wetenschapster met als specialisatie ietsologie. Tegelijk gaat de professor verder op zoek naar fabeldieren in de Schotse hooglanden. De academische tegenstellingen tussen beide wetenschappers zorgen voor mooi verbaal vuurwerk, terwijl de strip tegelijk ook de kinderlijke onschuld weet te bewaren. De monsters in de Schotse meren lijken elke gedaante te kunnen aannemen.

Het tekenwerk van Wilbert van der Steen blijft verbluffen. In dit deel vermengt hij al meer kleuren, waar hij in zijn eerste verhalen per pagina steevast in één kleur werkte. Hierdoor brengt hij meer variatie in de pagina’s en vallen ook zijn prachtige tekeningen nog meer op. Via de kleuren kan hij meer accenten leggen in zijn werk. Zo waren we bijzonder verrast door de scènes in het Schotse kasteel. Hopelijk waagt hij zich binnenkort aan een mysterieus griezelverhaal in een kasteelsetting. Dit zou sowieso een geslaagd resultaat opleveren. Naast Ayak + Por tekende van der Steen de afgelopen jaren ook enkele kortere verhalen. Een ander project met Willem Ritstier ging uiteindelijk niet door. Nu Ayak + Por wegvalt, komt er tijd vrij voor nieuwe creaties, die ons nu al benieuwen.

De Vlaamse poot in de Belgisch-Nederlandse samenwerking is scenarist Marc Legendre. Als auteur van Biebel brak hij door, maar nadien vulde hij zijn oeuvre met de meest uiteenlopende creaties. Sinds hij het scenario schreef voor het zesdelige kassucces Amoras, is Legendre zowat de populairste Vlaamse stripscenarist. De reeks Ayak + Por kwam dan ook als een duivel uit een doosje toen het eerste album tevoorschijn. Een kinderlijke fantasiereeks met een onbekende Nederlander, en dan nog bij een uitgeverij die tot dan toe toch vooral bekend was voor humorstrips. De reeks toonde nog maar eens een nieuw facet van de veelzijdigheid van Legendre aan.

Nu aan Ayak + Por een einde komt, kunnen we zeker en vast terugblikken op een mooie reeks die op een hoogtepunt stopgezet wordt. Wij hopen dat ook anderen wat vaker het voorbeeld van van der Steen en Legendre zouden durven volgen. Nu kunnen we immers al uitkijken naar de volgende creatie van deze twee getalenteerde artiesten.

8
Wilbert van der Steen

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

aanraders

Pierre Hadot :: De Sluier van Isis

Lang voordat het opnieuw populair was om de (Grieks-)Romeinse...

Francesca Stavrakopoulou :: God, een anatomisch onderzoek

Volgens rabbijn David J. Wolpe en ongetwijfeld vele anderen,...

Geert Buelens :: Wat we toen al wisten – De vergeten groene geschiedenis van 1972

Zijn de wonderen de wereld uit? Niet als Geert...

Paul Verhaeghe :: Onbehagen

Verklaren dat het huidig tijdsgewricht getekend wordt door zowel...

Jan Hertoghs :: Alles voor de Kempen

In Alles voor de Kempen schetst Jan Hertoghs een...

verwant

Wilbert van der Steen :: Salto & Ubba, boeken 1 en 2

Salto & Ubba, Wilbert van der Steens soap opera...

Charles Cambré & Marc Legendre :: Heden verse vis – En route

Charles Cambré en Marc Legendre, twee anciens in de...

Wilbert Van der Steen :: Licht

Licht is én een vervolg op Zon (uit 2017)...

Cambré & Legendre :: Robbedoes Special: 1. Happy Family

Met Robbedoes Special maakten Charel Cambré en Marc Legendre...

Camping Paraiso

Het vaste duo Marc Legendre en Marcel Rouffa levert...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in