Future Old People Are Wizards :: M

82824235

Hoera! Ons favoriete geflipte trio heeft een nieuw album uit. Net als zijn debuut is de tweede van Future Old People Are Wizards een prettig gestoorde, eclectische plaat geworden.

Future Old People Are Wizards bouwt wederom een metersdikke wall of sound op, maar klinkt op M toch anders. Reden daarvoor is drummer Sylvester Vanborm (Wallace Vanborn), die de overigens uitstekende Piet Dierickx verving. Er zijn ook zekerheden: massieve songs met ijle vocalen van Stijn Vanmarsenille (die nu ook met Elefant furore maakt), loodzware drums en spooky keyboards van Nele De Gussem. Anno 2016 kickt Future Old People Are Wizards nog altijd op vreemde songwendingen.

Twee jaar na Faux Paw, een van de gekste (en beste) Belgische platen van 2014, waren de verwachtingen best wel hooggespannen. In “Man With Fuzz” klopt het plaatje meteen. De opener trakteert je eerst op bombastische, dreigende keyboards, nadien doen mokerdrums en loodzware riffs het betere sloopwerk. Ook “Man With Bricks” is een heerlijk dynamische mix van stoner, metal, prog en synthpop. De drum- en gitaarexplosie die na twee minuten volgt, maakt van het nummer de gevaarlijkste creatie van de band tot nu toe. Een dijk van een nummer, jawel.

Maar komt die muur van geluid dan nooit monotoon over? Niets van. In “Man With Attitude” springen elektronische lagen, allerlei effectjes en de vocalen er het meest bovenuit. Het is alsof Brian Eno en Tangerine Dream samen wat buskruit onder de kont kregen. Wel is het moeilijk om greep te krijgen op het lang uitgesponnen “Man With Tits”, met z’n afwisselend atmosferische en dissonante keys.

Amuseren doen de drie lefgozers zich ook, en dat hoor je heel duidelijk. Het kan nog heftiger, chaotischer en meer tegendraads dan al het voorgaande. Luister maar eens naar het sludgy “Mankind” en “New Man”. In dat laatste (behoorlijk vluchtige) nummer lopen ze een beetje vast in oeverloos gebeuk. Over het algemeen zijn de songs wat minder rechtdoor dan op de voorganger. Fans van sludgy muziek zullen dus zeker aan hun trekken komen.

Voor de Gentse band is ook deze plaat ongetwijfeld een speeltuin, maar toch is ook M niet voor iedereen weggelegd. Als je deze loodzware brok muziek aankan, dan ben je getuige van een uitstekende plaat, die stampt, beukt en je horendol draait. Voor wie het debuut al beluisterde, zal het verrassingseffect misschien iets minder groot zijn.

Alhoewel. De meer dan geslaagde afsluiter “One Man’s Opinion” — dissonante riffs versus symfonisch geluid, alstublieft! — laat zelfs de meest geoefende muziekluisteraar sterretjes zien. Want met Future Old People Are Wizards weet je nooit. En o ja: vergeet het volume niet op maximum te zetten.

Wie Future Old People Are Wizards durft te ondergaan, moet op 24 november naar de Charlatan in Gent afzakken.

7.5
http://futureoldpeople.com/
https://www.facebook.com/FutureOldPeopleAreWizards/
Zealrecords

verwant

Vanmarsenille :: “Bremen13 (Liquidity)”

Twin Peaks meets Aphex Twin: zo omschrijft Stijn Vanmarsenille...

Future Old People Are Wizards laat nieuwe single horen

Future Old People Are Wizards, afgekort tot FOPAW, is...

Future Old People Are Wizards + Wallace Vanborn :: 23 november 2014, Handelsbeurs

Geen beter voorprogramma voor een wilde staking op 24...

Future Old People Are Wizards :: ”We zijn een beetje verliefd op elkaar”

Origineler of gekker kan u een Belgisch debuut dit...

Future Old People Are Wizards :: Faux Paw

Frons gerust uw wenkbrauwen, maar wat hebben René Magritte,...

aanraders

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

The Slow Show :: Subtle Love

Eigenlijk had The Slow Shows daags na verschijnen van...

Goes & Goes :: Nie Gezeverd

Bestaat er zoiets als blues uit Vlaamse klei getrokken?...

Public Service Broadcasting :: This New Noise

Geef J. Willgoose, Esq. een oubollig onderwerp en hij...

Comité Hypnotisé :: Danza del Piri-Piri

Return of the Jedi, The Godfather III, Back to...

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in