Goux, Deplano, Peru & Jarry :: De Meester-Inquisiteurs: 1. Obeyron & 2. Sasmaël

Met De Meester-Inquisiteurs start Daedalus een nieuwe conceptreeks. De auteurs zijn ronkende namen in de Franse fantasystrip. Weet de reeks te verrassen?

Eerlijk is eerlijk. Doorgaans grijpen wij niet snel naar heroic fantasy-strips. Ook de trend van de ‘conceptreeksen’ is grotendeels aan ons voorbij gegaan. Toch maakten namen als Jean-Luc Istin en Olivier Peru ons deze keer wel benieuwd. Beide heren werkten de laatste jaren al aan tal van succesvolle fantasystrips en namen ook al albums voor hun rekening van verscheidende conceptreeksen. Met zo’n reeks kan bv. één scenarist samenwerken met verschillende tekenaars om op die manier het verschijningsritme op te drijven. Zo kunnen bijna maandelijks nieuwe delen verschijnen. Bij Daedalus verschijnen tal van dergelijke conceptreeksen. In De Meester-Inquisiteurs overziet Istin de hele reeks. Hij heeft de regie in handen. Elk van de zes delen wordt door een andere scenarist en tekenaar verder uitgewerkt. Voor de eerste twee delen schakelde Istin twee oude getrouwen in, Olivier Peru ( Zombies & Elfen) en Nicolas Jarry (De Lemen Troon). Zij werken hun verhaal uit volgens de regels van de kunst.

De meester-inquisiteurs zijn een orde die na afloop van de grote oorlog die Oscitanië jarenlang teisterde, de vrede in de straten moeten helpen bewaren. Obeyron en Sasmaël, de titelhelden uit deze twee albums, zijn twee dergelijke meester-inquisiteurs. In delen drie tot vijf zullen dan hun collega’s aan bod komen om in een zesde deel samen te komen voor de conclusie. Elk lid van de orde heeft een speciale gave, en beschikt over een elf die niet van zijn zijde wijkt.

Daedalus lanceert de vertaling van De Meester-Inquisiteurs nu meteen met twee delen. Hierdoor vallen de verschillen tussen beide auteursteams wel extra hard op. Bij het scenario zijn de verschillen minder frappant. Zowel Peru als Jarry zijn ervaren schrijvers en leerden het klappen van de zweep kennen bij andere fantasyreeksen. Obeyron wordt getekend door Pierre-Denis Goux. Zijn stijl leunt sterk aan bij de Amerikaanse superheldencomics en hij legt veel details in zijn werk. Eerder werkte hij al samen met Olivier Peru voor het gesmaakte Mjöllnir. Goux is duidelijk de meerdere van Paolo Deplano, die in Sasmaël vooralsnog niet kan overtuigen. Zijn wat ruwe tekeningen overstijgen de goede bedoelingen niet en blijven steken in een middelmatige fantasystijl waarin er zowat elke week wel nieuwe albums op de Franse markt verschijnen. Meer dan degelijk kunnen we het tekenwerk in Sasmaël dan ook niet noemen.

Een groot liefhebber van het genre zullen we niet worden. Ook De Meester-Inquisiteurs hebben ons daarvan niet kunnen overtuigen. Ook deze reeks zit weer vol met de clichés van het genre. De makers schudden die clichés tot een vakkundig uitgewerkt geheel dat zeker intrigeert rond het overkoepelende verhaal dat al de meester-inquisiteurs zal verbinden. Wie dus wel houdt van een stevige portie klassieke fantasie in zijn verhalen, kan met De Meester-Inquisiteurs niet verkeerd gaan. In het Frans verschenen al vijf van de zes delen. Daedalus kan dus gerust een stevig tempo aanhouden. De scenaristen van de volgende delen blijven bekende namen: Jean-Luc Istin, Nicolas Jarry en Sylvain Cordurié (Sherlock Holmes). Een constante kwaliteit voor de verdere afwikkeling van de reeks lijkt alleszins gegarandeerd.

6.5
Pierre-Denis Goux (deel 1) & Paolo Deplano (deel 2)

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

aanraders

Pierre Hadot :: De Sluier van Isis

Lang voordat het opnieuw populair was om de (Grieks-)Romeinse...

Francesca Stavrakopoulou :: God, een anatomisch onderzoek

Volgens rabbijn David J. Wolpe en ongetwijfeld vele anderen,...

Geert Buelens :: Wat we toen al wisten – De vergeten groene geschiedenis van 1972

Zijn de wonderen de wereld uit? Niet als Geert...

Paul Verhaeghe :: Onbehagen

Verklaren dat het huidig tijdsgewricht getekend wordt door zowel...

Jan Hertoghs :: Alles voor de Kempen

In Alles voor de Kempen schetst Jan Hertoghs een...

verwant

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in