Simon & Van Hamme :: Corentin – De drie parels van Sa-Skya

Ter gelegenheid van de zeventigste verjaardag van de creatie van Corentin, geeft Le Lombard nu een onuitgegeven verhaal uit. Christophe Simon en Jean Van Hamme staan in voor deze passende hommage aan de held van Paul Cuvelier.

Corentin is één van die klassieke helden uit de vroege hoogdagen van de Franco-Belgische strip. Zijn schepper Paul Cuvelier geldt nu nog als een typevoorbeeld van een klassieke tekenaar met een groot talent voor realistische tekeningen en de menselijke anatomie. Waar heel wat striptekenaars met de anatomie de nodige vrijheid nemen, was dat voor Cuvelier nooit een optie. Hij was bezeten door strips en door het schilderen. Zijn populariteit in het ene medium betekende voor hem jammer genoeg nooit een doorbraak als schilder. Hoewel hij tot aan zijn dood in 1978 strips bleef maken, was het toch Corentin die altijd zijn meest bekende creatie is gebleven. Aan het einde van Cuveliers loopbaan kreeg hij voor zijn scenario’s regelmatig hulp van ene Jean Van Hamme, de latere successchrijver. Diezelfde Van Hamme schreef zo ook een novelle over Corentin. Net die novelle werd nu uitgewerkt tot een achtste album in de reeks (hoewel nergens in het album sprake is van enige nummering). Het geeft de uitgeverij de kans om nog eens een album van Van Hammes hand uit te geven, hoewel die zich de laatste jaren meer en meer uit de stripwereld teruggetrokken heeft.

Tegelijk kreeg tekenaar Christophe Simon met dit album de kans om een hommage te brengen aan zijn grote voorbeeld Paul Cuvelier. Ook Simons leermeester Jacques Martin (Alex) werkte nog met Cuvelier, dus ook langs die weg kan de jonge Fransman eer bewijzen aan zijn voorgangers. Deze Corentin is ook uitdrukkelijk een voortzetting van de oorspronkelijke reeks verhalen. Er wordt niet geprobeerd om de figuren van Cuvelier aan te passen aan de huidige lezersverwachtingen, zoals dit wel gebeurt met de recente albums van bv. Michel Vaillant of Bob Morane. Simon staat bijna op een zelfde hoogte als Cuveliers klassieke schoonheid. De inkleuring van Alexandre Carpentier geeft het album op een heel subtiele manier toch een moderner cachet.

Wat heeft dit album nu te bieden? Corentin Feldoë krijgt van de Radja een uitzonderlijk aanbod: de hand van zijn dochter Sa-Skya en drie mysterieuze parels. Wanneer Corentin echter weigert, ontsteekt de Radja in woede. Zeker op het moment dat nadien de parels één voor één lijken te verdwijnen, is Corentin al snel de ideale schuldige. Hij ontdekt echter al snel dat er meer achter deze verdwijningen zit. Met zijn evidente heldenmoed zal Corentin het mysterie ongetwijfeld kunnen oplossen …

Voorlopig zijn er geen plannen om een negende verhaal van Corentin te maken. Om een echte doorstart mogelijk te maken zou de reeks ook meer geactualiseerd moeten worden. De parels van Sa-Skya is een mooie hommage aan Cuvelier, maar is enkel vlot leesbaar voor zij die eraan beginnen met de verwachtingen van de oude strips. Eerder statisch tekenwerk en een scenario vol naïviteit en al te nadrukkelijke goede en slechte figuren, in de huidige strips is er geen vaste plaats meer voor dergelijke verhalen. Om af te sluiten laten we de ironie en argwaan van de recensent even varen. Corentin is en blijft een belangrijk monument in onze stripgeschiedenis. Christophe Simon en Jean Van Hamme hebben met hun album een passende hommage gebracht aan dat monument.

6.5
Christophe Simon

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

aanraders

Pierre Hadot :: De Sluier van Isis

Lang voordat het opnieuw populair was om de (Grieks-)Romeinse...

Francesca Stavrakopoulou :: God, een anatomisch onderzoek

Volgens rabbijn David J. Wolpe en ongetwijfeld vele anderen,...

Geert Buelens :: Wat we toen al wisten – De vergeten groene geschiedenis van 1972

Zijn de wonderen de wereld uit? Niet als Geert...

Paul Verhaeghe :: Onbehagen

Verklaren dat het huidig tijdsgewricht getekend wordt door zowel...

Jan Hertoghs :: Alles voor de Kempen

In Alles voor de Kempen schetst Jan Hertoghs een...

verwant

Jean Van Hamme & Philippe Berthet :: Het fortuin van de Winczlavs 1: Vanko 1848

Jean Van Hamme pakt de draad van Largo Winch...

Francq & Van Hamme :: Largo Winch: 20. 20 Seconds

De laatste Largo Winch van de hand van Jean...

Francq & Van Hamme :: Largo Winch: 19. Crossfire

Sommige strips moeten niet langer voorgesteld worden. Zo is...

De Bloedbruiloft (Die Bluthochzeit)

Het is vreemd hoe de carrière van Dominique Deruddere...

XIII

Softcover Een man spoelt aan op de oever van een...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in