Young :: Guardians of the Galaxy 5

In dit vijfde deel van Guardians of the Galaxy krijgt een van de wakers de volle focus. Rocket Raccoon beleeft een eigen avontuur, geschreven en getekend door Skottie Young. Humor in een animatiejasje.

De laatste jaren heeft de populariteit van Guardians of the Galaxy een serieuze boost gekregen. Waar ze vroeger tot de curiosa van het Marvel-universum behoorden, heeft vooral de populaire film uit 2014 (met een sequel voorzien voor 2017) een belangrijke rol gespeeld in hun upgrade tot de A-list. In 2014 kreeg een van de minst heroïsche figuren uit de reeks bovendien een eigen spin-off. Rocket Raccoon, zowat een Han Solo in wasbeerformaat, was door het succes van de Guardians immers zo populair geworden dat Marvel deze fluffy held een eigen reeks wilde geven. Bovendien was er het briljante idee om deze reeks toe te vertrouwen aan Skottie Young.

Young moet zowat de enige Amerikaanse comic-tekenaar zijn die bijzonder populair is door zijn superheldencomics en toch een uitgesproken cartooneske animatiestijl heeft. Hij leunt in zijn verhalen sterker aan bij Tex Avery dan wel bij Walt Disney. Lieflijkheid is meestal ver te zoeken en hij zoekt graag het contrast op tussen zijn ronde figuurtjes en de wat grofgebekte humor van Rocket Raccoon.

In de Amerikaanse comics lopen er tussen lopende reeksen vaak ook cross-overs of zijn bepaalde verhaalelementen uit één reeks soms belangrijk voor het vervolg van een andere reeks. Daarom koos Standaard Uitgeverij ervoor om dit vijfde deel van Guardians of the Galaxy helemaal te wijden aan de eerste drie nummers van Rocket Raccoon. De dartele wasbeer zal tot en met nummer acht de hoofdrol spelen. Op die manier zal Standaard de hele serie Rocket Raccoon vertaald hebben. Nadien zal de reguliere reeks van Guardians of the Galaxy opnieuw hernomen worden. In dit losse verhaal wordt Rocket Raccoon beschuldigd van een reeks misdaden waarmee hij niets te maken heeft. Hij ontdekt al snel dat hij toch niet de enige van de soort lijkt te zijn. Een hyperkinetische achtervolgingstocht samen met het zijn heerlijk absurde kompaan Groot – een pratende boomstronk die alleen maar “Ik ben Groot” zegt – komt al snel op gang. Het is zeker verfrissend dat Standaard ook ruimte laat voor een van de meer aparte reeksen die ze in de afgelopen jaren publiceerden. Het lijkt er wel op of Rocket Raccoon heeft hiermee een trend op gang gebracht waardoor Marvel opnieuw meer buiten de vaste grenzen durft te kleuren. Zo halen ze regelmatig minder gekende figuren van stal waarmee auteurs dan hun eigen ding mogen doen. Of klinkt The Unbeatable Squirrel-Girl soms bekend in de oren?

Ondertussen hebben de acht reeksen die Standaard sinds vorig jaar opnieuw vertaalt, allemaal al vijf nummers opgeleverd. Het vertaalritme wordt tot nu toe strak aangehouden, met telkens een vlotte verdeling naar een breed gamma aan krantenwinkels. De nieuwe comics blijven voorlopig ook aardig verkopen, hoewel het aantrekkelijke van een nieuw gelanceerde reeks natuurlijk wat wegebt. Door de constante aanvoer van nieuwe Marvel-films blijven de figuren echter wel voortdurend in de belangstelling staan, wat ook de comicverkoop verder positief kan beïnvloeden. Toch blijven deze vertaalde verhalen maar kleine snippers in het gigantische universum van Marvel, waarbij het voor een uitgeverij geen sinecure zal zijn om de vertaalde reeksen logisch en vlot leesbaar te houden. Met RW die zich vooral focussen op DC Comics en Standaard die nu Marvel-reeksen vertaalt, is er voor het eerst sinds lang weer een uitgebreid aanbod aan vertaalde superheldencomics op onze markt beschikbaar. Guardians of the Galaxy blijft alleszins één van de meest amusante reeksen uit het aanbod.

7
Skottie Young
http://www.skottieyoung.com
Standaard Uitgeverij

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

aanraders

Pierre Hadot :: De Sluier van Isis

Lang voordat het opnieuw populair was om de (Grieks-)Romeinse...

Francesca Stavrakopoulou :: God, een anatomisch onderzoek

Volgens rabbijn David J. Wolpe en ongetwijfeld vele anderen,...

Geert Buelens :: Wat we toen al wisten – De vergeten groene geschiedenis van 1972

Zijn de wonderen de wereld uit? Niet als Geert...

Paul Verhaeghe :: Onbehagen

Verklaren dat het huidig tijdsgewricht getekend wordt door zowel...

Jan Hertoghs :: Alles voor de Kempen

In Alles voor de Kempen schetst Jan Hertoghs een...

verwant

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in