Uncanny Valley: The Los Angeles Free Music Society And Her Legacy :: 8-11 juni 2016, Vooruit

Als subversieve beweging binnen de avant-garde heeft de Los Angeles Free Music Society (kortweg LAFMS) sinds haar ontstaan in de jaren zeventig heel wat emoties losgemaakt in de wereld van kunst en muziek. Tijdens een gloednieuw meerdaags festival in Vooruit worden de schijnwerpers gericht op deze buitengewone scene en worden veel van haar bands en spilfiguren voor een unieke aangelegenheid samengebracht.

Na Eastern Daze wordt in Vooruit opnieuw een festival gelanceerd dat zich op een weinig belichte uithoek van het muzikale spectrum richt, maar deze keer weliswaar eerder vanuit een multidisciplinaire insteek. Uncanny Valley wordt omschreven als “een open huwelijk tussen undergroundmuziek en beeldende kunst”, waardoor al te strikte invullingen op voorhand worden vermeden en de organisatie tegelijk wat ruimte laat om te experimenteren. Het lijdt echter geen twijfel dat muziek tussen 8 en 11 juni de hoofdbrok vormt van het hele gebeuren, waarbij niet alleen enkele cultensembles rond de LAFMS aantreden, maar ook interessante bands die op een of andere manier schatplichtig zijn aan deze kleurrijke bende tegenwringers.

De fundamenten van het collectief werden gelegd in het midden van de jaren zeventig toen enkele groepen van geluidsexperimentalisten uit Los Angeles en Pasadena – met daarin onder meer Rick Potts, Joe Potts en Tom Recchion – elkaar vonden en zich als een nieuwe muzikale/artistieke beweging gingen profileren, veelal uit onvrede en desillusie over de huidige stand van zaken. Via alle denkbare soorten dwarse muzikale uitingen (van etterende freejazz tot knippen en plakken met tapefragmenten), een hoop kitsch, dada en in sommige gevallen een zo fout mogelijke smaak, gaf het collectief het serieuze kunstgebeuren in ware DIY-stijl een schop onder de kont. Allerlei losse en semi-vaste bands zagen zo het levenslicht onder de paraplu van de LAFMS, waaronder het noiseproject AIRWAY, dat van een soloproject transformeerde naar een open poel van participerende muzikanten, maar bijvoorbeeld ook Extended Organ.

Die ruwe en soms ook choquerende aanpak kwam niet alleen tot uiting in de experimentele muziek van de westkust van de Verenigde Staten, ook in andere kunstvormen raakte men geïnfecteerd en stak men de middenvinger op richting serieuze avant-garde. De betrokkenen binnen de LAFMS waren niet vast te pinnen binnen een bepaalde discipline en waren, of zijn nu nog, met heel uiteenlopende praktijken begaan. Kijk maar naar Paul McCarthy, die enerzijds deel uitmaakt van Extended Organ, maar ook verantwoordelijk is voor het reuzegrote kabouter-met-buttplug-beeld in het centrum van Rotterdam (dat eigenlijk een Kerstman en kerstboom zou moeten voorstellen).

Veel van die figuren treden aan gedurende deze eerste editie van het Uncanny Valley Festival, de meesten zelfs meermaals. Zo zal AIRWAY op vrijdag 10 juni voor een serieuze aardverschuiving zorgen, want de bezetting bevat voor deze gelegenheid onder meer Rick en Joe Potts, Tom Recchion, Aaron Moore, Frederik Nilssen tot zelfs het geweldige Wolf Eyes, die als onofficiële nazaten van het collectief op zaterdag 11 juni ook zelf nog een show verzorgen. Op YouTube kan je AIRWAY’s cultplaat Live At Lace alvast ter voorbereiding beluisteren, al kan het shockeffect zelfs in deze context al behoorlijk heftig zijn. De andere blikvangers zijn natuurlijk Extended Organ en het Britse Volcano The Bear, naast solosets van Nate Young en John Olsson

Ook David Toop is van de partij (zijn nieuwe boek over improvisatie Into the Maelstrom moeten we nog checken): hij zal niet alleen de degens kruisen met Recchion, maar ook deelnemen aan het concert van Extended Organ. Op zaterdagmiddag zal hij bovendien ook de artist talks modereren. Tijdens deze vierdaagse kan je eveneens een tentoonstelling bezoeken met unieke posters en flyers van de LAFMS. Floris Vanhoof zal een selectie beeldmateriaal presenteren uit het archief van het Amerikaanse collectief, waaraan hij ook een eigen installatie toevoegt.

Verdere details over de uitgebreide line-up, de verschillende timings, locaties en toegangsprijzen zijn te vinden op de pagina van het festival.

http://www.vooruit.be

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

verwant

Rangda + Wolf Eyes :: 4 juni 2010, Netwerk

Juni. Voor de meesten betekent dat: bekomen van het...

Wolf Eyes :: Human Animal

"We live in drastic fucking times, and Burned Mind...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in