Peeters :: Aâma: 3. De spiegelwoestijn

Sherpa houdt er het tempo stevig in bij het uitbrengen van Aâma. De science fiction van Frederik Peeters blijft intrigeren en verbazen. We naderen stilaan de ontknoping.

In dit derde deel van Frederik Peeters’ meest recente reeks stapelen de buitenissigheden verder op. Nog steeds zijn we in een bont gezelschap met daarin de broers Verloc en Conrad Nim onderweg om de Aâma te ontdekken. Wat is die Aâma precies, een vreemd wezen of een soort oerkracht die alle leven naar haar hand zet? Stilaan komen ze dichter in de buurt. De hele omgeving wordt haast vloeibaar en verandert voortdurend van gedaante. Het is zaak niet knettergek te worden in deze omgeving. Verloc merkt in de loop van dit deel dat de Aâma hem om een of andere reden op het oog heeft. Enerzijds lijkt hij steeds de dans te ontspringen wanneer anderen in het gezelschap gewond of vermist raken. Anderzijds duikt ook Verlocs dochtertje op (terwijl deze in realiteit op een andere planeet woont). Aâma wil duidelijk Verloc treffen. Stilaan lijkt hij dichter bij de kern van de zaak te komen. Aangezien het volgende album het laatste deel zal zijn, hoeft dat ook niet te verbazen.

Ook in dit derde deel combineert Frederik Peeters verder zijn ruime fantasie met een filmische aanpak. Hij slaagt erin om de meest vreemde omgevingen en wezens tastbaar weer te geven. De hele wereld in Aâma blijft op een of andere manier realistisch. We leefden mee met Verlocs duizelingwekkende rit doorheen Aâma. De verwarring van Verloc wordt zo ook onze verwarring. Op die manier slaagt Peeters in zijn doel. Hij kan science fiction maken die tegelijk ook de lezer raakt en meevoert. Ook in Lupus bedreef hij al op die manier science fiction, hoewel die reeks toch net wat toegankelijker bleef, met een meer klassieke opbouw van het verhaal en focus op de personages. Het surreële krijgt in Aâma veel sterker de bovenhand en toch houdt de auteur de touwtjes strak in de hand. Zo blijft Aâma nog steeds een leesbare strip voor een breed publiek.

Dankzij uitgeverij Sherpa is ondertussen al een flink deel van Frederik Peeters’ oeuvre vertaald geraakt naar het Nederlands: Blauwe Pillen, Koma en nu Aâma. Het one-shot Zandkasteel blijft aangekondigd, nu voor het voorjaar van 2016. Ook het vierde deel van Aâma volgt nog in de eerste helft van dit jaar. Tegelijk besluit ook Casterman om Peeters’ nieuwste album zelf ook in het Nederlands uit te gaan brengen. De respons op de Sherpa-uitgaven is zonder uitzondering positief. Frederik Peeters heeft de laatste jaren dus zonder meer een opleving gekend in ons taalgebied. Ook hier wordt nu eindelijk erkend dat hij een van de meest vernieuwende en krachtige Europese stripmakers is.

Met dit derde deel instappen in de reeks is onbegonnen werk. We raden iedereen dan ook aan om het verhaal (dat in vier hoofdstukken of albums verteld wordt) in zijn geheel te lezen vanaf De geur van warm stof. Na drie van de vier delen zijn wij er nu al rotsvast van overtuigd dat Aâma een nieuwe meesterproef wordt van deze Zwitserse auteur. Hoe hij experiment en leesbaarheid blijft combineren op telkens weer andere manieren, is indrukwekkend. Sherpa toont hier nog maar eens zijn excellente neus voor kwaliteit.

8.5
Frederik Peeters
http://www.frederikpeeters.com

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

aanraders

Pierre Hadot :: De Sluier van Isis

Lang voordat het opnieuw populair was om de (Grieks-)Romeinse...

Francesca Stavrakopoulou :: God, een anatomisch onderzoek

Volgens rabbijn David J. Wolpe en ongetwijfeld vele anderen,...

Geert Buelens :: Wat we toen al wisten – De vergeten groene geschiedenis van 1972

Zijn de wonderen de wereld uit? Niet als Geert...

Paul Verhaeghe :: Onbehagen

Verklaren dat het huidig tijdsgewricht getekend wordt door zowel...

Jan Hertoghs :: Alles voor de Kempen

In Alles voor de Kempen schetst Jan Hertoghs een...

verwant

Frederik Peeters & Serge Lehman :: De Kladdenman

In De Kladdenman werkt Frederik Peeters voor het eerst...

Peeters & Lévy :: Zandkasteel

Frederik Peeters schiet weeral raak. Voor Zandkasteel werkte hij...

Peeters & Phang :: Een Beeld van een Jongen

Een western door Frederik Peeters? Na de SF van...

Peeters :: Aâma: 4. Je wordt fantastisch, meisje

De Zwitser Frederik Peeters begeestert Europese stripliefhebbers al verschillende...

Peeters :: Aâma: 2. De Onzichtbare Menigte

De SF-saga van Frederik Peeters gaat verder. Stilaan wordt...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in