Sandoval :: Het Lijk en de Bank

Met Het Lijk en de Bank debuteerde Gorilla in 2016 meteen opmerkelijk. Dit eerste vertaalde werk van Tony Sandoval kreeg meteen bijval. Niemand kan ontkennen dat dit een opvallend stripalbum is.

In winkels met Franstalige strips zagen we de boeken van de Mexicaan Tony Sandoval al vaker eens liggen. Ze sprongen meteen in het oog door de opvallende teken- en kleurtechniek die Sandoval gebruikt. Zijn stijl houdt ergens het midden tussen de Spanjaard Miguelanxo Prado (o.a. Kronieken van de Onlogica) en de Amerikaan Jhonen Vasquez (o.a. Johnny the Homicidal Maniac). Cartooneske poppetjes met grote hoofden bevolken de bladzijden en bovendien gebruikt de auteur verschillende kleurtechnieken door elkaar. Zo wisselen pagina’s in Het Lijk en de Bank tussen bijna zwart-wit pagina’s en prachtige uitvoerig geschilderde platen. Recent erkende Gorilla het potentieel van deze eigenzinnige auteur en vertaalden ze een eerste album naar het Nederlands.

Het Lijk en de Bank is een vertaling van één van Sandovals eerste albums. Oorspronkelijk verscheen het album in 2007 in het Frans bij uitgeverij Paquet. Sindsdien verscheen het merendeel van Sandovals albums bij deze uitgever. Gezien de samenwerking tussen Paquet en Gorilla, zullen liefhebbers van Het Lijk en de Bank dus zeker nog volgende vertalingen mogen verwachten.

In een klein dorp is de jonge Christian spoorloos verdwenen. Zijn verdwijning houdt het dorp in de greep. Alleen Polo durft deze zomer nog buiten spelen. Hij ontmoet er de opmerkelijke Sophie, op wie hij meteen verliefd wordt. Sophie en Polo beleven de zomer van hun leven. Samen ontdekken ze het lijk van Christian, waarna het verhaal een vreemde wending neemt wanneer Polo en Sophie elkaar altijd ontmoeten op de bank vlak bij het lichaam van Christian. Het Lijk en de Bank schippert voortdurend tussen intrigeren en vervreemden.

De reacties op dit eerste album van Tony Sandoval zijn bijna unaniem positief. Wat vele lezers waarderen, is net de eigenzinnigheid van het verhaal en de tekeningen, waardoor dit album schijnbaar zonder moeite een niche voor zichzelf gevonden heeft. Gorilla verzilverde de aandacht voor dit album door voor maart meteen een volgende strip van Sandoval aan te kondigen, het eerste deel van De Onzichtbare Echo’s. Wij zijn alvast ook fans van zijn werk geworden. Het Lijk en de Bank vervreemdt nog wat te veel in verhouding tot het intrigeren, maar tegelijk maakt Tony Sandoval meteen duidelijk dat hij een auteur met veel talent is waarvan we nog mooie dingen kunnen verwachten.

7.5
Tony Sandoval
http://losmonstruosdetony.blogspot.be
Gorilla

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

aanraders

Pierre Hadot :: De Sluier van Isis

Lang voordat het opnieuw populair was om de (Grieks-)Romeinse...

Francesca Stavrakopoulou :: God, een anatomisch onderzoek

Volgens rabbijn David J. Wolpe en ongetwijfeld vele anderen,...

Geert Buelens :: Wat we toen al wisten – De vergeten groene geschiedenis van 1972

Zijn de wonderen de wereld uit? Niet als Geert...

Paul Verhaeghe :: Onbehagen

Verklaren dat het huidig tijdsgewricht getekend wordt door zowel...

Jan Hertoghs :: Alles voor de Kempen

In Alles voor de Kempen schetst Jan Hertoghs een...

verwant

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in