Waarom 2016 het jaar van het Belgisch kabaal wordt

Vrijdag en zaterdag stelt Trix naar goede gewoonte tijdens showcase festival We Are Open de beste Belgische artiesten en beloftes voor. Ook dit jaar is er weer plaats voor het betere gitaarwerk en ander lawaai. Maar dat is nog maar een begin. Hieronder de bewijzen dat 2016 het jaar wordt van fenomenaal Belgisch kabaal.

De eerste band is meteen niet van de minste. Op 18 februari stelt Onmens zijn tweede plaat Witruimte voor in de Gentse Charlatan, samen met de Luikse queerpunkband Cocaïne Piss, dat net in New York opnames achter de rug heeft met de grote Steve Albini — The Pool was al goed voor een vette 8 op onze website. Onmens, dat is de missing link tussen Neon Judgement, The Soft Moon en Pharmakon. Dat bewees het verschroeiende duo vorig jaar op hun debuutplaat Misdracht. Dus wie niet vies is van een vettige cocktail van rauwe new beat, catchy hooks en brutale gitaren mag bovenstaande datum alvast aankruisen.

Verwachten ook een tweede boreling: de energieke garage rockers van Double Veterans. Space Age Voyeurism is uitgerekend voor 4 maart. Met The Brotherhood Of Scary Hair And Homemade Religion brachten Lee Swinnen, Niels Meukens en Thomas Valkiers — ofwel twee derde ex-Crackups en een derde Tubelight — een van de meest spontane rockplaten van 2014: bol van psychedelische garage rock, jawel. Double Veterans klinkt vuil, is fuzzy en rammelt de pannen van het dak, maar klinkt bij momenten heerlijk catchy. “Meer gefocust, minder chaotisch”, gaf frontman Swinnen alvast een hint over het geëvolueerde geluid. Bent u ook zo benieuwd? Check dan de tourdata van Double Veterans, want de band doet dit voorjaar heel Vlaanderen aan.

Ook de vier geluidsterroristen van El Yunque brengen in maart nieuw materiaal, meer bepaald een debuutschijf getiteld Baskenland, uit. Om een tipje van de sluier op de lichten: het is een kleine ontploffing geworden. In 2014 lieten Kasper De Sutter, Giel Cromphout, Mattias Jonniaux en Jules Jordens met E.Y. horen dat ze véél in hun noise-mars hebben. Opnieuw is er aan te horen dat er veel tijd in de nummers is gestoken, maar ook dat het viertal nog niets aan krankzinnigheid heeft ingeboet. Op 19 maart komt El Yunque eveneens in de Charlatan uw gehoor treiteren en dat samen met Supergenius, dat in het najaar een eerste full length uitbrengt. Deze alternatieve punkers — leden van Hitch, The Rottchilds, Rise and Fall en Wiegedood — brachten vorig jaar al een fel gesmaakte EP uit.

En we blijven nog even hangen in het prettig gestoorde Limburg. Op 16 april zal 30,000 Monkies ongetwijfeld een aardbeving veroorzaken met I Ate Myself To Grow Twice As Big, dat via Gentse Consouling Sounds verschijnt. Onthoud dit goed: dit is een van de spannende noise-rockbands die we de laatste jaren gehoord hebben — de EP Somewhere Over The Painbow was dan ook al een monstrueus klinkend beest. Alsof je een mix van sterk geconcentreerde cafeïne en vloeibare LSD ingespoten krijgt: zo klonk dus al twee jaar geleden. U mag nu al beschutting voor het debuut van 30,000 Monkies.

Iets totaal anders maar daarom niet minder geniaal: de Antwerpse supergroep Condor Gruppe, dat bestaat uit reeds gevestigde muzikanten als Michiel Van Cleuvenbergen (Creature With The Atom Brain), Jan Wygers (tevens CWTAB), Milan Warmoeskerken (Flying Horseman), Krist Torfs (White Circle Crime Club) en Kris Delacourt (Meuris). In april breiden ze een eigenzinnig vervolg op hun schitterende debuutplaat Latituds del Cavall, waarop ze Italiaanse soundtracks uit de jaren 70, spaghetti westerngeluiden, wereldmuziek en krautrock tot een heerlijke trip kneden. Ze brengen ditmaal met FROG BOG – A Tribute to Moondog hun interpretatie van het oeuvre van cultmuzikant Moondog. Ongetwijfeld een ideale match.

Alsof dat nog niet genoeg is, brengen ook ID!OTS — de rock-’n-rollband rond Luc ‘De Bende Van De Roste’ Duformount — (29 februari), het experimentele duo Echo Beatty (21 maart) en de Gentse noise-rockers van Crowd Of Chairs (april) nieuw werk uit. Ook Amenra-gitarist Mathieu Vandekerckhove heeft net zijn nieuwste plaat voor zijn drone/doom/ambient-project Syndrome afgewerkt.

En we kunnen nog even doorgaan want It It Anita, grof gezegd de Luikse Raketkanon, heeft net opnames met John Agnello (Sonic Youth) achter de rug. Ook de shoegazers van Whispering Sons en doemrockers van The Mary Hart Attack beloven dit jaar een eerste volwaardige plaat. Tot slot moeten ook Brutus, Ian Clement, Kapitan Korsakov én Elefant met langverwacht nieuw werk afkomen. Zijn we nog iets vergeten?

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

verwant

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...
Vorig artikel
Volgend artikel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in