GLIMPS 2015 :: Enola’s tien om te zien

Hoera! Vanaf donderdag wordt de Gentse binnenstad opnieuw ingepalmd door Glimps. Ook voor de vijfde editie van het showcasefestival heeft de organisatie opnieuw een mooie selectie van Belgische en internationale beloften van vandaag en morgen gemaakt. Net als vorig jaar wordt er ook gewerkt met hosts: platenlabels, bookingkantoren en belangenorganisaties presenteren bands op hun podium. Tot slot is Denemarken dit jaar het focusland. Wees dus niet verbaasd als drie dagen langs veel Deens hoort.

Innerwoud – Donderdag, 20u10 – Lakenmetershuis

Wij starten de Glimps-rit met een bijzondere Belgische artiest op een al even bijzondere locatie. Het lijkt wel of het kleine, gezellige en barokke Lakenmetershuis, gelegen op de Vrijdagmarkt, op maat gemaakt is van Gentenaar Pieter-Jan Van Assche. Onder de naam Innerwoud maakt hij op zijn contrabas meditatieve muziek die zweeft tussen klassiek, drone en soundscapes. De subtiele maar bij momenten dramatische noten werken bevreemdend en zijn tegelijk intrigerend. Op 13 december brengt hij zijn debuutplaat uit via Consouling Sounds. Oh ja, u kan die avond gerust blijven plakken in het Lakenmetershuis voor Nadja en The Black Heart Rebellion.

Fenster – Donderdag, 22u20 – Minnemeers

De kans zit er dik in dat wij verhuizen voor een bende rare vogels uit Berlijn, wiens experimentele pop eerst en vooral doet denken aan Connan Mockasin. Maar ook fans van Mac DeMarco en Ariel Pink zullen zich aangesproken voelen door de gladde, maar gezapige en vage popsongs. En eigenlijk is Fenster nog meer dan dat want het is een veelzijdige band die meteen het hart aanspreekt. Dat doen ze met een melancholisch en bij momenten ook jazzy geluid. Om u op te warmen, check alvast “Memories” (zie onder), afkomstig van hun derde plaat Emocean.

SCHNTZL – vrijdag, 20u10 – Campo

Weer Belgen? Jawel! Ook de tweede dag kan wat intiemer van start gaan met de jonge talenten van SCHNTZL. Het project van pianist Hendrik Lasure en drummer Casper Van De Velde, spelen al samen sinds ze 12 en 14 jaar waren. Jazz en improvisatie vormen de voornaamste uitvalsbasis, maar er wordt ook geflirt met elektronica, hiphop, soundtracks. Minimalisme, stilte en improvisatie: ’t is keer iets anders. We mogen er dus zeker van zijn dat SCHNTZL een buitenbeetje op Glimps zal zijn.

Shiny Darkly – Vrijdag, 21u10 – Handelsbeurs

Het kan niet anders zijn dat Shiny Darkly zijn donkere klanken maakt in een ultraduistere kelder. Die doen namelijk denken aan Joy Division, The Jesus And Mary Chain, Echo & The Bunnymen, en ook The Velvet Underground. Desondanks bestaat uit de band uit drie jonge twintigers. Hun debuutplaat was een van onze favoriete van het jaar. Niet gigantisch origineel, maar Shiny Darkly weet als geen ander heerlijk lawaaierige post-punk met epische ballades af te wisselen. En ze hebben met Kristoffer Bech een fantastische frontman. Past Shiny Darkly niet in uw parcours op vrijdag? De band is ook zaterdag om 22u20 te bewonderen in de Charlatan.

Taragana Pyjarama – Vrijdag, 22u20 – Handelsbeurs

Bent u fan van Forest Swords, Kiasmos, Animal Collective én/of Bonobo? Zak dan op vrijdag naar de Handelsbeurs af, of zaterdag iets middernacht naar Trefpunt. Nick Eriksen uit Kopenhagen maakt namelijk superbe electro die het moet hebben van voortdurende veranderende sfeersettings en verrassende combinaties. Zeggen dat hij gewoon electro maakt, zou dus een aanfluiting zijn voor zo’n veelzijdige artiest. U kan dit allemaal niet geloven? Luister dan maar snel naar Ariel, zijn recentste EP die dit jaar uitkwam.

Yung – Vrijdag, 23u30 – Handelsbeurs

Na Shiny Darkly en Taragana Pyjarama kan u gerust in de Handelsbeurs blijven voor Yung, een van de Deense undergroundbands van het afgelopen jaar. Ze klinken luid, agressief én melodisch. Het ruige “Nobody Cares” is daarvan het beste bewijs: een dijk van een nummer waarin de balans tussen de ruigheid van garage, punk en grunge perfect in balans wordt gehouden met poppy melodieën. Yung speelt live nog eens keihard, superenergiek en met overgave. U hoeft zelfs geen adept te zijn Cloud Nothings, The Raplecements en consorten te zijn om fan te worden. Ook Yung speelt twee keer op Glimps, en is nog te zien op zaterdag om 21u40 in de Minnemeers.

Kriget – Zaterdag, 21u00 – Handelsbeurs

In de bio van Kriget op de Glimps-website lezen we dingen als Fuck Buttons, Death Grips en explosief. Dat zijn al meteen drie goede redenen om de band in de Handelsbeurs te checken. Als we “Holy Mountain” beluisteren, beginnen we te begrijpen waarom de bandnaam van dit trio uit Stockholm ‘oorlog’ vertaald betekent. We vinden er niet veel over op het internet, maar op basis van “Holy Mountain” kunnen we zeggen dat het donkere, zware, en scheve bedoening gaat worden. Wij nog meer benieuwd!

Nils Gröndahl – Zaterdag, 21u00 – Sint-Jacobskerk

Een Deen wiens viool als een gitaar klinkt en in het Duits zingt? U mag beslist ook eens naar een prachtige Sint-Jacobskerk afzakken voor nog maar eens een totaal ander type act, namelijk Nils Gröndahl. De Deen doet op het eerste gehoor heel vreemde dingen met een viool, waarmee hij dus veel meer dan klassieke muziek brengt. Naar eigen zeggen is hij gefascineerd door distortion en noise. Hij speelde jarenlang bij het achtkoppige Under Byen, een van de bijzonderste groepen die Denemarken ooit voortbracht (en het land heeft een sterke reputatie op dat vlak). Nuff said?

Warm Graves – Zaterdag, 22u50 – Café Video

Wie zot is van bands die het moet hebben van donkere klanken en een eightiessfeertje moet zaterdagavond op tijd afzakken naar de kleine Video voor Warm Graves. Dit gezelschap uit Leipzig brengt mysterieuze ambient rock, een beetje zoals de instrumentale rock van Apse en I Like Trains van een dikke tien jaar geleden. Je kan ze evengoed postrock noemen, maar door de spacy gitaren, hamerende drums en ijle orgeltonen en dito vocalen moeilijk vergelijken met de grootste bands uit het genre. Check zeker de plaat Ships Will Come om in de juiste (hah!) sfeer te komen.

Bloody Beach – Zaterdag, 00u00 – Charlatan Zaal

Last but not least: Bloody Beach, een act die op de rand van de doorbraak staat. Deze Noorse formatie zorgt met hun aanstekelijke mix van pop, disco, jazz en funk altijd voor voor swingende, zwetende zalen. Of dat lazen we toch op Nederlandse concertsites. De band werkte al samen met Erlend Øye, de zanger van The Whitest Boy Alive en Kings Of Convenience en lijkt bij momenten bijzonder geïnspireerd door de sexy tunes van de sixties. Misschien wel de geknipte afsluiter voor Glimps? Charlatan lijkt er alvast de perfecte zaal voor

Meer info over de andere bands, tickets, hosts en locaties kan je vinden op de website glimpsgent.be. Tot donderdag?

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

verwant

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in